Viltīgi bīstamā dzimumzīme. Kad sākt uztraukties?

Viltīgi bīstamā dzimumzīme. Kad sākt uztraukties?

22. Mar 2011, 12:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzimumzīmīte uz vaiga izskatās tik fifīgi, bet, ak vai, tā kļūst arvien lielāka un parādās klāt arvien jaunas- te uz kakla, te uz rokām.. Ko darīt? Vai tas normāli? Kad vajadzētu doties pie ārsta? Konsultē "Veselības centra 4" dermatologs Raimonds Karls.

{smallpic:1}

Kāpēc parādās jaunas dzimumzīmes?

 

Katram cilvēkam ir dzimumzīmes- lielākas vai mazākas, vienam to nav gandrīz nemaz, bet cits ir gluži kā nosēts ar dzimumzīmēm. To skaits un veids jau ģenētiski tiek ielikts šūpulī. Dzimumzīme dzīves laikā var arī neparādīties uz ādas.

 

Dzimumzīmes visbiežāk uz ādas parādās saules ultravioleto staru ietekmē, īpaši pēc vasaras sauļošanās sezonas. Pēc vienas sauļošanās reizes dzimumzīmes parasti neparādās. Tomēr, ja cilvēks regulāri uzturas saulē vai apmeklē solāriju, gadu gaitā ādā uzkrājas ultravioleto staru enerģija un pastāv iespēja, ka parādīsies jauni ādas veidojumi, īpaši, ja cilvēkam ir nosliece uz dzimumzīmju veidošanos. Tas atkarīgs no tā, cik dziļi ādā ir izvietojušās dzimumzīmi veidojošās šūnas.

 

Pastiprināti dzimumzīmes gan zēniem, gan meitenēm veidojas pubertātes laikā. Jaunas dzimumzīmes un esošās kļūst lielākas un tumšākas cilvēkiem no 18 līdz 22 gadiem. Sievietēm dzimumzīmes pastiprināti rodas, kad notiek dabiskās hormonālās svārstības, īpaši grūtniecības un klimaksa periodā. Savukārt vecākiem cilvēkiem (pēc 50 gadiem) dzimumzīmju skaits mazinās.

 

Nekaitīgā- papilloma, bīstamā- bazalioma un melanoma


Veidojumi var būt gludi, piepacelti, mazi, lieli, ādas krāsā, sarkani, brūni, melni, ar matiņiem, bez matiņiem. Jautājums par to dabu- vai tas ir ļauns vai labdabīgs ar katru gadu kļūst arvien aktuālāks. Jāatzīst, ka nav jābīstas, ja pēkšņi uz ķermeņa parādās jaunas dzimumzīmes. It īpaši, ja tie ir sīki, gareni ādas veidojumi – papillomas, kuras cilvēki jauc ar dzimumzīmēm. Papilomas it kā karājas pie ādas kā diedziņā un visbiežāk ir uz kakla, padusēs un acs plakstiņiem. Ja tās noplīst, ir risks, ka papiloma iekaisīs, bet pāriet ļaundabīgā veidojumā, ir ļoti neliels.

 

Tomēr katru gadu arvien vairāk un vairāk cilvēku sastopas ar dzīvībai bīstamām ādas saslimšanām- bazaliomu un melanomu.

 

Riska faktori ir daudz un dažādi un šo ļaundabīgo ādas veidojumu rašanos īpaši ietekmē ultravioletie stari:

- ģenētika;

- gaiša āda, gaiši mati, tendence uz saules apdegumiem;

- tieksme uz ādas audzējiem;

- neparastas dzimumzīmes (neregulāras malas un daudzkrāsainas);

- daudz plakanas un paceltas dzimumzīmes uz ķermeņa;

- lielas brūnas iedzimtas dzimumzīmes;

- sāpīgi pūšļveida saules apdegumi īpaši jaunībā;

- ilgstoša uzturēšanās telpā.

 

Ilgstoši uzturoties saulē vai solārijā, ar gadiem saules nelabvēlīgais starojums uzkrājas audos. „Ja uz ādas bijis spēcīgs saules apdegums, un pēc kāda laika šajā vietā sāk strauji augt dzimumzīmei līdzīgs ādas veidojums, tā varētu būt bazalioma,” brīdina “Veselības centra 4” dermatologs Raimonds Karls. Bazaliomas cilvēkiem novēro salīdzinoši biežāk nekā melanomas un parasti tās konstatē uz pleciem, sejas, ļoti bieži uz deguna. Kaut arī šie ir ļaundabīgi ādas veidojumi, bazaliomas vieglāk pakļaujas ārstēšanai nekā melanomas, kas var attīstīties divējādi – no iepriekš eksistējošas dzimumzīmes vai arī kā jauns, atsevišķs veidojums. Melanoma sākumā attīstās kā plakans brūns veidojums, vēlāk tā sāk augt arī uz augšu, veidojot pacēlumu. Šim ādas veidojumam sākuma stadijā cilvēks vispār nepievērš uzmanību un vairāk sāk bažīties tad, kad virs ādas parādās kāds pacelts ādas veidojums, kas atrodas berzei pakļautās vietās – piemēram, kakls, jostas rajons, cirksnis, mugura, īpaši sievietēm zem krūštura lencītēm.

Jāatzīst, ka bazaliomas biežāk konstatē cilvēkiem (laukstrādniekiem, jūrniekiem), kuru profesija saistīta ar regulāru uzturēšanos saulē, tādējādi sevi pakļaujot ilgstošai saules staru ietekmei. Savukārt cilvēkiem, kuri saulē uzturas reti, bet ilgstoši, biežāk konstatē melanomu.

Tāpēc ikdienā ieteicams lietot atbilstošus saules aizsargkrēmus. Mūsdienās aizsardzība pret UVB starojumu ir sasniegusi augstu pakāpi, it īpaši produktos ar aizsargfaktoru 50+. Turpretī aizsardzība pret UVA stariem, kas ir atbildīgi par paātrinātu ādas novecošanos un ādas vēzi, bieži vien bija nepietiekama.

 

Taču BIODERMA pētnieki ir radījuši jaunu saules aizsargfiltru sistēmu, kas garantē konstantu, līdzsvarotu aizsardzību  gan pret UVA, gan- UVB stariem atbilstoši ES vadlīnijām izvirzītajām prasībām saules aizsarglīdzekļiem.


Īpašie piedāvājumi skaistuma klīnikā „4. Dimensija” un „Wellslim centrs”:

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=41&saraksts=276

http://www.vc4.lv/pub/index.php?id=41&saraksts=283

 

Vai Tev ir daudz dzimumzīmju?