6 iedarbīgi veidi, kā uzlabot bērnu veselību

6 iedarbīgi veidi, kā uzlabot bērnu veselību

02. Sep 2018, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visi vecāki vēlas, lai viņu bērni augtu veseli. Bet tas ir iespējams tikai, ja bērnam ir labi attīstīta imunitāte. Kā palīdzēt bērnam stiprināt imunitāti, lai uzlabotu bērna veselības stāvokli?

1. Rūdīšanās

Kā uzskata ārsti - otolaringologi, rūdīšanās ir veids, kā ātri pieradināt organismu pie temperatūras maiņas. Tiek trenēta pat gļotāda, un, ja tā ir labi trenēta, tas ir nopietns šķērslis vīrusa infekcijai. Bērnu rūdīt var sākt jau no agras bērnības. Rūdīšanās procesam jābūt nepārtrauktam - visa gada garumā. Protams, tas ir liels darbs gan vecākiem, gan bērniem.

Kas palīdz norūdīties bērna organismam? Pastaigas svaigā gaisā jebkuros laikapstākļos katru dienu - 2 līdz pat 3 stundu garumā. To var darīt arī ar pavisam mazu zīdainīti. Saules peldes siltajā gada laikā. Vienīgais, ka jāierobežo bērna atrašanās laiks tiešos saules staros, tāpēc vislabāk saulainās dienās atrasties ēnā vai daļējā ēnā.

Ūdens procedūras - kontrastduša, vannas ar temperatūru no 36 grādiem, kas pakāpeniski pa 1 grādu jāsamazina līdz pat 28 grādiem. Pēc tādas vannas jānoslaukas sausam, un dažkārt noderēt var arī ierīvēšanās, kas arī uzlabo imunitāti.

Jāvēdina istabas vairākas reizes dienā, un sevišķi - pirms miega. Temperatūrai istabās jābūt apmēram +20-21°С robežās.

Jābūt arī atbilstošam gaisa mitrumam telpās. Sauss gaiss istabās sausē gļotādu, un tātad - veicina infekciju iekļūšanu organismā. Ir iegādājami dažādi gaisa mitrinātāji, ar kuru palīdzību telpās var mitrināt gaisu, bet to var darīt arī netērējot ģimenes budžetu..

Ja runājam par rūdīšanos, ļoti svarīgi ir pievērst uzmanību arī bērna apģērbam. Bērnus nedrīkst saģērbt pārāk silti, ja viņi ir kustībā. Sasvīdis mazulis ātrāk saaukstēsies. Savukārt, ja bērnam ir mazliet vēsi, organisms pats reaģēs uz zemo temperatūru un izdalīs vairāk siltuma.

2. Uzturs un dzērieni

Liela nozīme bērna veselības stāvokļa uzlabošanā ir uzturam. Par to tiek ļoti daudz stāstīts un rakstīts.

Bērna uzturam jābūt veselīgam - bez konservntiem. Bērnam jāēd daudz augļi, dārzeņi. Čipsi nedrīkst būt ikdiena, tāpat arī gāzētie dzērieni, trekni ēdieni, kūpinājumi un ātrās ēdināšanas iestāžu produkti.

Svarīgi ir sekot līdzi tam, lai bērns paēd kārtīgi, lai viņam ir pilnvērtīgas četras ēdienreizes: brokastis, pusdienas, launags un vakariņas.

3. Jāievēro dienas režīms

Nekādā gadījumā nedrīkst ignorēt dienas režīmu. Pareiza, rūpīga dienas režīma organizācija veicina bērna veselības stiprināšanu.

4. Fiziskās aktivitātes

Lai bērns augtu vesels, viņam jānodarbojas ar sportu, jābūt aktīvam, jāiesaistās kustību rotaļās. Vecāki to visu lieliski zina, bet savu bērnu dzīvē un audzināšanā viņiem ielaist to ne vienmēr izdodas. Tā nu aug bērni, kas stundām var sēdēt pie datora vai TV teju jau no 3-4 gadu vecuma.

5. Bērna psiholoģiskais stāvoklis

Arī tas ļoti ietekmē bērna veselības stāvokli. Stress, depresija, nepārliecinātība par savām spējām, pesimisms ļoti ātri ietekmē veselību un atspoguļojas ar kādas saslimšanas palīdzību.

6. Darba un atpūtas režīms

Dažkārt vecāki tik ļoti noslogo savus bērnus ar papildus izglītošanos, ka bērnam nesanāk laika nedz pastaigām, nedz normālai ēdienreizei, nedz atpūtai. Arī tas ietekmē bērna veselības stāvokli, jo visam jābūt ar mēru.

Kādam noteikti šķitīs, ka viss augstākminētais tāpat jau ir katram zināms, un iespējams, tā tas arī ir. Un tomēr, cik daudz bērnu pie mums ir veseli? Aizdomāsimies par to!

Māmiņu Klubs