7 laba internetveikala pazīmes

7 laba internetveikala pazīmes

26. Aug 2016, 08:42 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mūsdienās daudzi iegādājas preces internetveikalos, kas ir ātri un ērti. Cenas tādos veikalos arī bieži vien ir zemākas, un noformēt pirkumu var, neizejot no mājas. Bet dažkārt baidāmies iepirkties internetā: jāmaksā taču ir tūlīt, bet prece nebūs uzreiz. Jā, un vai vispār to preci saņemšu? Šos un vēl vairākus citus jautājumus uzdevām Toys.lv internetveikala pārstāvjiem. Viņiem - tiem, kas strādā internetveikalā tomēr zināms ir viss, kas notiek aizkulisēs. Bet, kā tad atpazīt uzticamu internetveikalu, lai iepirkšanās būtu droša? Ieskaties šajās septiņās laba internetveikala pazīmēs, un - jo vairāk šo pazīmju atradīsi kādā veikalā, jo uzticamāks un labāks tas ir.

1. Dati par pārdevēju, saziņas iespējas

Pirmais, kas jāmeklē mājaslapā - saziņas iespējas. Telefona nr., e-pasts, juridiskās personas vārds, uzvārds vai iestādes nosaukums un rekvizīti. Dažkārt krāpnieki uzraksta vien neeksistējoša uzņēmuma nosaukumu. To ir viegli pārbaudīt uzziņu dienestos, vai arī - ievadot uzņēmuma nosaukumu tīmekļa meklētājā.

2. Mājaslapa ir glīta un saprotama

Internetveikals ir veikala seja. Preču meklēšanas ērtībai ir jābūt labam meklētājam, tāpat ir labi, ja preces atrodas noteiktās kategorijās. Ja mājaslapa neizskatās sakārtota, ir neprofesionāli veidota, produktu apraksti nav pieejami vai arī tie ir poļu, slovāku vai citās valodās, ir pamats aizdomāties par to, ka kaut kas šeit tomēr nav kārtībā. Jūs taču neiegādājaties pārtiku aizdomīgos pagrabstāva veikalos? Mājaslapai jābūt skaistai, sabilai, ērtai gan preču meklēšanas ziņā, gan arī pirkuma noformēšanas ziņā.

Tāpat parasti ir jāaizdomājas par drošību, ja mājaslapa sastāv no dažādām reklāmām, spam bildītēm, kas ļoti bieži uzbāzīgi jūs aicina iepirkties tūlīt pat, nepadomājot, vai konkrēto preci jums vajag. Bieži ir norādīts, ka akcijas piedāvājums ir spēkā vēl tikai trīs stundas utt.

3. Internetveikala pārstāvji - atvērti dialogam

Laba pazīme ir tā, ka veikala pārdevēji-menedžeri ir vienmēr atvērti dialogam. Ir norādīts telefona numurs, ir lapa sociālajos tīklos, kur var uzdot jautājumus, un tāpat ir vieta, kur var redzēt arī aktuālos jaunumus, ne tikai gadu vecus ierakstus.

Tāpat par apkalpošanas kvalitāti liecina arī tas, cik ātri tiek sniegtas atbildes uz e-pastiem. Ja uzņēmums ir nopietns, tad atbildēm jābūt pieklājīgām un tām jānāk operatīvi. Ja nevar saņemt atbildi uz vēstuli pat nedēļas laikā, tad jāpadomā par to, kad tad vispār saņemsiet savu preci, ja pat uz vēstuli ir grūti atbildēt.

4. Atsauksme par veikalu

Ir vērts pameklēt atsauksmes par internetveikalu. Tās var būt gan mājaslapā pašā, gan arī sociālajos tīklos - nav svarīgi, kur, bet kaut kur tādām būtu jābūt. Sliktas vai labas - tas pat nav tik svarīgi. Jāņem vērā, ka atsauksmes pārsvarā tomēr raksta neapmierināti pircēji. Ja viss ir labi, cilvēkam vienkārši ir slinkums rakstīt atsauksmi.

Klusums - tas ir normāli, bet sliktās atsauksmes par veikalu var pateikt arī labas lietas, īpaši svarīgi, lai negatīvā atsauksme būtu adekvāti komentēta no veikala pārstāvju puses, ja veikals sniedz iespēju izvietot atsauksmes viņu mājaslapā. Dažkārt internetveikalu mājaslapās ir acīmredzamas viltotās atsauksmes, ko ir viegli atšķirt no īstām atsauksmēm, padomājot, vai jūs paši ko tādu rakstītu. Ja nē, visdrīzāk atsauksme ir viltota.

5. Ērts un drošs apmaksas veids

Labam internetveikalam ir jābūt sadaļai, kurā ir viss saprotami uzrakstīts par pirkumu apmaksu. Nopietnos internetveikalos ir iespēja norēķināties pašā internetveikalā, bez liekām rēķinu būšanām un preces atlikuma apstiprināšanas. Rēķinus ģenerē pati sistēma, un klientam atliek vien izvēlēties savu internetbanku un apmaksāt pasūtījumu.

Ja ērtas un drošas apmaksas formas vietā jums vienkārši piedāvā veikt pārskaitījumu, atsevišķi pieslēdzoties savai internetbankai, tas nozīmē, ka internetveikals nevar atļauties sertificētu apmaksas sistēmu, un vienkāršāk viņam ir norādīt savu bankas kontu. Tāpat tas var nozīmēt arī to, ka naudas atgriešana, ja nu kaut kas, var nebūt iespējama. Tāds apmaksas veids ir nedrošs un principā, atbrīvo pārdevēju no atbildības.

Labos internetveikalos parasti ir iespēja apmaksāt ar VISA un Mastercard kredītkartēm - tas ir daudz drošāk un ērtāk pircējam. Gadījumā, ja internetveikals tomēr nav labs, viegli var uzzvanīt uz banku, un pieprasīt transakcijas atcelšanu, kuras gadījumā bankai ir jātiek galā ar situāciju, kas radusies.

20160819124413-58720.jpg

6. Piegādes veids un ilgums, kā arī - preces esamība uz vietas

Visbiežāk nākas atbildēt uz jautājumiem par to, vai prece ir uz vietas. Mēs parasti atbildam uz šo jautājumu un papildus arī pastāstam, ka Toys.lv internetveikalā preci, kuru ir iespējams Pievienot Grozam, tiešām arī var iegādāties, jo tātad - tā ir uz vietas! Un var mierīgi noformēt pirkumu, un jau nākošajā dienā var gaidīt piegādi. Ja preces uz konkrēto brīdi nav noliktavā, tas arī ir jau norādīts pie pašas preces. Klients, aizpildot pasūtījuma formu saņem atbildi par preces piegādes termiņu. Ja prece nav uz vietas, tā tiek piegādāta 2-5 darba dienu laikā.

Kārtīgā internetveikalā ir pat sadaļa, kurā ir viss par piegādi, un tur jābūt norādītiem arī piegādes veidiem un nosacījumiem. Labi, ja piegādi nodrošina jau atpazīstami kurjerdienesti, un ir iespēja izvēlēties sev ērtāko un izdevīgāko no tiem. Precei jābūt piegādātai nebojātai, nebojātā iepakojumā un savlaicīgi.

Nereti internetveikali tirgo preces, kuras viņiem nav, bet ir partneriem aiz valsts robežām. Tas parasti ir skaidrs tikai pēc pasūtījuma veikšanas, kaut arī mājaslapā ir norādīts, ka prece ir pieejama, un ir pat norādīts preces atlikums. Tas pircēju var izsist no sliedēm. Tādā veikalā jūs apmaksājat preci, pēc tam veikals sūta pieprasījumu saviem partneriem aiz valsts robežām, un tikai tad tiek apstiprināta preces esamība, ja vispār tajā noliktavā tāda prece ir, tad tā tiek sūtīta uz Latviju.

No vienas puses, tas ir ērti, jo bieži tādos internetveikalos ir liela izvēle un samērā zemas cenas. No otras puses, preci var gaidīt pat 1-2 mēnešus, un galu galā saņemt var brāķi, un veikalam - nekādas atbildības. Jums, iespējams, atgriezīst naudu, bet zaudēto laiku noteikti nē.

Labāk, ja prece tomēr atrodas jau Latvijā. Parasti par to liecina piegādes ātrums. Pasūtījumi Toys.lv tiek piegādāti nākošajā darba dienā, lai arī kurā Latvijas nostūrī jūs neatrastos, un ir trīs piegādes veidi, divi no tiem ir pat bezmaksas, ja pirkuma summa ir virs 15 EUR.

7. Sertificēta prece, garantijas remonts, atgriešanas nosacījumi

Pēdējais, bet pats svarīgākais punkts, attiecībā uz iepirkšanos internetā, ir kvalitāte un preču sortiments. Protams, katrs pircējs tiek pasargāts ar Patērētāju Tiesību Aizsardzības likumu, bet tomēr vienmēr gribas pasargāt sevi, īpaši savu bērnu no veselībai bīstamām, kaitīgām rotaļlietām, kas var izraisīt nepatīkamas sekas. Un tas ir iespējams.

Nereti, sekojot tikai preces vērtībai jeb cenai, jaunie vecāki nepievērš uzmanību kvalitātei, un tieši tas, no kā gatavota rotaļlieta, ar kādām krāsām tā krāsota, ir nozīmīgi. Liela loma te ir ražotājam. Risks iegādāties bīstamu preci veikalā, kas strādā ar licenzētām precēm, līdzinās nullei. Savukārt, ja veikals strādā bez līgumiem, ar nenosakāmas izcelsmes preci, risks ir milzīgs.

Toys.lv ir internetveikals, kas pieder uzņēmumam SIA Anvol. Tas strādā rotaļlietu un bērnu preču segmentā Baltijas valstīs jau 20 gadu, un te ir pati lielākā populāru un zināmu ražotāju preču izvēle, tāpēc te var atrast tiešām pārbaudītas rotaļlietas un bērnu preces. Attiecīgi, tā ir arī kvalitātes garantija.

Toys.lv sortimentam tiek pievērsta īpaša uzmanība. Katru dienu pārdošanā parādās jaunumi, un īpašie cenu piedāvājumi, akcijas  - papildināti tiek katru nedēļu! Bet sociālajos tīklos tiek rīkoti konkursi, loterijas ar vērtīgām balvām!

Labos internetveikalos bez grūtībām atradīsiet informāciju par garantijas remontu un preces atgriešanas iespējām. Tas gan nav obligāti, jo likums jūs tik un tā pasargā kā patērētāju, bet labi, ja arī internetveikals ir par to padomājis, izvietojot attiecīgu norādi par preces maiņu, remontu vai naudas atgriešanas iespējām.