Kā šķirties tā, lai šis notikums būtu pēc iespējas labvēlīgāks visiem?

Kā šķirties tā, lai šis notikums būtu pēc iespējas labvēlīgāks visiem?

22. Aug 2012, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par to, kas ir civilizēta šķiršanās, un kāpēc reizēm ir tā, ka vīrietis šķiras ne tikai no sievietes, bet arī no bērna, Rīga Radio 94.5 FM Māmiņu Kluba radio raidījumā gatavi parunāt bija psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis un Māmiņu Kluba TV raidījuma režisore Līga Austriņa.

Kas ir civilizēta šķiršanās? Kā šķirties tā, lai šis notikums būtu pēc iespējas labvēlīgāks visiem?

Ieteikumos un atziņās dalās psihoterapeits Ansis Jurģis Stabingis - „Bērns psiholoģiski ir puse uz pusi – tēta un mammas bērns. Bērns aug un attīstas, redz – mamma saka tā, tētis citādāk. Ja viss pareizi attīstas – bērns saprot, sievietei jābūt tādai, vīrietim – tādam. Bet kādā brīdī ir sliktais scenārijs – vecāki nesadzīvo, un sāk viens par otru bērnam stāstīt sliktas lietas. Bērns zina – puse no manis ir tētis, tātad – es arī esmu slikts. Svarīgi ir saglabāt labas attiecības, neļaujot bērnam par sevi domāt sliktu,  - ja jau esmu līdzīgs tētim, esmu slikts utml.”

„Pat, ja šķiras, ir jāšķiras civilizēti, nestāstot bērnam par otru cilvēku sliktu, saglabājot cieņu pret otru, un  - pret bērnu,” viņš iesaka un piebilst. „Bērnam jāredz attiecības starp vīrieti un sievieti, viņam jāsaprot, kā attiecības vispār veidojas, kā tikt galā ar konfliktiem, tas ir pluss attiecībās, kurās bērnam ir abi vecāki.

Līga Austriņa, kura pati nāk no šķirtas ģimenes jau sākotnēji zinājusi: „Ir svarīgi, lai bērns pavada laiku kopā arī ar tēti diezgan daudz. Mani vecāki šķīrās, kad biju pusaudze, un tās emocijas, tas naids, kurš manī krājās, bija tik liels, ka es ar to nespēju tikt galā. Dažādos gadījumos, dažādos vecumos bērns šķiršanos uztver atšķirīgi. Bet man tas lika saprast – ir jāsaglabā pret otru cieņa, nedrīkst runāt par otru sliktu, kaut arī emocijas plūst pāri malām. Bērna klātbūtnē to darīt nedrīkst.”

Par to, cik viņas gadījumā bijis saglabāt cieņu vienam pret otru, stāsta Līga pati - „Tas nav viegli, sevišķi, kad process ir pašā sākumā, tas ir ļoti, ļoti grūti. Bet nekas nav neizdarāms. Gan bērnu, gan sevis dēļ – tas ir tā vērts, jo tu saproti, ka tas cilvēks nekur nepazudīs, tev vienalga būs ar viņu jākomunicē”.

Kāpēc reizēm ir tā, ka vīrietis šķiras ne tikai no sievietes, bet arī no bērna?

 „Te ir atkal daudz iemeslu. Nereti tiek uztverts, ka mamma un bērns ir komplekts, jo, lai izveidotos cieša saikne ar bērnu, vīrietim ir vajadzīgi vairāki gadi un pareizā attieksme, lai tā saite izveidotos. Bet, ja vīrietis jau no paša sākuma nav ieguldījis sevi tajā visā, viņam arī pēc šķiršanās tādas vēlmes nebūs,” stāsta Ansis Jurģis Stabingis.

Bet Māmiņu Kluba TV raidījuma režisore piebilst: „Tas, lai Klāvam arī pēc šķiršanās būtu tēvs, tā nebija tikai mana vēlme. Es vienkārši skaidri apzinājos savu nostāju, to, ko gribu es. Katrā ziņā nekad nav bijuši nekādi iebildumi. Un tas, ka spējam vienoties nestrīdoties, tas, ka mums ir vienots viedoklis audzināšanā, ir palīdzējis tam visam izveidoties. Tieši tai vēlmei – turpināt abiem būt par vecākiem.”

Mums katram ir sava pasaule, un mēs nevaram piespiest otru dzīvot pēc savas pasaules likumiem, ja vien viņš mūsu pasauli nejūt kā savējo.

Māmiņu Klubs

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!