Apģērbs ar cinku - palīgs ādas saslimšanas gadījumos

Apģērbs ar cinku - palīgs ādas saslimšanas gadījumos

12. Feb 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ādas problēmas, sevišķi ziemas laikā, izpaužas pat cilvēkiem, kuri citkārt ar to nesaskaras. Aukstais laiks un iekšetelpu sausais gaiss ar nepietiekamām rūpēm par ādu, bieži rezultējas ar sausu ādu, dažādiem iekaisumiem. Ziemas laikā krietni samazinās ādas spējas sevi pasargāt. 

Ja ārsts ir uzstādījis diagnozi - atopiskais dermatīts, psoriāze vai cita ādas salimšana, kas rezultējas ar dažādiem iekaisumiem un izpausmēm uz ādas,  tad svarīgi zināt, ka ar šo diaganozi, bieži vien nāksies sadzīvot visas dzīves garumā un nāksies ik dienas rūpēties par ādas stāvokļa uzlabošanu. 

Bet labā ziņa ir tā, ka mūsdienu tehnoloģijas, medicīniskās iespējas un inovācijas var palīdzēt līdz minimumam samazināt diskomfortu, kas rodas no ādas saslimšanas nepatīkamajām blakusparādībām un mazināt kairinājumu, kas tik ļoti ietekmē ādas stāvokli.

Ja mazulītim vēl varam ļaut baudīt gaisas peldes, kas ir tik vērtīgas, tad pieaugušajiem - ik dienas pavadot apģērbā, iespējams sintētiskā un ne ādai draudzīgākajā, āda nespēj sevi pasargāt un ziemas laikā - esošās ādas problēmas vēl jo vairāk saasinās! 

Ādas kopšanas minimums

  • Ādas barošana un mitrināšana, regulāri un ar ādai piemērotiem ādas kopšanas līdzekļiem;
  • Piemērots un sabalansēts uzturs kā viens no priekšnoteikumiem, ādas problēmu mazināšanai;
  • Apģērbs, īpaši būtiski, ja ādas saslimšanas izpausmes ir regulāras, tieši apģērbs un arī tā mazgāšanas līdzekļi, krietni ietekmē ādas spēju, atjaunoties un sevi pasargāt. 

Māmiņu kluba jautājumu platformā kāda mamma vēlējās ko vairāk noskaidrot par apģērbu, kas satur cinku un sudrabu. Vai tas tiešam var palīdzēt mazināt nepatīkamās sajūtas, kas rodas ādai saskarties ar apģērbu? Devāmies noskaidrot atbildes pie VCA poliklīnikas "Aura" dermatologa -  Ilzes Jākabsones. 

Apģērbs un tā izvēle

Pacientiem ar atopisko dermatītu nerekomendē vilnas izstrādājumus, kaņepju šķiedru izstrādājumus, mohēras, rupjas linu šķiedras un sintētiskos materiālus. Priekšroka dodama dabīgiem kokvilnas un zīda izstrādājumiem, lai gan atsevišķiem indivīdiem varētu būt reakcija, ādas kairinājuma veidā, uz šiem materiāliem (zemākas kvalitātes, sliktāk krāsota kokvilna, vai specifiskas reakcija uz zīda proteīnu sericīnu). Arī smalkas linu šķiedras, džinsa apģērbi lielākajai daļai ir labi panesami. Ir arī tā sauktie funkcionālie apģērbi, kas radīti pacientiem ar atopisko dermatītu.  Tie ir veidoti no materiāliem, kas satur cinku, sudrabu, anjonus, speciālu pretmikrobu zīdu, ka arī ar eļļu apstrādāti materiāli, kas nodrošina ūdens līmeņa saglabāšanu ādā. Tomēr nav viennozīmīga viedokļa par to lietošanas efektivitāti.

Apģērbs un tā kopšana, ja ir kāda ādas saslimšana

Apģērba kopšanai jāizvēlas produkti, kas ir hipoalergēni, nesatur krāsvielas un aromatizatorus, kuri paredzēti jutīgai ādai. Priekšroka dodama šķidrajiem mazgāšanas līdzekļiem nevis pulveriem, jo tie labāk izskalojas. Tāpat, mazgājot veļu, izmantot atkārtotas vai papildus skalošanas režīmus. Veļas mīkstināšana var dot pozitīvu rezultātu, padarot apģērbu mīkstāku, mazāk kairinošu, bet jāizvēlas tādi, kas paredzēti jutīgai ādai.

Cinku un sudrabu saturošs apģērbs kā kompleksas ārstēšanas sastāvdaļa ārstējot ādas problēmas.

Cinku un sudrabu saturoši apģērbi jau daudzus gadus tiek izmantoti pacientu ar dažādām ekzēmas formām, tai skaitā atopisko dermatītu, kompleksajā ārstēšanā. Šāda apģērba lietošana neatceļ tradicionālo medikamentozo ārstēšanu, bet kalpo ka papildus līdzeklis pacientu dzīves uzlabošanai. Apģērbā esošais sudrabs samazina stafilokoku un to izdalīto toksīnu daudzumu uz ādas, tā rezultātā samazinās iekaisums. Cinks iedarbojas kā pretniezes, pretiekaisuma un dzīšanu veicinošs elements.  Šāda apģērba lietošana samazina nokasījumu daudzumu un var uzlabot nakts miegu. Atkarībā no ražotājvalsts apģērba ražošanai tiek izmantoti dažādi materiāli, bet tos vieno vieglums, vīļu neesamība, tas labi pieguļ, elpo, neļaujot papildus svīst, labi uzsūc mitrumu. Šāda apģērba lietošana ir aktuālāka paasinājuma periodos, bet to var lietot līdz pat remisijas sasniegšanai.

Ja apsverat iespēju par cinka saturoša apģērba iegādi, jaatceras kāds svarīgs faktors. Cinku saturošs apģērbs nav apģērbs, kuru uzvelkot visi redzēs - jā, cilvēkam ir ādas problēmas. Tas nav kā balta marles saite ar ko pārsieta brūce. 

 Mamiņu kluba mammas bieži ir dalījušās ar pozitīvo pieredzi izvēloties zīmola Wellwitex Z+ cinka saturošo apģērbu, par kuru nenojautīs apkartējie, vien Jūsu labsajūta un ādas veselība būs pateicīga, ka esat to izvēlējušies. Kāpēc? Jo tas ir speciāls apģērbs - apakšveļa, kuru lieliski var salāgot ar ierasto ikdienas apģērbu! 

Ko šāda apģērba izvēle nodrošina tā valkātājam?

  •  saudzīgu ādas aprūpi ar ilglaicīgu aizsargājošu iedarbību (smartcell šķiedra ar cinka oksīdu),   
  • tekstila funkcionalitāti līdz pat 70 mazgāšanas reizēm, mazgājot to līdz 60 C temperatūrā,
  • īpaši ērtu valkāšanu (maiga tekstūra un ārējās šuves),
  •  tekstila pozitīvo ietekmi uz ķermeņa temperatūras un mitruma regulēšanu,
  • pieguloša forma, kas nodrošina ādas labsajūtu un labāku funkcionalitāti.

Cinka oksīdu saturošs apģērbs, noteikti var palīdzēt uzlabot dzīves kvalitāti gan pavisam mazam zīdainītim, gan tētim un mammai, ja ikdienā nākas sadzīvot ar kādu ādas saslimšanu. Šāda apģērba funkcionalitāte un sniegtie ieguvumi ļauj  nodrošināt prasības, ko izvirza aktīvu cilvēku paaudze, kam rūp veselība, un piedāvāt ādas aizsardzību un dzīves kvalitāti. 

Vairāk informācijas  par cinka saturošu apģērbu, tā priekšrocībām un modeļiem, vari atrast šeit>>>

 

Foto: Cinks.lv

Māmiņu klubs, 2018