Viss, kas Tev jāzina par redzi grūtniecības laikā

Viss, kas Tev jāzina par redzi grūtniecības laikā

31. Aug 2014, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kurā grūtniecības nedēļā topošajām māmiņām ir jāveic redzes pārbaude? Vai grūtniecības laikā redze var mainīties? Kas grūtniecības laikā var izraisīt redzes pasliktināšanos? Uz šiem un citiem topošo māmiņu jautājumiem atbild optikas salona "Metropole" redzes speciāliste - optometriste Dace Ērenbote.

 

  • Kurā grūtniecības nedēļā topošajām māmiņām ir jāveic redzes pārbaude?

Grūtniecības otrajā pusē, kad hormonālās izmaiņas varētu būt ietekmējušas sievietes aci un redzes funkcijas.

 

  • Kāpēc grūtniecēm šī redzes pārbaude ir nepieciešama?

Piemēram, lai izslēgtu tīklenes atslāņošanās risku, topošajām māmiņām ar augstu tuvredzības pakāpi. Jo acs ābols hormonu ietekmē var palielināties, acs spiediens uz acs sieniņām var palielināties un dzemdībās, kad ir liela slodze un liels iekšējais acs spiediens, plānā tīklene var „atirt” no acs aizmugurējās daļas, kas var novest sievieti pat līdz aklumam. Svarīgi kontrolēt tīkleni arī tām grūtniecēm, kurām ir cukura diabēts vai kādas citas, jau zināmas sistēmiskas slimības.

 

  • Kā redzes pārbaudes rezultāti var ietekmēt grūtniecību, dzemdību gaitu?

Nereti grūtniecēm ar augstas pakāpes tuvredzību tiek nozīmēts ķeizargrieziens. Kā arī ieteiktas regulāras acs stāvokļa pārbaudes, lai laicīgi atklātu jebkuru novirzi no normas, jo laicīgi atklātu tīklenes atslāņošanu var veiksmīgi ārstēt.

 

  • Vai grūtniecības laikā redze var mainīties?

Jā! Ļoti bieži hormonu maiņa ietekmē sievietes redzes kvalitāti. Bieži grūtnieces sūdzas par miglaināku redzi un sausām acīm. Parasti tas pāriet pēc dzemdībām. Barojošām māmiņām sausās acs sūdzības pāriet pēc zīdīšanas laika beigām.

 

  • Kā grūtniecēm tiek mērīts acu spiediens?

Ātri un bez sāpēm :) Populāri ir bezkontakta tonometri – ar gaisa strūklu, absolūti nesāpīgi un ātri; vai vieglie rokas tonometri, kam nav vajadzīga acs virsmas anestēzija.

 

  • Kādi grūtniecības laikā varētu būt acs tīklenes stāvokļi?

Katrai sievietei ļoti individuāli! Tāpēc nepieciešama rūpīga sertificēta oftalmologa (ne optometrista) kontrole.

 

  • Kādas redzes problēmas tiek atklātas grūtniecēm, kā ar šīm problēmām var cīnīties?

Bieži mainās asaru sastāvs un var tikt nozīmētas mākslīgās asaras, lai mazinātu sausās acs radīto diskomfortu. Iesaku lietot mono devas, kas ir bez stabilizatoriem un konservantiem. Nav ieteicams lietot mīkstās kontaktlēcas- ātrāk veidojas depozīti, kairinājums un apsārtums, sausas acis, var būt mainījusies radzenes jūtība un biezums, kas var novest pie dažādām komplikācijām.

Var nedaudz palielināties tuvredzība, bet tas ir pārejoši- pēc dzemdībām parasti redze normalizējas. Var būt izmainīts redzes lauks un acs spiediens, kas parasti normalizējas pēc dzemdībām.

 

  • Kas grūtniecības laikā var izraisīt redzes pasliktināšanos?

Kā jau minēju- augšanas hormona ietekmē var palielināties grūtnieces acs ābola garums, minimāli, bet redzes kvalitāti tas var ietekmēt. Kā arī asaru sastāva maiņa. Tūskainība var radīt pārejošu miglošanos.

 

  • Kādos gadījumos tiek aizliegtas dabiskas dzemdības pēc acu ārsta apmeklējuma?

Ja acs fizioloģijas vai patoloģijas dēļ dzemdības var izraisīt sievietes redzes problēmas. Ja ir risks, ka sieviete dzemdību dēļ var zaudēt redzi- nozīmē ķeizargriezienu.

 

  • Kāpēc saka, ka dzemdību laikā nedrīkst vērt ciet acis?

Iespējams, lai nebūtu papildus spiediens uz acs ābolu no plakstu puses. Labāk turēt acis vaļā, būt „šeit un tagad”, lai būtu labākā kontaktā ar vecmāti un sekotu līdzi visiem norādījumiem- par elpošanu, par kontrakcijām, lai uzsmaidītu tiem, kas palīdz J

 

  • Cik ilgā periodā pēc dzemdībām sievietēm būtu jāpārbauda sava redze? Vai dzemdības var ietekmēt redzes izmaiņas?

Tām jaunajām māmiņām, kurām iepriekš nav bijušas redzes problēmas, pēcdzemdību laikā, kad normalizējas hormonu līdzsvars- visam jābūt tikpat labi kā iepriekš. Ja māmiņām, kas zina, ka bija kāds redzes komplikāciju risks- jāpaskatās pašām- ar vienu aci, ar otru- vai nav palicis sliktāk, vai redzes laukā nav kādi „pleķi”, vai tāds kā plīvurs, vai dzemdību laikā nebija manāma kāda „zibeņošana”- tad ārsta palīdzība ir neatliekama.

 

Ja izjūtat kādas redzes problēmas, apmeklējiet oftalmologu pēc iespējas ātrāk!

 

Uzdod savu jautājumu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!