Vitamīni: dzeram tos pareizi!

Vitamīni: dzeram tos pareizi!

29. Oct 2012, 09:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai gan augļu un dārzeņu sezona nebūt nav beigusies, daudzi vecāki jau aizdomājas par to, vai papildus būtu jāuzņem arī kādi vitamīni, un kā to būtu jādara. Kā pareizi to darīt, noskaidroja Māmiņu Klubs!

Spēcinām imunitāti ar uzturu!

Vīrusi vienkārši "dievina" vēso gadalaiku. Un parasti tie pieķeras bērniem, kam ir novājināta imūnsistēma.

Imunitāte ne tikai ir iedzimta, tā tiek spēcināta arī ar mammas pienu. Imunitāte tiešā veidā ir atkarīga no tā, kāds ir mūsu dzīvesveids un no tā, ko ēdam. Trīs galvenie veselības priekšnosacījumi ir  - higiēna, fiziskas aktivitātes un pareizs uzturs.

Ar barības vielām iegūstam tos vitamīnus un minerālvielas, kas palīdz organisma aizsargspējām. Tāpēc mazam bērniņam ir vismaz 3 reizes dienā jāēd augļi un dārzeņi - katru dienu, katru dienu uzturā jālieto arī pākšaugi, zivis un gaļa.

Imunitātes spēcināšanai īpaši svarīgi ir C, A, D un E vitamīni, dzelzs, cinks, selēns, un arī Omega 3 un Omega 6 taukskābes.

Vitamīns C palīdz cīnīties ar vīrusiem. Visvairāk šī vitamīna atradīsi upenēs. Bet arī citas ogas - mellenes un dzērvenes ir labs C vitamīna avots. To var atrast arī citrusaugļos un kivi.

Vitamīnu E var atrast riekstos un pākšaugos, bet vitamīnu A - tumšajos, zaļajos salātos un košajos dārzeņos, piemēram, burkānos, paprikā, brokoļos. Šie paši dārzeņi ir arī lieliski antioksidanti.

Diemžēl, ēdināšana skolas ir tālu no pilnības. Tāpēc lietderīgi būtu dot bērnam savu kastīti ar riekstiņiem vai notīrītiem, nomazgātiem dārzeņiem līdzi uz skolu. Ir svarīgi sekot līdzi tam, lai bērns katru dienu uzņemtu pietiekoši daudz šķidruma - ūdens, tēju, sulu. Arī tas ietekmē organisma aizsargspējas.

Saucam palīgā sintētiskos vitamīnus!

Palīdz arī sintētiskie vitamīni. Kā tos pareizi izvēlēties, pastāstīs pediatre Larisa Zaharova –

·       Vecāki aptiekās parasti cenšas iegādāties polivitamīnus. Bet ne visiem bērniem un ne visos gadījumos bērniem ir vajadzīga tāda organisma spēcināšana, kas līdzinās visai Mendeļejeva tabulai. Dažiem, kas labi ēd augļus un dārzeņus, pietiks ar pusi no devas, citiem vajag tikai atsevišķus elementus.

·       Pirms vitamīnu lietošanas nav obligāti jānodod analīzes. Ārstam informatīvas būs analīzes, kas uzrāda hemoglobīna un D vitamīna līmeni asinīs. Mūsu platuma grādos D vitamīna trūkst, tāpēc ārsts šo preparātu var ieteikt lietot atsevišķi. Parasti šķidro D vitamīnu iesaka lietot katru dienu minimālās devās visiem bērniem līdz 3 gadu vecumam. Bet vecākiem ir tendence aizmirst to darīt, un viņi dod šo vitamīnu tikai pirmajā dzīves gadā, jo pēc tam aizmirst.

·       Vislabāk būtu, ja vitamīnus lietot ieteiktu ārsts. Visi vitamīni iedalās ūdenī šķīstošajos un taukosšķīstošajos. Pirmo vitamīnu pārdozēšana nav bīstama, jo tie uzsūcas, un viss liekais no organisma izvadās. Bet taukos šķīstošie - A, K, E, D var uzkrāties organismā un nodarīt kaitējumu. Pie tam, ja šo vitamīnu organismā ir par daudz, tā jau ir slodze nierēm.

·       Vēl viens iemesls, kāpēc ir vajadzīga tieši ārsta konsultācija ir alerģijas iespējamība uz kādu no vitamīnu komponentiem. Piemēram, kādiem vitamīniem ir aveņu vai zemeņu garša, bet bērnam ir alerģija pret šīm ogām, vai arī bijusi alerģiska reakcija uz kādu citu no vitamīnos esošajiem komponentiem. Ārsts iesaka, kādus tieši vitamīnus izvēlēties, ņemot vērā visas konkrētā bērna vajadzības. Izvēlas tādus vitamīnus, kas neizraisa blakusparādības. Ja vitamīni ir jau nopirkti, tad vislabāk ir atnākt pie ārsta ar šiem vitamīniem, un parādīt tos ārstam.

·       Patlaban sintētiskos vitamīnus atrast var jebkur - skābpiena produktos, sausajās brokastīs, bērnu pārtikā utt. Viņu efektivitāte un nepieciešamība nav pierādīta. Bet tas, ka vitamīni tur ir un tie uzsūcas, ir fakts. Vitamīni, kurus var nopirkt aptiekā, ir konkrēti dozēti un ir izveidoti tā, lai būtu piemēroti konkrētā vecuma bērnam.

·       Vislabāk vitamīnus ir lietot kursu veidā. Piemēram, mēnesi padzert polivitamīnus, pēc tam izdarīt pārtraukumu, atstājot tikai zivju eļļu vai D vitamīnu. Parasti vitamīnus dzer rudenī un pavasarī. Ja bērns bieži slimo, jāpakonsultējas ar ārstu par papildus vitamīnu uzņemšanu.

·       Ja ir iespēja, vislabāk uzņemt šķidros vitamīnus un tos, kuru ikdienas deva ir sadalīta, piemēram, trīs daļās. Sīrupi labāk uzsūcas, pie tam, ja tie ir jālieto vairākas reizes dienā, tie neizraisa organismā pēkšņu pārsātinātības sajūtu, kā viena koncentrēta tablete, kas jālieto reizi dienā. Vitamīnus vislabāk uzņemt kopā ar ēdienu un tiem virsū jāuzdzer glāze ūdens, lai neizraisītu kuņģī kairinājumu.

Māmiņu Klubs

Alvityl iesaka lietot:

• Pēc dažādām infekcijas slimībām un citām saslimšanām
• Pie nesabalansēta uztura vai pēc caurejas
• Imūnās sistēmas stiprināšanai
• Profilaktiski pret ziemas sezonas saslimšanām un saaukstēšanos