Veselīgs dzīvesveids: noderīgi padomi!

16. Feb 2012, 18:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Veselīgs dzīvesveids palīdz mums piepildīt dzīves mērķus, palīdz tikt galā ar dažādiem uzvedumiem, palīdz realizēt mūsu plānus, tikt galā ar grūtībām, un, ja nepieciešams, palīdz pat tikt galā ar pārslodzi. Stipra veselība stiprina arī pašu cilvēku, ļaujot viņam dzīvot ilgu, pilnvērtīgu un laimīgu mūžu!

Veselība - nenovērtējama bagātība, kas ir nozīmīga gan katram cilvēkam atsevišķi, gan visiem kopā. Tiekoties ar tuviem, mīļiem cilvēkiem, atvadoties no tiem mēs taču nereti novēlam labu veselību, un tas tāpēc, ka galvenais pilnvērtīgas un laimīgas dzīves priekšnosacījums ir laba veselība. Lielai daļai cilvēku, kas slimo ar SARS slimībām (sezonālajiem vīrusiem, saaukstēšanās slimībām utt.), slimības pieķeras dēļ novājinātas imunitātes. Lai imunitāte strādātu kā pulkstentiņš, to jākopj ik dienas, nevis tikai tad, kad apkārt plosās gripas epidēmija. Kā uzlādēt savu imunitāti? Atbilde ir vienkārši - jāievieš veselīgs dzīvesveids!

Cilvēka imunitāte ir organisma spējas cīnīties pret dažādiem "ienaidniekiem". No vienas puses, imūnsistēma aizsargā organismu, no otras puses - tās stāvoklis atkarīgs no cilvēka veselības stāvokļa kopumā. Ja cilvēks ir aktīvs, uztur kustīgu dzīvesveidu, ir dzīvespriecīgs, arī imunitāte būs kārtībā, bet, ja viņš ir vājš, pasīvs, imūnsistēma būs tieši tāda pati.

Bez veselas un efektīvas imūnsistēmas cilvēka organisms kļūst vājš un krietni biežāk cieš dēļ dažādām infekcijām, slimībām, vīrusiem.

Neskaitot pareizu uzturu, dosim vēl 15 lieliskus padomus, ar kuru palīdzību varēsiet uzlādēt pozitīvi savu imunitāti, kas palīdzēs jums dzīvot veselām!

1. Nodarbojies ar sportu.

Fiziska slodze uzlabo kopējo organisma stāvokli un limfatiskās sistēmas darbu, ar šīs sistēmas palīdzību no organisma tiek izvadīti toksīni. Ņemot vērā pētījumus, cilvēki, kas regulāri nodarbojas ar sportu, ar saaukstēšanās slimībām saskaras par 25% retāk, nekā tie, kam nav veselīgs dzīvesveids. Bez tam, nevajag nemaz pārspīlēt, pietiek vien ar 30-60 minūtēm sporta katru dienu! Tas, pavisam noteikti, palīdz uzturēt veselību un možu garu. Ja nodarbojaties ar sportu, programmā iekļaujiet arī atspiešanos no grīdas, jo šis vingrinājums nodrošina labāku sirds un plaušu darbību. Obligāti vingriniet vēderpresi - tas uzlabo kuņģa zarnu trakta un urīnpūšļa darbību

Ikrīta rīta rosme ir obligāts minimums fiziskai slodzei uz visu dienu! Tas jāpadara par ieradumu, līdzīgi kā ikrīta apmazgāšanās!

2. Vairāk vitamīnu

Katram no mums ir vajadzīgs D vitamīns, kuru satur lasis, olas un piens. Pētījumi pierādījuši, ka ļoti daudz cilvēku nesaņem pietiekošu C vitamīna devu. Citrusa augļi ir lielisks C vitamīna avots, bet tas, ka C vitamīns pasargā no saaukstēšanās gan ir mīts. C vitamīns, savā ziņā, vienkārši uzlādē imūnsistēmu, un tas gan ir noderīgi!

Imūnistēmas stiprināšanai ļoti svarīgs ir arī cinks - tas ir antitoksisks, kā arī tam ir antivīrusa iedarbība. Iegūt to var  ēdot jūras produktus, neattīrītus zirņus un pākšaugus. Bez tam, dzeriet arī tomātu sulu, tā satur daudz A vitamīna!

3. Rūdies!

Viens no veselīga dzīvesveida ieviešanas palīgiem, pavisam noteikti, var būt organisma rūdīšana. Pie rūdīšanās ir vērts pierast jau no bērnības. Pats vienkāršākais rūdīšanās veids - gaisa peldes. Milzīga nozīme rūdīšanās procesā ir ūdens procedūrām - tās palīdz nostiprināt nervu sistēmu, kā arī labvēlīgi ietekmē sirdi un asinsvadu sistēmu un normalizē arteriālo spiedienu un vielmaiņu. Viens no ieteikumiem ir dažas dienas paberzēt ķermeni ar sausu dvieli, vēlāk pakāpeniski pārejot uz apslaucīšanos ar mitru dvili. Sākumā dvieli var samitrināt ar ūdeni, kas ir apmēram 35-36 C grādus silts, bet pēc tam lēnām var pāriet uz vēsāku ūdeni, ko izmantot apmazgājoties un vēl vēlāk ar to var pat apliet ķermeni. Vasarā ūdens procedūras vislabāk veikt svaigā gaisā pēc fiziskas slodzes.

4. Lieto olbaltumvielas!

No olbaltumvielām veidojas imūnsistēmas aizsargfaktori - antiķermenīši (imunoglobīni). Ja uzturā iekļausiet maz gaļas, zivju, olu, piena produktu un maz riekstu, antiķermenīši nespēs veidoties.

5. Dzer tēju!

Tikai 5 tasītes karstas tējas dienā nozīmīgi stiprinās Jūsu organismu! Kvalitatīva tēja ir imūnsistēmai noderīga tēja!

6. Dzīvesprieks!

Cilvēki, kam ir pozitīvs domu gājiens ir laimīgi un pilni entuziasma, bet tieši tāpat  - šie cilvēki mazāk slimo. Dzīvesprieks un veselīgs dzīvesveids ir nešķirami!

7. Nodarbojies ar meditāciju!

Meditācija uzlabo fizisko un emocionālo veselību. Tā palīdz nomierināt nervu sistēmu, ļauj imūnsistēmai netraucēti darboties. Mierīgs prāts ir mierīgs ķermenis. Liels spēks ir izmaiņām prātā - mierīgs prāts un atvieglojuma sajūta palīdz dzīvot saskaņā ar sevi. Kā arī - meditācija ir ceļš uz labu miegu. 

8. Nenervozē!

Ilgstošs stress negatīvi, turklāt spēcīgi, ietekmē imūnsistēmu. Paaugstināts negatīvo hormonu līmenis, izdara spiedienu uz hormoniem, kas palīdz saglabāt veselību. Jāiemācās cīnīties ar stresu un tad izdosies atbrīvoties no liekiem - stresa hormoniem, kas, starp citu, mums nodara tādus ļaunumus kā: pieņemšanās svarā, viegla aizkaitinātībā, kā arī nodrošina mūs ar sliktu atmiņu un izklaidību.

9. Tiec vaļā no depresijas!

Apātija un vienaldzība - vieni no galvenajiem spēcīgas imunitātes ienaidniekiem. Sievietēm, kas cieš no depresijas, pavisam noteikti ir izmaiņas arī imūnsistēmā, un tad, diemžēl, biežāk nākas cīnīties ar vīrusu izraisītām saslimšanām. Tātad - ar depresiju ir jācīnās!

10. Alkohola patēriņš jāsamazina līdz minimumam!

Ļoti daudz pētījumu ir veikti, un visi ir pierādījuši: alkohols bremzē leikocītu darbību, kas palīdz iznīcināt infekcijas perēkļus un vīrusus. Atcerieties, ka alkohols un veselīgs dzīvesveids nav savienojami!

11. Guli!

Ciešs miegs - viens no veidiem kā palikt veselam! Cilvēki, kas guļ 7-8 stundas, viennozīmīgi, dara pareizi! Bet jāatzīmē - vairāk gulēt gan nav ieteicams!

Labs, pilnvērtīgs nakts miegs nostiprina imūnsistēmu! Nakts miega laikā melatonīna līmenis samazinās, un tieši tas palīdz labāk strādāt imūnsistēmai.

12. Mazgā rokas!

Kad mazgā rokas, dari to divreiz! Ja rokas tiek mazgātas tikai vienu reizi, roku mazgāšana negūst vēlamo efektu pat tad, ja tiek izmantotas antibakteriālās ziepes.

13. Apmeklē pirti!

Reizi nedēļā būtu labi iet uz pirti! Kāpēc? Tāpēc, ka cilvēki, kas bieži iet pirtī, divreiz mazāk slimo ar saaukstēšanās slimībām. Visdrīzāk tas tāpēc, ka karstais gaiss, ko cilvēks ieelpo, iznīcina saaukstēšanās slimību vīrusus. 

14. Dabas veltes

Dabas veltes, tautas receptes stiprina imunitāti, dažas no tām: eihināceja, žeņšeņs un citronzāle. Šo zāļu novārījumus ir vērts dzert gan kā ārstniecības līdzekļus, gan arī profilaktiski.

15. Probiotiķi.

Noderīgi ir lietot produktus, kas satur lielu daudzumu organismam noderīgu baktēriju. Tādus produktus sauc par probiotiķiem, un to sarakstā ir arī tādas vienkāršas lietas kā loki, ķiploki, artišoks un pat banāni!

 

Gribat būt veselas? Ķerieties pie veselīga dzīvesveida ieviešanas!

Tavai jaunajai devīzei jābūt: NĒ gulšņāšanai dīvānā, JĀ fiziskām aktivitātēm un svaigam gaisam!

Stress ir viens no lielākajiem imunitātes ienaidniekiem, dzeniet to prom un mazāk nervozējiet! Centieties pēc iespējas vairāk gūt pozitīvas emocijas un parūpējieties arī par pareizu uzturu!

Uz priekšu un  - lai veicas!

Māmiņu klubs

 

Veselīgs dzīvesveids palīdz uzturēt možu garu - piedalies konkursā!

Kleenex® Balsam: dermatoloģiski testēti kabatlakatiņi ar kliņģerīšu balzamu! Tās lietojot, deguns tiek pārklāts ar ādu aizsargājošu, mikroskopisku  balzama kārtiņu. Kliņģerīšu balzams saudzē un palīdz pasargāt deguna ādu no apsārtumiem iesnu laikā.

 

Kleenex® Balsam Fresh: arī šīs salvetītes satur aizsargājošo kliņģerīšu balzamu, bet tām vēl piemīt atsvaidzinošs mentola aromāts - lai deguntiņiem vieglāk elpot!