6 fakti par kazas pienu

6 fakti par kazas pienu

21. May 2020, 10:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kazas piens – produkts, kas ir iekarojis popularitāti visā pasaulē.

Mēs piedāvajam Jums iepazīties ar šī veselīgā produkta pamata īpašībām, un palīdzēs mums Kabrita – maigās pārtikas ražotājs uz kazas piena pamata.

Kāpēc kazas piens?

Visi zina, ka kazas pienam piemīt ārstnieciskas īpašības. Taču šis apgalvojums ir drīzāk uzkratās pieredzes, nekā fundamentālu pētījumu rezultāts. Un tikai salīdzinoši nesen, zinatnieki ir sākuši pētīt dziļāk šo veselīgo īpašību izcelsmē. Viens no pētījumiem ir pierādījis, ka kazas piens vieglāk pārstrādājas un uzsūcas organismā, nekā govs piens, ka kazas piena sagremošanas ātrums ir salīdzināms ar krūts pienu.

Salīdzinoši nesen, zinatnieki ir pierādījuši, ka kazas piens satur daudz, cilveka organismam veselīgus, bioloģiskus komponentus. Tie ir gan vitamīni, gan minerālvielas, kā arī vērtīgās aminoskābes, fermenti, taukskābes. Pie kam, daudzi komponenti atšķiras ar lielu bioloģisku pieejamību.

Kazas pienam piemīt dabīgas andioksidanta īpašības un tas stiprina imunitāti.

Kāpēc ir pieejami tik maz produkti no kazas piena?

Komerciāla kazas piena izmantošana tika uzsākta slīdzinoši nesen. Un izrādījās, ka, lai iegūtu garšīgu un aromātisku pienu, bez specifiskās kazu smaržas, ir nepieciešams pielietot daudz spēka un zināšanu. Kabrita dzimtene – Nīderlande. Nīderlande – valsts ar gadsimtiem senām kazu fermu audzēšanas tradīcijām. Fermeri, ar kazas piena produktu ražotnēm, parasti strādā uz ilgtermiņa līgumu pamata.

Nīderlandes kazas piens ir slavens ar savu maigo saldkrējuma garšu un augsto uzturvērtību. Preču zīmes Kabrita produkcija ir ražota no sniegbalto Zānes šķines kazu piena. Tā brīnišķīgā garša un augstā uzturvērtība ir pateicoties milzīgajai fermeru uzticībai savam mīļajam darbam. Vidējā ferma ir paredzēta 800-1300 kazu uzturēšanai, fermeri parasti dod priekšrku strādāt paši, iesaistot visu ģimeni, nepiesaistot algotus darbiniekus, taču ar augsta līmeņa mūsdienīgu tehniku un tehnoloģijām. No katras kazas iegūst ne vairāk kā 3-4 litrus piena dienā, jo lielāki slaukšanas apjomi samazina tā uzturvērtību un garšas īpašības. Īpaša uzmanība tiek pievērsta barībai, kas ir piesātināti pievienojot augļu un dārzeņu mīkstumu, vitamīnus un minerālvielas. Ikdienas telpu uzkopšana un dzīvnieku higiēna, ka arī atsevišķa tēviņu un mātīšu turēšana tiešā mērā ietekmē specifiskā aromāta novēršanu kazas pienā.

Kazas piens – Nīderlandes karalistes nacionalais dārgums, speciāla valsts mēroga kvalitates kontroles programma kazas piena ražošanā “Kwaligeit” nodrošina pienācīgu jelpiena kvalitāti, nosaka obligatos dzīvnieku uzturēsanas standartus, to ārstēšanas nosacījumus, slaukšanas un jēlpiena transportēšanas noteikumus. Augstās kvalitātes kazas piens kļust ar vien popularāks, īpaši ka ražošanas pamats bērnu partikai mazuļiem no dzimšanas. Neskatoties uz to, tas vel jo projām paliek ekskluzīvs un pietiekami šauras nišas produkts tiem, kas zina un saprot veselīga uztura svarīgumu. Nīderlandes kazas piens un tā sūkalas, no kuram tiek ražota bernu partika Kabrita, ir vienīgais kazas piena olbaltumvienu avots, kas ir reģistrets GRAS (GRN, № 644), kā droša sastavdaļa.  

Kas kopīgs mātes un kazas pienam?

Mātes piens – labaka partika Jūsu mazulim, un lai arī kā ražotāji necenstos to nokopēt, tas paliek par vienu no lielākajiem dabas noslēpumiem, kuru līdz šim vel nevienam nav izdevies atklāt. Taču krūts un kazas pienam ir vienāds sekrēcijas mehanisms. Varbūt tieši tas ir viens no iemesliem to līdzībā. Jau 1906 gadā, Vispasaules bērnu ārstu kongresā, kazas piens tika atdzīts par labako dabīgo mātes piena aizvietotāju. Mūsdienās, kad kazas piena priekšrocības ir kļuvušas zināmas plašam speciālistu lokam, daudzi no tiem sākusi rekomendēt bērnu piena maisījumus tieši uz kazas piena pamata.

Kazas vai govs? 

Jebkurš dzīvnieku piens tīrā veidā rekomendējams bērniem no divu gadu vecuma – parāk stipri tas atšķiras no krūts piena ar savām īpašībām, un tas savukart parāk noslogo mazuļa organismu un var būt visdažādākās sekas. Tieši tāpēc dabīgais dzīvnieku piens tiek adaptēts mātes piena sastāvam un no tā tiek ražoti piena maisījumi. Kā izvelēties maisījumu uz kazas vai govs piena pamata, protams, jāizlemj mammai. Maisījuma izvēle, iesakam pievērst uzmanību ļoti svarīgai kazas piena īpašībai – tas pārstrādājas un asimilejas organismā daudz ātrāk nekā govs piens. Tāpēc maisījumi uz tā pamata, ir saudzīga alternatīva govs piena maisījumiem.

Maiga pārtika komfortablai gremošanai 

Preču zīme Kabrita piedāvā plašu partikas produktu klastu agrīnā vecuma bērniem (no dzimšanas un līdz trim gadiem) – piena maisījumi barošanai, putras uz adaptētā kazas piena maisījuma Kabrita pamata, dabīgo augļu un augļu-dārzeņu biezeņi ar pievienotu kazas piena saldkrējumu. Kazas piena prieksrocības papildinātas ar mūsdienīgu receptūru un īpašiem ingredientiem, kas palīdz harmoniskai bērna augšanai un attīstībai.

Kazas piena olbaltumvielas saskan ar īpašo tauku kompleksu DigestX, kas veicina zarnu trakta normalizēšanos, atvieglo gremošanu, veicina kalcija uzsūkšanos un enerģijas apmaiņu.

Speciālas tehnoloģijas ļauj piesatināt produktus ar prebiotiķiem un dzīvajām baktērijām, kas veicina labāku vielmaiņu un stiprina imunitāti. Neaizvietojamās DHA/ω-3 un ARA/ω-6 taukskābes palīdz mazuļa smadzeņu un redzes attīstībai. Tāda pārtika ne tikai veicina komfortablu gremošanu, labu miegu un mazuļa garastāvokli, bet arī palīdz mammai mazāk satraukties par to, kādu pārtiku izvēlēties savam mazulim.

Kabrita – bērnu partikas preču zīme, reģistrēta Nīderlandē 2003. gadā. Pieejama vairāk kā 35 pasaules valstīs, kopš 2012 gada pieejama arī Baltijas valstīs.

Kabrita produktus var iegādāties šeit ->