5 podiņmācības metodes: noderēs Tavam mazajam, ja šajā vasarā apgūst podiņmācību

5 podiņmācības metodes: noderēs Tavam mazajam, ja šajā vasarā apgūst podiņmācību

22. Aug 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ir dažādas metodes, kā apgūt podiņmācību un viens ir skaidrs- nav vienas pareizās metodes,kas derēs visiem: vienam derēs nogaidīšana līdz 2gadiem,kad mazais pats izrādīs vēlmi nokārtoties podiņā, vēl kāda cita mamma pati izrādīs iniciatīvu jau pāris mēnešu vecumā,piedāvājot gaisa pelžu laikā nokārtoties. Pareizību nav. Kas der vienam, nederēs otram. Māmiņu Klubs apkopojis Latvijā un citur pasaulē pašreiz aktuālos paņēmienus jeb metodes podiņmācības apgūšanā.

Nogaidīšanas metode

Ap 2 gadu vecumu vēro mazulīša signālus,ka viņš ir gatavs podiņmācībai,bet pats galvenais- nespied viņu nokārtoties. Novieto vannas istabā podiņu, bet nespied to lietot. Vienkārši esi atbalstoša un paslavē, kad nokārtošanās izdodas.

Priekšrocības: Mazāk negadījumu un stresa, jo vismaz teorētiski bērniņš panākumus gūst tad,kad viņš tam ir gatavs.

Trūkumi: Ja dosi priekšroku šai metodei, visticamāk mazulītis autiņbiksītes lietos ilgāk, kā liekot lietā citas metodes. Tomēr atceries- 40% bērnu apgūst podiņmācību tikai līdz 3 gadu vecumam, tā kā arī steigai un uztraukumam nav pamata!

Vai tas derēs man? Šajā metodē bērns vairāk būs tendēts uz panākumiem: "Lūk,kā to dara lielais brālis vai lielā māsa. Un ja nav nekādu iebildumu pret autiņbiksītēm, nav iemesla steigties."

Podiņa plānotāja

Nereti māmiņas mēģina ieplānot laiku,kad bērniņam vajadzētu apgūt podiņmācību,piemēram, uzsākot bērnudārza gaitas, un šajā periodā koncentrējoties uz šo nodarbi. Palieciet tuvu mājām, maigi vadi savu mazuli uz vannas istabu, piedāvājot podiņmācību noteiktos intervālos, neaizmirstot atgādināt,vai uz podiņu nevajag, lai palīdzētu atpazīt šīs sajūtas. Ir vecāki,kuri dienu vai pat nedēļu pakārto podiņmācībai, tādējādi to sekmējot.

Priekšrocības: Koncentrējot pūles uz konkrētu mērķi tiek pal'dizēts mazulim koncetrēties uz konkrētu uzdevumu.

Trūkumi: Jāpakārto laiks podiņmācībai un var ciest fiasko, ja bērniņš pārāk tiek spiests uz podiņa.

Vai tas derēs man? Jā, ja Tev ir laba sadarbība ar bērnu, kurš pieturas pie režīma. Bet ja bērniņš pavisam viegli tiek iztraucēts no ierastā ritma, nāksies izvēlēties citu taktiku.

Podiņmācības biksīšu metode

Pārej no autiņbiksītēm uz podiņmācības biksītēm. Tomēr arī ar šīm biksītēm bieži aicini mazo uz tualeti un paslavē, ja ir paspēts laikā.

Priekšrocības: Podiņmācības biksītes aizkavē negadījumus un nenāksies staigāt ar lupatu pa visu māju. Podiņmācības biksītes radīs bērnam sajūtu,ka ir vajadzība uz tualeti, tādējādi sākot kontrolēt savu ķermeni. Lieliska priekšrocība Latvijā pieejamām podiņmācības biksītēm- izdziestoši zīmējumi,kad mazulis nav paspējis uz podiņu un negadījums gadījies biksītēs.

Trūkumi: Podiņmācības biksītes var būt nedaudz dārgākas kā parastās biksītes. Tomēr atceries- tas nav iemesls,lai nemainītu biksītes, jo tas var sajaukt galvu mazajam pasaules iepazinējam.

Vai tas der man? Protams, ja esi gatava nedaudz ilgāk pagaidīt rezultātus, un neesi tik apņēmīga staigāt pa māju ar lupatu, slaukot negadījumus.

Apbalvošanas metode

Apbalvo un paslavē mazuli par sekmēm podiņmācībā ar nelielu dāvaniņu,piemēram, uzlīmi. Šo metodi var kombinēt ar jebkuru metodi,kas minēta augstāk.

Priekšrocības: Dažiem bērniem arī brauciens uz rotaļlietu veikalu vai vecmāmiņas mājām ir apbalvojums, tāpēc nenāksies lauzīt galvu par paslavēšanas metodēm.

Trūkumi: Tu riskē, ka bērns varētu pieprasīt apbalvojumu par viņa nokārtošanos podiņā. Ir ļoti daudz bērna attīstības līmeņi šajā laikā,tāpēc aizrauties ar katra attīstības posma apbalvošanu, nevajadzētu.

Vai tas der man? Iespējams, ja pratīsi novilkt robežas. Pamēģini reizi pa reizei mainīt apbalvošanas veidus, piemēram, izvēloties foršu apakšveļu.

Apakšbiksīšu reids 

Ļauj bērnam izvēlēties sev autiņbiksītes. Uzvelc biksītes un ļauj bērnam vienkārši apgūt podiņmācību.

Priekšrocības: Šī metode ļaus bērnam justies pieaugušam, tajā pat laikā, izbaudot negadījumus,iespējams, podiņmācība veiksies sekmīgāk.

Trūkumi: godīgi? Šī ir netīrākā metode.

Vai tas der man? Derēs, ja esi pacietīga, Tev mājās ir veļas mašīna un veļas žāvētājs.

Atvadas no autiņbiksītēm. Fizioterapeites Klaudijas Hēlas tiešsaistes lekcija zoom.us

Atvadas no autiņbiksītēm jeb podiņapmācības ABC