6 lietas, kas noteikti jāizdara šajā vasarā! Kādi ir Tavi plāni?

04. Jul 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara patiesi ir daudzu māmiņu mīļākais gadalaiks, jo īpaši mūsu platuma grādos, kad saulīte tik bieži mūs ar saviem siltajiem stariem nelutina. Tas ir laiks, kad varam bērniem ļaut skriet basām kājām, sajust smiltis, zālīti, pavadīt laiku pie dabas, iepazīstot pasaules krāšņumu. Tomēr visai bieži mūs piemeklē mazuma piegarša, ka vasara ir par īsu, tāpēc nolēmām izveidot vasaras iedvesmas plānu, kuru realizējot iegūsim jaukas emocijas un sajūtu, ka bijis daudz iedvesmojošu notikumu!

Zemeņu laiks 

Pirmās dārza zemenes ir sagaidītas – tas nozīmē, ka varam tās ēst pilnus punčus! Iespējams, šī vasara būs mūsu mazajiem pirmā reize, kad viņi paši varēs nobaudīt saldo ogu garšu. Protams, bērnu ārsti iesaka nesteigties un zemenes baudīt lēnām, pārliecinoties vai mazajiem neveidojas alerģiska reakcija, tomēr par to baiļoties nevajadzētu – ir jāmēģina un tad jau manīs. 

Zemenēs ir daudz C vitamīna, tāpēc tās ir labas imūnsistēmas stiprināšanai, tāpat saldās, sārtās ogas satur ūdeni, kas palīdz attīrīt mūsu organismu. Jā, zemenēs ir arī dzelzs un folskābe. Pastāv uzskats, ka zemeņu sezonas laikā katram pieaugušajam ir jāapēd 5 kilogrami zemeņu, taču to, protams, atstājam katra paša pārziņā – ja garšo, tad ēdam!

Gardais saldējums 

Kad tad, ja ne vasarā mēs varam ļaut saviem bērniem mieloties ar saldējumu – ziemā auksts, pavasarī un rudenī iesnas, taču vasarā droši drīkst! Vai zinājāt, ka par saldējumu pirmo reizi Eiropā uzzināja 1292.gadā, pateicoties pasaules apceļotājam Marko Polo. Sen, vai ne? Un šo gadu laikā šī našķa slava ir tikai augusi. Ja domājam savam mazajam pirmo reizi  piedāvāt nogaršo auksto gardumu, tad vēlams, lai tas būtu gatavots no piena un bez piedevām. Ja bērniņam jau ir gads, droši varam to darīt, galvenais uzticēties savām sajūtām – varbūt neļaut notiesāt vairākus saldējumus uzreiz, taču pagaršot un panašķēties – kāpēc nē. Tāpat varam gatavot gardus saldējuma kokteiļus ar ogām, doties pastaigās un baudīt saldējumu, vienvārdsakot – vasara un sauldējums ir nešķirams savienojums!

Pludmales prieki 

Par laimi mēs dzīvojam vietā, kur jūra ir teju rokas stiepiena attālumā, tāpēc došanās baudīt saulīti pludmalē ir noteikti katras ģimenes padomā.

Dodoties uz pludmali līdzi droši varam ņemt piknika grozu, rotaļlietas mazajiem un protams labu noskaņojumu – rotaļas smiltīs, smilšu piļu celšana, plunčāšanās ūdenī – tas viss bērniem ļoti patīk, turklāt attīsta mazos pirkstņus un pēdiņas. Tāpat atceramies līdzi paņemt peldbiksītes mazajam, kas reizē kalpo arī kā autiņbiksītes, lai bērns droši var dzīvoties ūdenī. 

Baudot saulīti karstā vasaras dienā pie jūriņas vēlams atcerēties, ka to droši varam darīt no rīta līdz pulksten vienpadsmitiem un pēc pulksten trijiem pēcpusdienā, jo dienas vidū saulīte ir viskarstākā un nedaudz ar zobiņiem. Regulāri braucieni uz pludmali bērniem noteikti patiks, jo kur gan citur ir pieejama tik liela smilšu rotaļu vieta, kurai neredz robežu.

Pļavā pēc zāļu tējām

Ziedošas vasaras pļavas jau ir iedvesmojoš notikums, taču došanās kopā ar bērniem lasīt zāļu tējas var būt ne tikai ģimenisks notikums, tā reizē ir arī laba tradīcija, kuru iespējams mūsu bērni pieagot labprāt pārmantos. Visas vasaras garumā dažādos laikos zied puķītes un zālītēs, kuras mums var palīdzēt rūpēties par veselību laikā, kad aiz loga vējš un aukstums.

Ja dodamies pēc zāļu tējām, vēlams to darīt sausā laikā, taču ne pilnmēness laikā, arī jauna mēness laikā tas nav ieteicams. Vislabākie ir tie augi, kuri auguši tīrā vidē, ziediņus vēlams plūkt pirms ziedēšanas vai tad, kad tie ir pilnos ziedos. Tāpat atceramies, ka saplūktās zālītes un ziediņus vēlams kaltēt ēnainā vietā, kur labi vējojas, izklājot zālītes plānā kārtiņā un reizi dienā pacilājot.

Rotaļu parku izpētes ekspedīcijas

Kura gan māmiņa vasarā nedodas ar bērniem uz rotaļu laukumiņiem, taču pienāk brīdis, kad tas patiesi var apnikt, taču ne bērniem, mums – pieaugušajiem. Tāpēc vēlams doties rotaļu parku izpētes ekspedīcijās – varbūt pilsētas otrā malā ir brīnišķīgi rotaļu laukumi, par kuriem mēs nemaz nenojaušam – tās būs jaunas emocijas bērniem un arī mums pašiem. 

Vasaras ceļojumi

Vasara ir tas laiks, kad lielākoties mēs varam baudīt atvaļinājumu visa ģimene kopā, iespējams tāpēc varam doties ceļojumā. Tam nav noteikti jābūt braucienam uz Turcijas kūrortiem, arī Latvijā vasaras ir ļoti skaistas un varam baudīt atpūtu kaut kur Latgalē pie kāda ezera – laivu braucieni, pārgājieni, to visu var darīt kopā arī ar maziem bērniem. Protams, arī vasaras brauciens uz Zoodārzu ir jauka ģimenes tradīcija, taču Latvijā un arī ārpus tās robežām ir dažādi zoo parki un lauku sētas, kurās bērni var gan apskatīt, gan pabarot dzīvnieciņus. 

Taču, ja zinām, ka varam atļauties ieplānot kādu tālāku braucienu, tad iespējams vērts doties uz mūsu kaimiņvalsti Lietuvu – tur ir daudz, ko piedzīvot. Mūsu pēdējā laika atklājums ir Eiropas parks. Tas atrodas 20 minūšu braucienā no Viļņas centra un iespējams nedaudz atgādina mākslas parku Pedvālē Latvijā, taču apmēros tas ir daudzreiz lielāks un arī apskates objektu ir vairāk – zem atklātām debesīm 55 hektāru platībā ir eksponētas vairāk nekā 100 skulptūras, kuras radījuši mākslinieki no 33 pasaules valstīm – tās ir interesantas un neparastas. Tā noteikti ir vesela diena, kuru pavadīt Eiropas parkā visai ģimenei kopā, līdzi ņemot kaut ko gardu, lai varētu sarīkot pikniku.

Mums priekšā ir vairāki vasaras mēneši, taču tas, kādas emocijas piedzīvosim ir atkarīgs no mums pašiem – būsim radoši, mēģināsim izmainīt ikdienas pierasto rutīnu un pavadīsim vairāk laika kopā ar saviem mīļajiem, lai pienākot rudenim varētu droši teikt – šī bija viena skaista un krāšņa vasara!

Māmiņu Klubs