Zāļu valsts aģentūra: Nevēlami rezultāti pēc vakcinācijas topošājām māmiņām netika konstatēti

Zāļu valsts aģentūra: Nevēlami rezultāti pēc vakcinācijas topošājām māmiņām netika konstatēti

21. Nov 2011, 11:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iedzīvotājos ir izveidojusies zināma skepse pret gripas potēm - tad tās neder priekš konkrētā cirkulējošā vīrusa, tad neiedarbojas un cilvēks vienalga saslimt. Kāds ir Zāļu valsts aģentūras viedoklis pret šobrīd pieejamo gripas poti, ko Veselības ministrija iesaka vakcinēt arī grūtniecēm?

 

Gripa ir slimība, kas var ātri izplatīties un ko izraisa dažādi vīrusu celmi, kas var katru gadu mainīties. Pasaules Veselības organizācija (PVO) katru gadu veic plašu epidemioloģisku uzraudzību, speciālās laboratorijās veic pētniecības darbu. Šādu pasākumu rezultātā tiek veidotas prognozes par gripas vīrusu celmiem, kuri ar vislielāko varbūtību cirkulēs Ziemeļu un Dienvidu puslodēs nākošajā sezonā. Tiek veikta attiecīga klīniskā izpēte. Katru gadu gan ražotāji, gan atbildīgās iestādes, Latvijā tā ir Zāļu valsts aģentūra, tiek informēti par izmaiņām gripas vakcīnu vīrusu celmos. Balstoties uz PVO sagatavotajiem ieteikumiem, ražotāji uzsāk atbilstošu gripas vakcīnu ražošanu, kuras ir paredzētas noteiktai sezonai (ar PVO ieteiktajiem vīrusu celmiem). Visās Eiropā pieejamajās sezonas gripas vakcīnās vīrusu celmi ir vienādi, tādējādi vakcīnas atšķiras tikai ar ražotāju. Katru gadu jaunās sezonas vakcīna pie pacientiem  nonāk rudenī pirms iespējamās gripas epidēmijas.

 

Neviena vakcīna negarantē 100% aizsardzību visiem pacientiem, kam veikta vakcinācija, šādu iemeslu dēļ:

 

  • Gripas vakcīnas aizsargā no saslimšanas pret konkrētiem vakcīnā ietvertajiem vīrusu celmiem, ja no vakcinācijas brīža pagājušas 2-3 nedēļas. Gripas inkubācijas periods ir dažas dienas, tādēļ, ja būs notikusi inficēšanās ar gripu pirms vakcinācijas vai tūdaļ pēc vakcinācijas, ir iespējams saslimt ar gripu.
  • Vakcīna nepasargā no citām saaukstēšanās slimībām, kaut arī tās noris ar gripai līdzīgiem simptomiem.
  • Apmēram 10% no visas populācijas imunitāte pret vakcīnu neveidojas; to pirms vakcinēšanās nav iespējams pārbaudīt.

 

Grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā sievietei vienmēr ir jākonsultējas ar ārstu, kurš izlems, cik droša un nepieciešama sievietei būs vakcinācija.

 

Agrāk veikto klīnisko pētījumu laikā un sezonas gripas vakcīnu izplatīšanas laikā tika apkopoti dati par  grūtniecēm, kuras vakcinētas pret gripu.

 

Nevēlami rezultāti pēc vakcinācijas ne mātei, ne bērnam netika konstatēti. Jāatceras, ka gan dažādās grūtniecības stadijās, gan izvērtējot individuālo grūtniecības gaitu, vakcīnas lietošanas lietderība var būt atšķirīga. Ja grūtniecei ir paaugstināts ar gripu saistīto komplikāciju risks, vakcīnas ievadīšana ir rekomendēta, neatkarīgi no grūtniecības stadijas, taču to var izvērtēt vienīgi konsultējoties ar ārstu.

 

Zāļu valsts aģentūras mājaslapā www.zva.gov.lv sadaļā Reģistrs, ierakstot meklētājā vakcīnas nosaukumu, ir iespējams iepazīties ar zāļu lietošanas instrukciju, kurā minētas visas iespējamās vakcīnu blaknes, kā arī ir norādījumi efektīvai un drošai vakcinācijai.

 

Pacienti tiek aicināti pievērst uzmanību blakusparādībām pēcvakcinācijas laikā. Ja ir aizdomas, ka Jums vai Jūsu bērnam radušies ar vakcināciju saistīti veselības traucējumi, lūdzam par to informēt Jūsu ģimenes ārstu. Latvijas ārstiem ir pienākums informēt Zāļu valsts aģentūru par zāļu blakusparādībām.