Aktivitātes, kas nepieciešamas Tava mazuļa attīstībai

Aktivitātes, kas nepieciešamas Tava mazuļa attīstībai

04. Sep 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās bērnu dzīvesveids krietni atšķiras no tā, kāds tas bija vēl pirms pāris desmitiem gadu. Kad bērns, lielāks vai mazāks ik dienas meklēja dažādas izklaides, nodarbes un aktivitātes, lai sevi izklaidētu, tad šobrīd, diemžēl, bērni ir palikuši mazāk kustīgi, jo vecāki bieži ir aizņemti, bērni pavada daudz laika dažādās manēžās, jau vēl pirms runāt iemācīšanās apgūst modernās tehnoloģijas un labprātāk ar pirkstu ekrānā meklē kā pārvietot dažādus simbolus, nekā rāpo pa piemājas zālīti un mēģina noķert dzīvu skudru.

Protams, to nevar apgalvot par katru bērnu vai katru mammu, tomēr kopējā tendence iezīmējas tieši tāda.

Turpinājumā pāris noderīgi ieteikumi un piemēri, lai parādītu, kādas aktivitātes varam veikt mājās, lai vecāki jau pirmajā dzīves gadā parūpētos par vērtīgu pamatu ielikšanu savu bērnu nākotnes attīstībā!

Vecāki ir pirmais un svarīgākais bērna skolotājs! Un te ir jāsaprot tas, ka vecākiem ir jājūtas par sevi pārliecinātiem, tāpat ir svarīgas zināšanas par to kā mazulis attīstās, lai nodrošinātu tam nepieciešamās rotaļas, spēles un iekārtotu atbilstošu vidi.

Kā vecāki var palīdzēt saviem mazuļiem? 

Ļaujiet mazulim pavadīt laiku guļot uz vēdera.

Aktīvs mazulis šādā veidā attīstīs sev kakla, muguras, roku, kāju un acu muskulatūru. Pavadot laiku uz grīdas, bērns mācas iegūt kontroli pār Savu ķermeni un kustībām – tas ir ļoti būtiski arī smadzeņu attīstībai.

Mazuļa masāža.

Tie vecāki, kas ir apmeklējuši dzemdību sagatavošanas kursus vai interesējušies par hendlinga principiem, noteikti izprot to, cik nozīmīgs mazulim ir pieskāriens. Pieskāriens ļoti pozitīvi ietekmē mazuļa emocionālo un fizisko attīstību un rada drošības sajūtu, kas ir ļoti svarīga un veicina veselīgu emocionālo attīstību.

Vingrošana ar mazuli.

Dažādi vingrojumi, ko vecāki var veikt kopā ar mazuli ir brīnišķīgs veids kā attīstīt smadzeņu darbību, kas veido tālāku pamatu bērna fiziskajai attīstībai. Vingrojumi, kurus izpildām kopā ar mazuli ieliek pamatus gan domāt prasmei, sapratnei, mācību procesam un atmiņai. Šādi vingrojumi nav sarežģīti un vissvarīgākais ir tas, ka mazuļiem tie ļoti patīk. Dažādus vingrojumos Jums var ieteikt fizioterapeiti. Nevajag baidīties un meklēt iespēju iemācīties ko jaunu un noderīgu.

Mūzika, dziesmas un dejas.

Vai kādam vēl ir noslēpums, ka mūzika un ritms attīsta mazuļa klausīšanās, runas un valodas prasmes, nodrošinot pamatu nākotnes lasīšanas un rakstīšanas prasmēm. Kāpēc svarīgs ir ritms? Nākotnē tas ir svarīgs, lai attīstītos bērna matemātiskā domāšana, kā arī palīdz un atbalsta bērna koordinācijas prasmes.

Līdzsvars

Mazulīši, kuri jau agrā vecumā apgūst dažādas līdzsvara prasmes ir gan uzlabota koordinācija paaugoties, gan spēja kontrolēt kustības. Līdzsvara vingrinājumi būs atbalsts, lai bērniņam nākotnē būtu labāka māka apgūt jaunas lietas, dod drošības un pārliecības sajūtu. Līdzsvaru bērniņam varam palīdzēt stiprināt, atbilstoši viņa vecumam iekārtojot vidi un ļaujot viņam dabiski attīstīties, ne stimulējot un mēģinot steidzināt dažādus ar bērnu attīstību saistītus procesus.

Pašā nobeigumā visvērtīgākais no ieteikumiem – laikā, kad mazulis ir kļuvis aktīvs – esiet ar viņu un mīliet. Kopā būšana un aktīvi pavadītais laiks būs ļoti vērtīgs un dos daudzpusīgu attīstību Jūsu mazulim.