Biežāk uzdotie māmiņu jautājumi par alerģijām

21. Sep 2012, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas un mazuļa laimīgo kopdzīvi var apgrūtināt alerģijas apgrūtina, bet, ja mamma ir pietiekoši labi informēta par konkrēto alerģiju, mazulim tiek sniegta nepieciešamā palīdzība, ar alerģiju var sadzīvot. Kādus jautājumus māmiņas visbiežāk uzdod par alerģijām? Konsultē pediatrs, bērnu pulmonologs Renāte Snipe.

Vai alerģijas var būt iedzimtas?

Alerģiju iespējamība ir atkarīga no:

  • ģenētiskā materiāla
  • apkārtējās vides

„Ja alerģija ir mammai, tad alerģija vairāk nododas meitām, un, ja tēviem, tad vairāk pārmanto puikas – tas ir zinātniski pierādīts, bet šāds fakts nav jāvērtē viennozīmīgi, jo gadījumi ir dažādi,” stāsta speciāliste.

Cik ilgi drīkst dot zāles, pilināt pilienus, ja ir ziedputekšņu alerģija? Vai no zālēm alerģijas ārstēšanai nerodas pieradums?

„Pacientiem jāseko līdzi ziedputekšņu kalendāram, un pirms ziedēšanas jāsāk lietot zāles un lielākā daļā gadījumu tad bez pilieniem var iztikt, lietojot antihistamīnus. Pie medikamentiem nepierod, jo šis zāļu lietošanas laiks visbiežāk nav garāks par 2-3 mēnešiem,”uz jautājumu atbild speciāliste.

Kādi ir palīglīdzekļi alerģijas ārstēšanā?

Ja ir astmas diagnoze, ir nepieciešami inhalatori, aerosola inhalatora veidā, kam vajag krājtelpas ar iemutni. Krājtelpa uzlabo medikamenta nonākšanu plaušās.

„Ja diagnoze noteikta laicīgi, tā ikdienā tiek kontrolēta, bērniem nemēdz būt smagas lēkmes, kurās palīdzēt var tikai inhalators.”uzsver Renāte Snipe.

Ko darīt, ja ir alerģija no saules?

„Jānēsā drēbes ar garām piedurknēm, cepures ar platām malām, jālieto saules aizsargkrēmi ar UVF 40-50, jāizvairās no tiešiem saules stariem, kas ir pats galvenais nosacījums. Nepieciešamības gadījumā, jālieto pretalerģijas zāles. Un labā ziņa ir tā, ka arī šī alerģija laika gaitā pāriet. Āda pierod pie saules.”iepriecina alergoloģe Renāte Snipe.

Putekļi, dzīvnieku spalvas, pelējuma sēnīte.. Ko darīt?

„Mehāniski jāizvairās no alergēniem, un, ja neizdodas ar to kontrolēt simptomus, alerģisku iesnu gadījumā jālieto nazālie inhalatori, kas pūšami degunā. Jāsadarbojas ar alergologu un rūpīgi jāpilda viņa norādījumi!”iesaka speciāliste un atgādina – „Efekts ir tikai tad, ja ilgstoši tiek lietotas zāles un viss tiek darīts saskaņā ar ārsta ieteikumiem.”

Ko darīt, ja māmiņa baro mazuli ar krūti un ir alerģija?

Alergoloģe iesaka:„Galvenais ir cīnīties ar cēloni, jāveic visi mehāniskie alerģijas samazināšanas pasākumi (katrā gadījumā tie ir citādāki). Ja simptomi ir un medikamenti ir jālieto, gan grūtnieces, gan barojošas māmiņas drīkst lietot jaunās paaudzes medikamentus, kas ar šiem procesiem ir savienojami, līdzīgi kā astmas inhalatori. Lai noritētu normāla bērna attīstība, vienalga, vai māmiņa gaida mazuli vai baro viņu ar krūti, jāsamazina alerģiskie simptomi!”viņa uzsver.

Vai govs piena alerģija ir uz mūžu?

„Līdz gadam - divu gadu vecumam no tā izaug. Ļoti jāuzmanās ar sojas maisījumiem, jo bieži vien bērniem, kam ir alerģija no govs piena, var būt alerģija arī no sojas piena maisījuma, kas noteikti būtu jāpārbauda un jāizrunā ar savu ārstu.  Šajā gadījumā hidrolizātu maisījums varētu būt izeja,” iesaka alergoloģe Renāte Snipe.

Ko darīt, ja ir alerģija no ķirbja?

Ķirbi mēs visas pazīstam kā vienu no pirmajiem produktiem, ar ko mazuli uzsāk piebarot.

Bet, ja bērniņam ir pat čūlas no vēdera izejas pēc ķirbja ēšanas, vienkārši ķirbis jāizslēdz no uztura, organismam jādod atpūsties no ķirbja uz ilgāku laiku. „Labā ziņa ir tā, ka ķirbis ir tas produkts, kurš nav tik izplatīts kā, piemēram, piens, un tā izslēgšana no ēdienkartes ir vieglāka,” pozitivitāti neslēpj alergoloģe.

Māmiņu Klubs

Videotranslāciju atbalsta

 

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Skaties videosarunu ar Renāti Snipi par alerģijām, spiežot pogu Play!