Kas notiek alergologa kabinetā?

27. Sep 2012, 13:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apsverot iespēju,vai doties pie alergologa,māmiņai rodas jautājumi, ko dara alergologa kabinetā un vai mazulim tur darīs ko nepatīkamu un sāpīgu? Atbildēs palīdz atrast pediatre, bērnu pneimonologs Renāte Snipe.

Ja ir ādas problēmas

Lai noteiktu, no kā ir alerģija vai nepanesamība, var tikt veikti veidu testi:

  • Ādas alergoraudzes (no 4-5 mēnešu vecuma). 

Piesardzības pasākumi, kas pirms došanās pie ārsta jāievēro: vismaz 5 dienas nedrīkst būt lietoti pretalerģijas līdzekļi, var ņemt līdzi kādas grāmatiņas, mulfilmu telefonā. Jāatceras – sāpīgs nekas bērniņam netiks darīts. Viņam sapilina virsū alergēnu pilienus un ar zīmulīti jeb lanceti tiek veikta pieskaršanās pilieniem. Līdz gada vecumam bērniem vienkārši nepatīk, ka viņus tur, līdz 3 gadu vecumam bērniem nepatīk svešā cilvēka klātbūtne. Process ir ātrs – 10 minūtes.

  • Asins analīzes no vēnas
  • Ādas aplikācijas testi

Bērniem līdz 2 gadiem veic arī  ādas aplikācijas testus – bērniem pie muguras ar plāksterīti pielīmē alerģiskas reakcijas izraisošos produktu gabaliņus. Piesardzības pasākumi: noteiktu laiku,ko nosaka ārsts, nedrīkst būt lietoti medikamenti, kā arī – nedrīkst būt ādas bojājumi.

„Vislabākais veids, kā kompleksi saprast, kas ar bērnu notiek, ir māmiņai rūpīgi rakstīt pārtikas dienasgrāmatu: kad, kas ir rūpīgi apēsts, kāda ir reakcija,” iesaka alergoloģe Renāte Snipe.

Kas notiek, kad ir noteikts, no kā ir alerģija?

Jāatceras, ka izšķir alerģijas un nepanesamības. Maldīgi tiek uzskatīts, ka pārtikas alerģija ir bieži sastopama, jo visbiežāk novēro tikai pārtikas alerģijai līdzīgas reakcijas, ko sauc par pārtikas nepanesību jeb intoleranci. Pēc literatūras datiem, tikai 1 no 5 pacientiem ir īsta pārtikas alerģija. Alerģija pret kādu pārtikas produktu parasti ir bērniem, un visbiežāk tā laika gaitā izzūd.

„Ar nepanesībām tiek galā, jo produktu ir iespējams izslēgt no uztura. Sākumā jāizvairās 3-6 mēnešus, tad pakāpeniski atkal mēģina radināt pie produkta, vajadzības gadījumā atkal izslēdzot,” stāsta speciāliste.

Kad zināms, no kā ir alerģija, jāievēro visi ārsta norādījumi, lai alerģiskās reakcijas samazinātu.

Māmiņu Klubs

Videotranslāciju atbalsta


 

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Skaties videosarunu ar Renāti Snipi par alerģijām, spiežot pogu Play!