6 ieteikumi, kā bērniem padarīt zobu tīrīšanu jautrāku

6 ieteikumi, kā bērniem padarīt zobu tīrīšanu jautrāku

24. Mar 2016, 13:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki zina, ka bērniem ne vienmēr patīk zobu tīrīšanas process, bet ir svarīgi veidot labas zobu tīrīšanas iemaņas jau no bērnības, lai nodrošinātu mutes dobuma veselību ilgtermiņā. Signal zīmola vadītāja Marita Soha un Latvijas Zobu Higiēnistu Asociācijas valdes priekšsēdētāja, zobu higiēniste Ieva Apsīte piedāvā sešus ieteikumus, kā bērniem padarīt zobu tīrīšanas procesu aizraujošāku, jautrāku un interesantāku.

  1. Zobu birstes izvēle. Veikalu plauktos ir plašs piedāvājums ar bērniem draudzīgu un interesantu dizainu zobu birstēm. Tās mēdz būt ar multiplikāciju filmu vai pasaku varoņiem, birstes, kas tumsā spīd vai maina krāsu. Tomēr vienmēr ir jāizvēlas zobu birste atbilstoši bērnu vecumam, lai zobu tīrīšana būtu ērta un droša.
  2. Zobu pastas izvēle. Veicināt jautras un patīkamas asociācija ar zobu tīrīšanas procesu, palīdzēs arī bērniem domāta zobu pasta ar patīkamām garšām. Tomēr vienmēr pārliecinieties, lai zobu pastas sastāvā ir bērna vecumam atbilstošs fluorīda daudzums. Uzmaniet arī, lai bērns zobu pastu nenorītu, bet gan izspļautu. Tīrīšana ar fluorīdus saturošu zobu pastu katru dienu pasargā zobus no bojāšanās. Lai izvēlētos bērnam piemērotāko zobu pastu, konsultējieties ar zobu higiēnistu.
  3. Rādiet piemēru! Tīriet zobus kopā ar bērnu, parādot, ka tā ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, tādā veidā mudinot bērnu rūpēties par saviem zobiem. Bērniem līdz 7 – 10 gadu vecumam  rūpes par viņu zobiem ir jāuzņemas vecākiem. Pārbaudiet, cik kārtīgi bērns ir iztīrījis zobus, ja nepieciešams, vecākiem bērnu zobi ir jāpārtīra.
  4. Spoguļattēls var radīt aizraujošu noskaņu. Tīriet zobus spoguļa priekšā, vēršot uzmanību uz bērna spoguļattēlu, tas padarīs šo procesu aizraujošāku un jautrāku.
  5. Izdomājiet savu zobu tīrīšanas dziesmu. Izvēlieties dziesmu, kas radītu bērnam prieku, un klausieties to mazgājot zobus. Tā būs kā laika noteicējs, līdz ar to nepieciešamais zobu tīrīšanas laiks paies daudz ātrāk.
  6. Izmantojiet smilšu pulksteni. Tā bērnam būs papildu iespēja redzēt, cik ilgs laiks zobu tīrīšanai būs nepieciešams.