Ko šķiršanās nozīmē bērnam?

Ko šķiršanās nozīmē bērnam?

24. Aug 2012, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par to, ko bērniem nozīmē šķiršanās, Rīga Radio 94.5 FM Māmiņu Kluba radio raidījumā gatavi parunāt bija psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis un Māmiņu Kluba TV raidījuma režisore Līga Austriņa.

Ko bērnam šķiršanās nozīmē? Kā bērns to visu uztver?

Psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis stāsta: „Tas nav tik vienkārši. Šķiršanās pati par sevi var būt laba vai slikta. Bērns uztver visvairāk strīdus un konfliktus. Šķiršanās pati par sevi nav tas pats traģiskākais, sliktais ir tas, ka nāk līdzi konflikti, vecāki viens otru aizvaino, grib, iespējams, ieriebt viens otram.. Ja šķiras civilizēti, bērni var būt arī laimīgi,” viņš atzīst.

Savukārt, Līga Austriņa dalās personīgajā pieredzē, stāstot: „Mēs šķīrāmies civilizēti. Mēs esam atraduši kopīgo veidu, kā audzināt dēlu kopā, nedzīvojot kopā. Klāvam šobrīd ir 4 gadi, bet atsevišķi nolēmām dzīvot, kad dēlam bija pusotrs gads.”

Vai labāk visu atceras lielāks bērns, vai arī mazam bērnam šķiršanās tomēr ir liels pārdzīvojums?

 „Grūtākais ir tas, ka mainās ierastā dienas kārtība. Bet – mēs nevaram nodrošināt to, ka dienas kārtība nemainās. Mazam bērnam tā īsti dienas kārtība vēl nav izveidojusies, un tas tad ir tas, kas šķiršanos var padarīt vieglāku. Ja bērns sevi jau apzinās, viņš redz – mamma ir viena, un viņš saprot  - nu tāda tā pasaule ir, un kaut kur citur viņa ir, iespējams, citādāka.” stāsta psihoterapeits.

„Mēs nevaram gribēt pasargāt mūsu bērnus no pārmaiņām,” viņš piebilst.

Visa pasaule ir vienas vienīgas nemitīgas pārmaiņas. Katrs mēs maināmies un, iespējams, mēs šķiramies, jo mēs esam mainījušies.

Mēs Klāvam nestāstījām, kāpēc šķiramies, jo Klāvs bija mazs, un līdz ar to, šis jautājums nav tā īsti izrunāts. Jāsaka – viņš tikai vienu reizi ir jautājis, kāpēc mēs neesam kopā, un tad es atbildēju, ka mēs vienkārši kopā nevaram sadzīvot, un labākais veids ir turpināt viņu no sirds mīlēt, dzīvojot atsevišķi,” pieredzē dalās Līga Austriņa.

Vai tavā ģimenē ir bijis līdzīgs gadījums? Vai tu bērnam stāstīji, kāpēc šķiraties?

Māmiņu Klubs

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!