Noslēgusies augu ziedēšanas sezona

Noslēgusies augu ziedēšanas sezona

18. Sep 2012, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijā noslēgusies augu ziedēšanas un ziedputekšņu izplatīšanās sezona. Šīs sezonas laikā ikvienam mājas lapā www.zied.lv bija iespēja uzzināt, kādi ziedputekšņi sastopami gaisā un kas sagaidāms nākamajās nedēļās.

Pēdējā 2012. gada alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognoze: Kopējais ziedputekšņu skaits gaisā ir zems. Gaisā satopami atsevišķi vībotņu un nātru ziedputekšņi.

Prognoze par ziedputekšņu koncentrāciju gaisā jeb aerobioloģiskā prognoze ir nozīmīga tiem, kuriem ir augu ziedputekšņu izraisītas alerģijas. Zinot ziedputekšņu koncentrāciju, iespējams pareizajā brīdī uzsākt ārsta noteikto terapiju, kā arī iespēju robežās izvairīties no vainīgā alergēna, konkrētajā nedēļas nogalē izvairoties no atpūtas brīvā dabā, kur plaši sastopamas, piemēram, liepas.

Aerobioloģiskā prognoze tiek noteikta, izmantojot īpašu uztvērēju, kas Latvijā atrodas uz Latvijas Universitātes (LU) galvenās ēkas jumta. LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ģeogrāfijas doktore un sertificēts aerobiologs Laimdota Kalniņa stāsta, ka uztvērējam jābūt „uz droša, bet pieejama mājas jumta, kas atrodas nedaudz augstāk par apkārtējo māju jumtiem un kokiem. Šajā līmenī ir brīva vēja plūsma, kas nodrošina pietiekamu vietējo un no tālienes atnesto putekšņu sajaukumu, kas atspoguļo teritorijai raksturīgo ziedputekšņu koncentrāciju kopumā”.

Īpašais uzvērējs, kas atrodas 23m augstumā virs zemes, vienā minūtē iesūc aptuveni 10 litru gaisa. Viena no uztvērēja sastāvdaļām ir rotējošs disks, kura maliņu klāj lipīga lenta. „Uztvērējā iesūktie ziedputekšņi, kā arī piesārņojuma putekļi uzreiz pielīp pie lipīgās lentas. Nedēļas beigās šī lipīgā lenta tiek noņemta, sadalīta atbilstoši katrai dienai un tiek veikta analīze,” skaidro Kalniņas kundze.

Zied.lv atgādina, ka vislabākais laiks polinozes jeb ziedputekšņu izraisītas alerģijas precīzai diagnosticēšanai ir rudens-ziemas periods. Ja alerģija ir tikai pret viena auga ziedputekšņiem, cilvēks var atviegloti uzelpot, kad tie noziedējuši, tomēr, nepievēršot slimībai uzmanību un to neārstējot, alergēnu loks var pakāpeniski paplašināties un alerģiskās reakcijas – ilgt no agra pavasara līdz pat vēlam rudenim. Alerģiju sezonā ieteicams lietot antihistamīnos līdzekļus alerģijas simptomu mazināšanai, tie nopērkami arī bez receptes, piemēram, Claritine 10mg.


 

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.