Zviedrijas pašvaldības pieprasa izmeklēšanu par "cūku gripas" histēriju

Zviedrijas pašvaldības pieprasa izmeklēšanu par "cūku gripas" histēriju

16. Apr 2011, 21:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zviedrijas Pašvaldību asociācija (SKL) aicinājusi veikt neatkarīgu izmeklēšanu par tā dēvētās cūku gripas uzliesmojumu, kas visā pasaulē izraisīja ļoti dārgu vakcinēšanās kampaņu, vēsta laikraksts "The Local".

 

Masveida vakcinēšanas programma pret jauno A tipa gripas H1N1 paveidu Zviedrijas nodokļu maksātājiem izmaksāja 1,4 miljardus Zviedrijas kronu (103,32 miljonus latu).



"Galvenais jautājums, ko mums vajadzētu izvērtēt, vai tiešām ir noderīgi tērēt šīs milzīgās naudas summas no nodokļu maksātāju naudas. Šos līdzekļus mēs varējām izmantot citām vajadzībām veselības aprūpē," sacīja SKL pārstāvis Jērans Stīrnsteds.

SKL aprēķinājusi tā dēvētās cūku gripas vakcinācijas programmas izmaksas, no kā lielāko daļu - 870 miljonus kronu (64,21 miljonus latu) - veido vakcīnu iegāde.



Stīrnsteds norāda, ka šī summa varēja būtu vēl lielāka, jo valdībai sarunās ar vakcīnu ražotājiem "Glaxo Smith Kline" (GSK) izdevās nokaulēt 300 miljonus kronu.



Līdz ar cūku gripas pandēmijas izsludināšanu 2009.gada 11.jūnijā Zviedrija bija viena no nedaudzajām valstīm, kas nolēma piedāvāt vakcīnas visiem iedzīvotājiem.



Tomēr, neskatoties uz lielo ažiotāžu, Zviedrijā izlietoti tikai septiņi miljoni vakcīnu devu, bet 11 miljoni devu palikuši pāri.



Saskaroties ar vakcīnu pārpalikumu, Zviedrijas valdībai izdevās vienoties ar GSK par pasūtījuma samazināšanu par 25% - līdz 13,5 miljoniem vakcīnu.


Neskatoties uz šo vienošanos, Zviedrijai vēl joprojām pāri palikuši aptuveni 6,5 miljoni vakcīnu 400 miljonu Zviedrijas kronu (29,52 miljonu latu) vērtībā. Pastāv risks, ka šīs vakcīnas kļūs nederīgas.



Pēc augustā un septembrī reģistrētā sākotnējā cūku gripas uzliesmojuma vēlāk rudenī slimība bija maz izplatīta Zviedrijā. Kopumā valstī reģistrēti 11 000 saslimšanas gadījumu, bet 29 cilvēki no gripas izraisītajām komplikācijām nomira.

 

LETA

Foto: AFP/LETA