Cilvēks, kas var ieskatīties pagātnē

Cilvēks, kas var ieskatīties pagātnē

28. Aug 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laimdota Kalniņa ir ģeogrāfijas doktore un aerobiologs – cilvēks, kas pēta ziedputekšņus un palīdz informēt tos, kuriem jāzina, kad, cik daudz un kādā apjomā gaisā lidināsies konkrētu augu un koku ziedputekšņi. It īpaši tas jāzina tiem, kuriem ziedputekšņi var izraisīt šķaudienus, iesnas un citas alerģiskas reakcijas. Katru nedēļu ir pieejama jaunākā ziedēšanas prognoze, un Kalniņas kundze atzīst: „Ar putekšņiem tāpat kā ar bitēm – neko nevar zināt.

Ziedputekšņi ir viens no izplatītākajiem alergēniem, kas var izsaukt alerģiskas reakcijas. Ja cilvēks zina, kas ir vainīgs pie alerģijas, var veiksmīgi izvairīties no kārtējām iesnām, šķaudieniem vai pietūkušajām un asarojošajām acīm. Šādā gadījumā ļoti noder aerobioloģiskā prognoze jeb prognoze par augu ziedēšanu, kuru katru nedēļu var atrast mājas lapā zied.lv.

Laimdota Kalniņa stāsta, ka viņu vienmēr interesējuši ziedputekšņi, interese par tiem devusi arī vienreizēju iespēju ielūkoties tālā pagātnē. „Mani pirmie putekšņu pētījumi meklējami jau pagājušajā gadsimtā, kad mācījos Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas fakultātē. Tajā laikā bija nozīmīgi noteikt uzkrāto nogulumu vecumu, kas ir kā arhīvs, kurā uzkrājas arī putekšņi un sporas. Paņemot paraugu no noteikta dziļuma, bija iespējams pateikt, kad apmēram nogulumi uzkrājušies un kādiem augiem pieder atrastie putekšņi, kad augi ir auguši un kāda ir bijusi veģetācija un ainava – mežs vai atklāts lauks. Pateicoties šai informācijai, ir iespējams rekonstruēt klimatu, jo katram augam ir nepieciešami konkrēti apstākļi. Tā bija mana iespēja ieskatīties tālā pagātnē,” atceras ģeogrāfijas doktore.

Prognoze par ziedputekšņiem tiek noteikta, pateicoties īpašam uztvērējam, kas Latvijā atrodas uz Latvijas Universitātes galvenās ēkas jumta 23m augstumā virs zemes. Eiropā šādas uztvērējstacijas ir vairāk nekā 500. Piemēram, Francijā tādu ir 88, Vācijā – 83, Spānijā – 59, bet Lietuvā šobrīd darbojas 3 ziedputekšņu monitoringa stacijas.

Prognoze par alerģiju izraisošo augu ziedēšanu laika posmam no 24. līdz 30. septembrim:

Aktīvi turpina ziedēt nātres un vībotnes, to ziedputekšņu koncentrācija gaisā ir augsta. Balandu ziedputekšņu koncentrācija gaisā ir zema, ir sastopami atsevišķi graudzāļu un skābeņu ziedputekšņi. Ceļteku ziedēšanas sezona beigusies. Graudzāļu un skābeņu ziedēšanas sezona tuvojas beigām. Turpinās dominēt nātru un vībotņu ziedputekšņi.

Kāpēc ar ziedputekšņiem ir tāpat kā ar bitēm? Tas tāpēc, ka „daudz kas atkarīgs no gaisa temperatūras un nokrišņiem. Ja pavasaris ir silts, ziedputekšņi izlido ātrāk. Ja gaisa temperatūra ir zema, visticamāk, ka putekšņi izlidos vēlāk. Bet, ja gadās straujas temperatūras izmaiņas, var gadīties, ka skaras nosalst un nokrīt zemē ar visiem putekšņiem,” skaidro Kalniņas kundze.

Mājas lapā www.zied.lv lasāma garāka saruna ar Laimdotu Kalniņu – Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes ģeogrāfijas doktori un sertificētu aerobiologu. Mājas lapā zied.lv iespējams uzzināt katras nākamās nedēļas augu ziedēšanas prognozi – tāpat kā Alerģisko slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centrā. 

Kassen Badji Kassen Badji 28. Dec 2018, 22:23

Sveiki Mans vārds ir Esther. paldies par manu drauga pieprasījumu, sazinieties ar mani pa e-pastu (estherdomingo38@yahoo.com