Jauns mācību gads. Palīdzam bērnam apgūt alfabētu!

Jauns mācību gads. Palīdzam bērnam apgūt alfabētu!

01. Aug 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz pirmajam septembrim ir palikušas tieši divas nedēļas. Ir bērni, kuriem šis jaunais mācību gads būs savādāks, nekā iepriekšējie. Kāds uzsāks mācības pirmajā klasē, kādam citam sāksies bērnudārza gaitas.

Burtu apgūšana un alfabēta zināšana, noteikti var palīdzēt bērnam labāk justies skolas solā vai bērnudārzā, kad atpazīstot burtus, viņš savas zināšanas var likt lietā, pildot dažādus uzdevumus, kas saistīti ar burtu atpazīšanu un vārdu veidošanu.

Un kurš ir teicis, ka burti ir jāzina tikai skolā? Bērns ir gatavs apgūt burtus jau pirms divu gadu vecuma. Un palīdzēt viņam tos iemācīties ir pavisam vienkārši! 

Ko darīt vecākiem, lai palīdzētu alfabētu bērniem apgūt?

Ieinteresējiet. 

Lielākajai daļai bērnu alfabēta mācīšanās sākas jau agrā bērnībā, kad pavisam maziem, mamma vai tētis lasa pasakas un stāstus. Jo biežāk vecāki lasa grāmatas saviem bērniem, jo vairāk paplašinās bērna zināšanas, jo vieglāk veidojas komunikācijas prasmes un izpratne par to, kas ir burti, kā tie veido vārdus un kā no šiem vārdiem veidojas pasakas !

Skatoties ilustrētas grāmatas, bērns pamanīs sakarību, kā stāsts mainās līdz ar katru jaunu ilustrāciju un jau vēlāk, bērnam būs daudz vieglāk uztvert atšķirības starp dažādiem vārdiem un burtiem, kas šos vārdus veido.

Tāpēc, pirmais ieteikums – lasiet saviem bērniem grāmatas un stāstiet stāstus. Ja darīsiet to ar prieku, bērni to ne tikai novērtēs, bet Jūs iegūsiet vērtīgu kopā pavadītu laiku.

Sāciet ar vārdu! Bērna vārda pirmais burts ir visvienkāršākais veids kā palīdzēt saprast to, kas ir burts un to kā no burtiem veidojas vārds.

Pirmais vārds, ko parasti bērnam ir visvieglāk apgūt, ir viņa paša vārds. Visvienkāršākais veids šobrīd, ir bērna vārda “nolikšana” tam acu priekšā. Izgriezti burti, izgaismoti burti, glezna vai fotogrāfija, kurā redzams bērna vārds – jebkāda veida vizualizācija palīdzēs bērnam atcerēties un iemācīties burtus, no kā sastāv viņa vārds.

Kad bērns sava vārda burtus jau ir apguvis, palīdziet viņam tos atcerēties un identificēt arī ārpus viņam jau pazīstamajām vietām.

Dziediet un klausieties alfabēta dziesmas!

Lai gan lielākoties, internetā ir pieejamas dažādas bērnu dziesmas ar angļu alfabētu, arī latviešu valodā ir iespēja apgūt alfabētu, klausoties dažādas atraktīvas melodijas. Viena no vispopulārākajām ir Renāra Kaupera izpildītā “Alfabēta dziesmiņa, ” kur katram burtam ir savs vārds un tie kopā veido aizraujošu stāstu, kurš mums palīdz izveidot alfabētu.

 

Tāpat – mūzika ļoti pozitīvi iedarbojas uz bērna attīstību, ir bērni, kuriem melodijas ir vieglāk uztvert, nekā stāstus vai burtu mācīšanos grāmatās. Tāpat, mūzika palīdz attīstīt arī ritma izjūtu un muzikalitāti, bet ja viss kopā vēl palīdz apgūt alfabētu, tad nav iemesla bērnam šad tad ļaut paklausīties kādu melodiju, pat ja tā ir klausāma ar telefonā pieejamas mobilās aplikācijas palīdzību.

Trīs pavisam vienkāršas spēles, burtu apgūšanai!

Uzspēlējiet spēli – atrodi savu vārdu!  Uzrakstiet uz lapas dažus vienkāršus vārdus, starp kuriem ierakstiet arī sava bērna vārdu. Palūdziet viņam to atrast un palīdziet izskaidrot un norādīt uz atšķirībām, kādas ir starp šiem vārdiem!

Uzspējiet spēli – viņam arī ir tāds burts! Bērniem ļoti patīk savstarpēji identificēt dažādas lietas un burti ir viena no lietām, kas ir ļoti piemērota, ne tikai kā izklaidējošs spēles elements, bet veids kā apgūt dažādus vārdus. Bērnam ir pazīstams viņa vārda pirmais burts – uzrakstiet uz lapas vēl trīs vārdus ar tādu pašu sākuma burtu. Izrunājiet tos, nosauciet pa burtiem, palūdziet, lai bērns tos atkārto un uzzīmējiet katram vārdam ilustrāciju.  Jo svarīgi, ir, ka bērns, ne tikai atceras, ko esat viņam teicis vai rādījis. Svarīgi, ka bērns spēj veidot asociācijas un iztēloties. Tas viņam vēlāk ļaus palīdzēt izdomāt saistību starp attēliem un tajos attēloto.

Uzspēlējiet spēli – Katram savs alfabēta burts! Nedomājiet, ka bērnam alfabēts un visi tajā esošie burti ir jāapgūst uzreiz. Tas notiek pakāpeniski. Tāpēc, tad, kad pirmie burti jau ir apgūti un esat sapratis to, ka bērns pamazām sāk veidot asociācijas, kas veidojas skatoties uz attēlu un domājot par burtiem, sagatavojiet spēli, kurā būs nepieciešamas dažas Jūsu bērna mīļākās lietas vai priekšmeti un alfabēta burti – variet izmantot klucīšus ar burtiem, plāksnītes, izgriezt tos no papīra, kaut pie ledusskapja liekamus magnētiņus.    Nolieciet viņam priekšā vienu no izvēlētajiem priekšmetiem un piedāvājiet trīs dažādus burtus (starp kuriem ir arī īstais). Palīdziet viņam izdomāt kāds varētu būt šī vārda pirmais burts. Atkārtojiet to arī ar citiem priekšmetiem un ļaujiet bērnam šos burtus nolikt pie katra no priekšmetiem. Kad 3 līdz 5 priekšmetiem pirmie burti atrasti, atkārtojiet šos burtus vēl dažas reizes.

SVARĪGI! Nepārvērtiet burtu mācīšanos par kaut ko ļoti nopietnu. Vismaz iesākumā noteikti nē. Bērnam būs vieglāk uztver jaunās lietas, ja spēsiet tās pasniegt kā rotaļu vai spēli. Burtu apgūšanai ir jābūt jautram un aizraujošam piedzīvojumam!