Ādas saslimšanas: hemangioma un portvīna plankumi. Kā tikt galā?

25. Nov 2015, 11:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dažādi ādas veidojumi kā portvīna plankumi, pigmenti, rētas vai piņņu atstatās pēdas rada lielu diskomfortu cilvēkam! Kā izārstēties no dermatoloģiskām slimībām, kuras agrāk tika uzskatītas par neārstējamām, atklājām sarunā ar VC4 dermatoloģi – Lindu Kapteini, kā arī palīdzējām mammai Janīnai, kura ONLINE TV ciemos ieradās kopā ar mazo Ernestu.

Vai ādas saslimšanas ir aktuāla problēma mazuļiem?

Dermatoloģiskās saslimšanas vienmēr cilvēkus uztrauc, īpaši, ja runājam par vecākiem, kuru bērniem ir ādas problēmas. Mūsu klīnikā nāk pacienti ar vispārējām ādas saslimšanām, bērniem tie visbiežāk ir alerģiskie dermatīti, kontaktdermatīti. Mēs piedāvājam gan plašas diagnosticēšanas, gan terapijas iespējas, tai skaitā jaunākās un efektīvākās lāzertehnoloģijas.

Dermatologam nepieciešamās diagnostikas iekārtas

Dermatologa labā roka ir dermatoskops, kas ir visiem ādas ārstiem kabatā. Ar speciālu palielināmo stiklu un speciālas gaismas veidojumu var apskatīt jebkurus ādas veidojumus: dzimumzīmes, kārpas, asinsvadu veidojumus, un ar šo var diagnosticēt arī ādas saslimšanas. Procedūra nav sāpīga, to izmanto gandrīz pat bez kontakta ar pacientu.

Otra diagnostiskā tehnoloģija ir siaskops, ko izmanto ādas pigmentu veidojumu noteikšanai. Šim aparātam ir iespēja noteikt gan pigmentāciju ādas virsējā kārtā, dziļākos slāņos, gan arī ādas apasiņošanu, tātad - asinsvadu struktūru.

Kas māmiņai Janīnai lika satraukties par mazā Ernesta ādas problēmām?

"Mazajam parādījās hemangioma divas nedēļas pēc dzimšanas. Sākumā tas izskatījās pēc noberzuma, bet ar laiku hemangioma divu mēnešu laikā paplašinājās. Bijām pie ģimenes ārsta, kas nosūtīja mūs pie ķirurga uz konsultāciju. Hemangioma ir labvēlīgs asinsvadu veidojums, un lai tas mazinātos, mums izrakstīja speciālu ziedīti.

Arī pirmajam bērniņam bija tāda, un labākais scenārijs - tā pati uzsūcās." stāsta māmiņa.

Hemangiomu gadījumā parasti iesaka lokāli lietojamus medikamentus, kas satur kardioloģisku preparātu, jo tas ļauj sadzīt pat par 60% ātrāk, bet ir gadījumi, kad ir jālieto medikamenti iekšķīgi.

Ko māmiņa Janīna uzzināja ātras, nesāpīgas apskates laikā?

Ernesta gadījumā redzējām sīku kapilāru hemangiomu, melanīns praktiski šeit nav, bet ir gadījumi, kad tas ir. Šī hemangioma ir labi apasiņota, kolagēna struktūras ir minimālas, un visdrīzāk šī hemangioma uzsūksies. Pasaulē notiek vēl pētījumi, lai noteiktu, kāpēc vispār tādi rodas, bet māmiņas Janīnas gadījumā, izskatās, ka hemangiomas ir iedzimtas, un vajadzētu būt tā, ka lietojot šo smēri, hemangioma uzsūksies.

Hemangiomas, Portvīna plankumi - jāārstē?

Asinsvadu hemangiomas un portvīna plankumus var ārstēt, un tas būtu jādara. Portvīna plankumi ir jau lielāks kosmētisks defekts, jo nereti tiek skarta pusīte sejas - sārta, gaišāk sārta, tumšāk sārtā veidā. Kapilārās malformācijas portvīna plankumu gadījumā dzīvo kā savu dzīvi, tās var augt dziļākos audos. Asinsvadu veidojumi ir multidisciplināra problēma, jo tos ārstē dažādi ārsti - gan ķirurgi, gan dermatologi. Dermatologi spēj slēgt asinsvadus tieši ādā, vēršot vizuālo defektu par labu. Ja plankumi netiek ārstēti, var rasties pat rētas. Portvīna plankumus sākot ārstēt laicīgi - ar lāzerprocedūrām, var slēgt asinsvadu struktūras līdz pat pilnībai, un āda paliek tīra, balta, viendabīga. Protams, tagad pie ārsta tiek vesti arī pusaudži, kam bērnībā nebija iespējas tos ārstēt iepriekš tieši tehnoloģiju dēļ, bet arī tad ir iespēja atbrīvoties no plankumie līdz pat 80%.

Hemangiomas - 50% gadījumu uzsūcas līdz 5 gadu vecumam, 70% - līdz 7 gadu vecumam, 99% līdz 9 gadu vecumam. Ja hemangiomas atrodas uz svarīgām, funkcionālām struktūrām, tās arī būtu jāārstē ar lāzerprocedūrām.

Vai ir kādas pazīmes, pēc kurām vecāki var noteikt, vai šī dzimumzīme ir ļaundabīga vai labdabīga?

Ģimenes ārsti ir ļoti izglītoti, un viņi noteikti ieteiks labāko bērnam, parasti ir jāvēršas pie ķirurga. Ja ir iedzimtas dzimumzīmes, tad nepieciešama citādāka pieeja, viss atkarīgs no dzimumzīmes „dabas”, sevišķi jāpievērš uzmanība lielākām dzimumzīmēm. Jo mazāka dzimumzīme, jo pozitīvāks iznākums un lielāka iespēja, ka tā būs labdabīga dzimumzīme. Visbiežākais, ko iesaka, ir dzimumzīmju kartes sastādīšana. Tātad, ir iespēja bērnam augot dzimumzīmi kontrolēt, vērot tās izmaiņas, pētot, vai ir ļaundabīgas pazīmes. Ļaundabīgu izaugumu bērniem visā pasaulē nav daudz. Bet tomēr, visi jaunveidojumi būtu jāpārbauda - pie dermatologa vai pie onkologa. Maziem bērniem ļaundabīgu veidojumu risks ir mazāks. Te ir jāmin ultravioletais starojums, tā ietekme, un tumšādainiem cilvēkiem ir lielāka iespēja iegūt dažādus pigmentācijas veidojumus. Mazus bērnus vecāki parasti ļoti sargā - ar aizsargkrēmu, ar saulesbrillēm, cepurēm, bet, bērnam augot un izaugot līdz pusaudža vecumam, viņš turpina pats sevi sargāt, diemžēl nepietiekoši. Ja jaunais cilvēks izvēlēsies bieži doties uz solāriju, tad pozitīvu rezultātu nevaram gaidīt...

Kādos gadījumos veidojumi ir jālikvidē un kādā vecumā, vai tas ir sāpīgi?

Attīstītajās valstīs ir daudz vīrusu infekciju, kas bojā bērnu ādu. Šie dažādie vīrusu izraisītie veidojumi ļoti strauji izplatās. Kārpas noteikti vajadzētu ārstēt, moluskus- tieši tāpat. Jebkurš jaunveidojums uz bērniņa ādas noteikti jāatrāda ārstam.

Kādreiz procedūras bija ļoti sāpīgas, un bērniņš pirms procedūras bija jāmidzina ar anestēzijas palīdzību. Tagad sāpju mazināšanai ir iespēja lietot gāzu maisījumu (50 % smieklu gāze- N2O sajaukumā ar 50% skābekli), ko bērnam ieelpojot, bloķējas centrālie nervu impulsi uz sāpēm. Attiecīgi, bērnam atrodoties pie samaņas,  procedūru iespējams veikt mierīgi un nesāpīgi. Tiklīdz gāzi pārtrauc elpot, impulsi atjaunojas. Pozitīvs aspekts ir arī tas, ka smieklu gāze viegli izvadās no organisma un, noņemot masku, preparāta iedarbība ātri izbeidzas - dažu minūšu laikā.

Jaunākās paaudzes Vbeam™ lāzers, kas šobrīd ir atzīts par pasaulē efektīvāko lāzeri portvīna plankumu un hemangiomu likvidēšanai, arī ir daudz saudzējošāks, jo speciāla ādas dinamiskās atdzesēšanas sistēma apstrādes laikā neļauj ādai pārkarst. Ar šo lāzeri veiksmīgi var ārstēt arī aknes izsitumus, kārpas, paplašinātus asinsvadus gan uz sejas, gan visa ķermeņa, tai skaitā kājām. Tātad - plašs pielietojums un lieliska efektivitāte.

Māmiņu Klubs

20151110212520-86667.jpg