Veselības Ministre mudina valdību parakstīt jaunu pošu iekļaušanu vakcinācijas kalendārā

Veselības Ministre mudina valdību parakstīt jaunu pošu iekļaušanu vakcinācijas kalendārā

17. Feb 2010, 17:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lūdz paātrināt grozījumu spēkā stāšanos „Vakcinācijas noteikumos”


Tas nepieciešams, lai atbilstoši izmaiņām noteikumos augusta pirmajā pusē varētu uzsākt nepieciešamo iepirkumu procedūru un ar 2010.gada 1.janvāri varētu nodrošināt bērnu vakcināciju, aizstājot monovakcīnu un kombinēto piecvalento vakcīnu ar kombinēto sešvalento vakcīnu*, kas samazina nepieciešamo vakcināciju skaitu, kas īpaši svarīgi maziem bērniem.

 

Jau ziņots, ka no 2010.gada 1.janvāra kalendārā paredzēts iekļaut vakcināciju pret pneimokoka infekciju, kas izraisa gan plaušu saslimšanu, gan arī akūtu vidusauss iekaisumu ar biežām komplikācijām. Lai samazinātu bērnu līdz 2 gadu vecumam saslimstību ar rotavīrusu infekciju (nopietna kuņģa zarnu trakta saslimšana, kas raksturojas ar biežu vemšanu un caureju, kas parasti jāārstē slimnīcā), kalendārā iekļauta vakcinācija pret minēto infekcijas slimību, sākot ar 2011.gada 1.janvāri.

 

No 2010.gada 1.septembra kalendārā būs iekļauta divpadsmitgadīgo meiteņu vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa infekciju, lai novērstu saslimstības risku ar dzemdes kakla vēzi.

 

Tāpat paredzēts pret ērču encefalītu vakcinēt bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās visā Latvijas teritorijā.