50% atlaidi vakcinācijai pret ērču encefalītu bērniem līdz divu gadu vecumam izmanto arvien biežāk

50% atlaidi vakcinācijai pret ērču encefalītu bērniem līdz divu gadu vecumam izmanto arvien biežāk

30. Sep 2016, 23:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdējo divu gadu laikā būtiski pieaudzis bērnu skaits, kas pret ērču encefalītu tiek vakcinēti tā sauktā M saraksta ietvaros, izmantojot valsts noteikto 50% atladi.

Par M sarakstu varbūt daudzi nav dzirdējuši, bet viekārši sakot – tajā iekļautas visas tās zāles, ko valsts pilnībā vai daļēji apmaksā grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā un bērniem, tai skaitā arī vakcīnas.

Bērnu un grūtnieču vakcinācijai pret ērču encefalītu ar valsts atlaidi 2015.gadā M saraksta ietvaros Latvijas aptiekās iegādātas 8127 vakcīnas, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. Pēdējo divu gadu laikā ar atlaidi iegādāto vakcīnu skaits dubultojies.

Arī ģimenes ārsti atzīst, ka vecāku interese vakcinēt bērnus ar 50% atlaidi šogad ir būtiski augusi. „Vecāki kļūst arvien izglītotāki par ērču encefalīta bīstamību, apzinās smagās sekas, ko slimība var nodarīt bērna attīstībai. Turklāt vakcinācija par puscenu ir būtisks ietaupījums ģimenes budžetā, kas veido vairākus desmitus eiro,” stāsta ģimenes ārste Gerda Lielause. Viņas praksē pret ērču encefalītu kopumā vakcinēti aptuveni puse bērnu, un šim skaitlim ir tendence pieaugt.

Jāatzīmē, ka bērniem vakcināciju pret ērču encefalītu rekomendē veikt ne agrāk kā no viena gada vecuma.

Kopš 2012.gada 1.septembra Latvijā bērniem līdz 24 mēnešu vecumam vakcinācijai pret ērču encefalītu ir noteikta valsts kompensācija 50% apmērā, bet grūtniecēm un sievietēm līdz 42 pēcdzemdību perioda dienām kompensācijas apmērs ir 25%.

Ja 2012.gadā ar minēto atlaidi tika iegādātas vien 138 vakcīnas, 2013.gadā šis skaits pieauga līdz 4068, 2014.gadā – līdz 6436, bet 2015.gadā ar atlaidi tika iegādātas jau 8127 vakcīnas, liecina NVD dati.

Jāatceras, ka vakcināciju M saraksta ietvaros veic ģimenes ārsti, kam ir līgumattiecības ar Nacionālo veselības dienestu. Tas nozīmē, ka ģimenes ārsti vai pediatri, kas praktizē privāti un kam šāda līguma nav, vakcīnu ar atlaidi izrakstīt nevar.

Vecākiem vajadzētu pievērst uzmanību arī vakcīnu cenām. Kaut gan abas M sarakstā iekļautās vakcīnas pret ērču encefalītu ir līdzvērtīgas, to cena atšķiras.

Lai bērnam līdz divu gadu vecumam uzsāktu vakcināciju ar 50% atlaidi, vecākiem jādodas pie ģimenes ārsta un jāpārbauda bērna veselība. Tad ģimenes ārsts izraksta īpašu recepti vakcīnas iegādei aptiekā par puscenu. Ar šo recepti jādodas uz aptieku, kur vakcīnu var iegādāties aptiekā tāpat kā jebkuru kompensējamu medikamentu. Ar iegādāto vakcīnu pēc iespējas ātrāk jādodas pie ģimenes ārsta un jāveic bērna vakcinācija.

Jāņem vērā, ka vakcīna ir specifisks bioloģisks produkts, kam ir stingri noteikta uzglabāšanas temperatūra plus 2 C līdz plus 8 C. Tāpēc ģimenes ārsti iesaka vakcīnu iegādāties aptiekā, kas ir pēc iespējas tuvāk doktorātam vai ģimenes ārsta prakses vietai, un bērnu vakcinēt uzreiz pēc vakcīnas iegādes.

M saraksta ietvaros bērnu pret ērču encefalītu var vakcinēt gan ar parasto shēmu, gan ātro vai paātrināto vakcinācijas shēmu, kas ļauj iegūt imunitāti uz gadu trīs nedēļu laikā. Parasto vakcinācijas shēmu parasti iesaka veikt laikā, kad ērces vēl guļ – ziemā un agrā pavasarī. Gada siltajos mēnešos, arī rudenī, kad ērces vēl ir aktīvas, ieteicams vakcinēties ar ātro vai paātrināto vakcinācijas shēmu.

Pilnībā valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt bērni no 1 līdz 18 gadu vecumam, kuri ir deklarēti kādā no 26 endēmiskajām zonām.  Tie ir novadi, kuros pēdējo piecu gadu laikā konstatēta augstākā saslimstība ar ērču encefalītu: Alsungas, Pāvilostas, Ventspils, Kuldīgas, Pārgaujas, Engures, Dundagas, Kocēnu, Lubānas, Vaiņodes, Rucavas, Skrundas, Kandavas, Amatas, Baldones, Talsu, Vārkavas, Mērsraga, Aizputes, Sējas, Rugāju, Priekuļu, Durbes, Mālpils, Grobiņas un Rojas novadi, informē SPKC.