Adenoīdi: kad jāguļas uz operāciju galda

Adenoīdi: kad jāguļas uz operāciju galda

03. Nov 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, ka bērni bieži slimo nav nekāds noslēpums, jo īpaši tad, ja mazie ir uzsākuši bērnudārza gaitas. Tomēr ir reizes, kad šķiet, ka slimošanas ir pārāk biežas. Ir bērni, kuri piedzīvo biežus vidusauss iekaisumus, reizēm pat teju katru mēnesi. Kas izraisa šīs biežās slimošanas un kā bērniem palīdzēt, konsultē Bērnu slimnīcas ausu, kakla un deguna ārsts Jānis Sokolovs.

Ierodoties pie ārsta kabinetā, vecākiem vienmēr tiks uzdots ļoti daudz jautājumu, jo īpaši tad, ja tā ir pirmā tikšanās reize. Tad sekos pārbaude – tiek izmeklētas bērniņa mazās austiņas, deguns un arī kakls. Šīs pārbaudes nav sāpīgas, bērna nepatiku var izraisīt tikai un vienīgi bailes no nezināmā, tāpēc vēlams mazajm pirms tam pastāstīt, kurp dosimies un kas tur notiks.

"Iesnas ar zālēm praktiski izārstēt nav iespējams, jo visa terapija ir vērsta uz simptomātisku terapiju- mazināt gļotādas tūsku degunā un maznāt iesnu, puņķu izdalīšanos," atklāj ārsts Jānis Sokolovs. "Jebkuras iesnas sākas caurspīdīgi, tad kļūst zaļas, tad ir baltas, tad atkal caurspīdīgas – loģisks visu iesnu cikls, vienīgi periodi var atšķirties un katru reizi būt savādāk."

Cik ilgas ir iesnas?

Lielbritānijā apgalvo, ka slimot 12 līdz 14 reizes gadā ar iesnām ir normāli, arī četras līdz sešas reizes gadā vidusauss iekaisumi ir pieļaujami. Mūsu speciālisti saka, ka 8 slimošanas reizes gadā mazajam bērnudārzniekam ar iesnām nav nekas ārkārtējs.

Ja bērniņš ir ticis pie iesnām, tām būtu jāilgst no četrām līdz septiņām dienām, ja iesnas ieilgst līdz 2 nedēļām, tad noteikti ir jādodas pie ārsta un jāmeklē slimošanas iemesls, jo iesnas var pāriet vidusauss iekaisumā vai radīt vēl kādus nepatīkamus sarežģijumus.

Kas izraisa adenoīdu palielināšanos?

Vidusauss ir saistīta ar aizdeguni, kur iet kanāls, kas regulē, lai spiediens vidusausī būtu tāds pats kā ārējā vidē. Un tad, kad kanāls nepilnīgi funkcionē, tad rodas vidusauss iekaisumi vai dzirdes problēmas, līdz ar to pašā pamatā jāskatās aizdegunes mandeli, ko mēdz saukt par polipiem vai adenoīdiem.

Adenoīdu palielināšanās patiesi var izraisīt virkni nepatīkamu pārdzīvojumu

Kad jāguļas uz operāciju galda?

Palielinātu aizdegunes mandeli diemžēl nav iespējams samazināt ar medikamentu palīdzību, vienīgā terapija, kuru iesaka, ir operācija. Visbiežākie iemelsi, kad to dara ir tad, ja bērnam ir traucēta elpošana, ir bieža krākšana, runas traucējumi, bērns ļoti bieži slimo ar iesnām un vidusauss iekaisumu. Kad bērns ir izmeklēts un novērots ilgstoši, tad ārsts pieņem lēmumu, nevis mēs – vecāki aizejam pie ārsta un sakām, ka tāda operāija ir nepieciešama.

"Veicot operāciju, adenoīdus pilnībā neizņem, bet uztaisa mazākus, lai tie netraucētu," atklāj ausu, kakla un deguna ārsts. "Ir gadījumi- aptuveni 5%, kad tie var ataugt,bet tas nav pārāk bieži un izplatīti."

Tomēr jāsaprot, ka adenoīdu operācija nav brīnumzāles pret biežo slimošanu. Pateicoties šai operācijai slimošanas var noritēt vieglāk un ātrāk, vidusauss iekaisumu skaits var samazināties, taču nav garantijas, ka bērns vairs nekad neslimos.

Operāciju var veikt jebkurā vecumā, bet ieteicams to darīt vecumā no 2,5-3 gadu vecumam, kad bērnam var izstāstīt, kas ir paredzēts, kad viņš var pateikt, ka viņam sāp vai nesāp.

Soli pa solim adenoīdu operācijai

Došanās uz operāciju, sākas ar iestāšanos Bērnu slimnīcas dienas stacionārā, rindu mašīnā paņemot savu kārtas numuriņa, pēc kura tiks saņemt uzaicinājums pie reģistratūras lodziņa. Līdzi jābūt nosūtījumam uz operāciju, bērna asins un urīnanalīžu rezultātiem un personu apliecinošiem dokumentiem – gan saviem, gan bērna. Tad nonākam nodaļā kurā tiks veikta operācija, tā norit pilnā anestēzijā, ilgst aptuveni 40 minūtes un jau pēcpusdienā, ja viss noritējis bez sarežģījumiem, varam doties mājās.

Dzīšanas process vidēji ir 10-14 dienas, parasti vai nu temperatūra, kakls sāp – līdzīgi kā pie vīrusa saslimšanām, komplikāciju biežums pēc operācijām nav liels 1-4%, visbiežāk saistās ar asiņošanu pēc operācijas vai papildus var saķert kādu vīrusu, kas paaugstina temperatūru un pasliktina stāvokli.

"Rekomendācijas pēc operācijas paredz mierīgāku dzīvesveidu, neskraidīšanu, nelēkāšanu, izvairīšanos no asiem un rupjiem ēdieniem, kas varētu noskrāpēt kreveli kaklā, lai izvairītos no asiņošanas," iesaka ārsts. "Citādi bērns ir vesels un problēmu nav, bet šo ieteikumu pārkāpšanu bieži vien rezultējas ar atgriešanos slimnīcā un atkārtotu narkozi, lai apstādinātu asiņošanu."

Vidusauss iekaisuma iemesli var būt arī citi

Taču patiesībā viss nav tik vienkārši kā mums šķiet, jo pie tā, ka bērns bieži slimo ar vidusauss iekaisumu var būt vainojams arī mazais puncītis. "Par to liecina smaka no mutes, periodiska vēdera sāpēšana, krekšķis. Tas ir tad, kad kuņģa skābe nāk uz augšu un līdz ar to mainās PH līmenis mutes dobumā un tas provocē rīkles un arī aizdegunes gļotādu. tas arī var provocēt vidusauss iekaisumus, aizdegunes mandeles palielināšanos vai pataloģisku baktēriju ieviešanos mandelē. Līdz ar to tur būtu jāiet arī pie bērnu gastroenterologa, lai problēmu atrisinātu," par dažādiem vidusauss iekaisuma iemesliem stāsta ārsts.

Ja bērniņam ir pasliktinājusies dzirde vidusauss iekaisumu dēļ un mazās austiņas pilnvērtīgi nefunkcionē, arī tad ārsti veic nelielu operāciju, kas var šo problēmu atrisināt: "Bungplēvītēs tad taisa mazus caurumiņus mikroskopa kontrolē, lai dabūtu laukā šķidrumu, kas tajā sakrājies, un ievietotu mazas trubiņas, kas pildīs kanālu funkcijas līdzīgi kā kanāls, kas iet no deguna uz vidausi. Tas tūlītēji uzlabos dzirdi un vairs nebūs vidausauss iekaisumu. Trubiņas ausīs stāv no 6 mēnešiem līdz 1,5 gadam,pēc šī perioda tās izkrīt pašas vai tiek izņemtas ar narkozi." 

Risinājumu bērna slimošanai noteikti var atrast, taču tas var būt ilgstošs process, kamēr saprotam, kas ir labākais mūsu mazajam. Būsim kopā ar saviem bērniem, mīlēism viņus, jo tas ir pats svarīgākais, lai bērni justos labi.

Māmiņu Klubs