Kādas ir biežākās alerģijas bērniem?

26. Sep 2012, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas ir izplatītākās bērnu alerģijas un ko darīt, ja bērnam ir alerģiska āda, stāsta alergologs Ieva Cīrule.

Kādas ir biežākās alerģijas bērniem?

Alerģijas mēdz būt dažādas un biežāk tās parādās tieši gada siltajā laikā. Bērniem ne vienmēr vecāki spēj diagnosticēt alerģiju, jo tā mēdz slēpties zem dažādiem simptomiem.

Alerģija- tā ir akūta imūnsistēmas reakcija uz vielām, kas mums ir visapkārt, piemēram, putekļiem, ziedputekšņiem, medikamentiem, dzīvnieku spalvām, pārtikas produktiem. Diemžēl pēdējos gados ir audzis cilvēku skaits, kuriem ir kāda veida alerģija. Pēc alergologa Ievas Cīrules domām tas ir saistīts ar mūsu dzīvesveidu, pasīvo smēķēšanu, uzturu un vides piesārņojumu,

Bet ne tikai ārējiem faktoriem ir nozīme- tendence uz alerģijām var tikt nodota bērniem no vecākiem ģenētiskā līmenī, tāpēc, ja mammai vai tētim ir kāda alerģija, nepieciešams daudz rūpīgāk novērot bērnu un viņa pašsajūtu.

Visbiežākās alerģijas zīdaiņiem ir alerģija pret pienu, savukārt līdz 2 gadu vecumam bērniem pārsvarā ir alerģiskas ādas reakcijas, kas izpaužas kā izsitumi, plankumi, savukārt pusaudžu vecumā biežākās ir alerģiska rinīta izpausmes. 

Jāatzīmē, ka nereti vecāki jauc alerģijas ar nepanesamību- alerģija ir tad, ja ar analīžu palīdzību var noteikt, kas šī ir par alerģiju, savukārt, ja vecāki zina, ka šo konkrēto pārtikas produktu vai kādu citu lietu nevar lietot,tad tā ir nepanesamība.

„Izpausmes mainās atkarībā no vecumiem, savukārt, no nepanesībām bērni izaug,” stāsta alergologs.

Biežākās alerģiskas ādas izpausmes ir:

  • Nātrene – sarkani, niezoši pleķi, pacelti uz augšu, kas ātri pazūd
  • Atopiskais dermatīts – ilgstoši sausa āda, un ik pa laikam parādās sarkani, sausi pleķi, dzeltenas kreveles, plaisāšana
  • Pūslīši – mazas pumpiņas, kas izskatās kā čūliņas – no saldumiem, kukaiņu kodumu rezultātā

Kā kopt alerģisku ādu?

Alerģiskas ādas kopšanā jābūt īpaši piesardzīgiem un jāizvērtē kāda ir šī āda. 

"Ja āda ir jēla vai sulo, mitrs jāārstē ar mitru, tāpēc nevajadzētu izmanto nekādus krēmus, nekādas ziedes!"  iesaka Ieva Cīrule.

"Ja āda ir sausa un tā niez,  jālieto šķidrāks vai ūdeņaināks krēms, nevis bieza ziede, kas aizķepē poras!”

Kādos gadījumos griezties pie ārsta?

Ja ir izsitumi, kas radušies pēc kāda produkta ieēšanas un simptomi ātri pāriet, nav jāvēršas pie speciālista. Ja simptomi ir ilgstoši un nepārejoši, tad vislabāk ir, ja māmiņa konsultējas ar pediatru un abi kopīgi izlemj, vai doties pie speciālista – alergologa- vai ne.

Māmiņu Klubs

 

Videotranslāciju atbalsta


 

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Skaties videosarunu ar Renāti Snipi par alerģijām, spiežot pogu Play!