Veģetatīvā distonija vai panikas lēkmes?

Veģetatīvā distonija vai panikas lēkmes?

24. Sep 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir panikas lēkmes, kā tās atpazīt, un ko darīt lietas labā, ja tādas piemeklējušas? Uz kādas māmiņas jautājumu atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande. 

 

JAUTĀJUMS

 

Ar mani pašlaik notiek dīvainas lietas, sauciet to kā gribiet, es tam atbildi nerodu. Man pēkšņi nez no kurienes pakrūtē iezogas satraukums, pati nezinu tam iemeslu, domāju, ka pāries, bet nekā -  tas turpinājās kādas divas dienas un pēkšņi jūtu paliek ļoti slikti. Tas uztraukums sāk rasties ar vien spēcīgāks, tam pat nav zināma iemesla, lai to izskaidrotu. Parādās drebuļi, uztraukums, šausmīgs nemiers, kas rada sirdsklauves un lielas bailes. Tā teikt baiļu sajūta, pat PANIKA.

 

Varbūt kāds varētu ko ieteikt, kā tikt ar to galā? Brīžiem arī sāk rasties tāda dīvaina tirpoņa kreisajā rokā un sirds dauzās šausmīgi. Aptiekā ieteica padzert NOVA PASIT. Varbūt tomēr kāds var ko citu ieteikt?

 

Esmu pat bijusi pie psihologa. Saka -  tautā esot radusies jauna slimība - VEĢETATĪVĀ DISTONIJA.

 

Atbildi sniedz psiholoģe Diāna Zande:

 

Jūs izjūtat panikas lēkmes. Panikas lēkmes ir negaidītas, periodiskas lēkmes ar pēkšņu sākumu, reti ilgākas par 30 minūtēm, augstāko trauksmes punktu parasti sasniedz 10 minūtēs. Panikas lēkmes nevar ilgt 3 dienas, bet lēkmes laikā ir sajūta, ka lēkme ir bezgalīgi ilga. Cilvēks izjūt biedējošu fizisko simptomu kopumu (sirdsklauves, svīšana, drebuļi vai trīce, elpas trūkums, smakšanas sajūta, sāpes krūtīs, slikta dūša, reibonis, nejutīgums vai tirpšana, mirgošana acīs utt.

 

Psihiski simptomi: trauksme, bailes zaudēt kontroli vai sajukt prātā, bailes no nāves, nerealitātes vai depersonalizācijas sajūta. Tipiski attīstās bailes no lēkmju atkārtošanās vai raizes par to nozīmi vai sekām, attīstās gatavošanās trauksmei - cilvēks it kā gatavojas, ka atkal būs slikti un sāk pastiprināti pievērst uzmanību pat nenozīmīgiem simptomiem vai izvairīties no situācijām, kurās simptomi var parādīties ( sekojoši var attīstīties arī agorafobija). 

 

Panikas lēkmes cilvēkiem ir ļoti izplatītas, tikai cilvēki nesaista spēcīgos fiziskos simptomus ar psiholoģiskiem cēloņiem. Paniku var ārstēt ar Kognitīvi biheiviorālo terapiju.

 

Pasaulē šī terapijas metode ir atzīta depresijas, trauksmes, fobiju, panikas un pēctraumas stresa sindroma ārstēšanai. Ja ir interese, meklējiet mani, es strādāju ar klientiem, kuri piedzīvo panikas lēkmes (jā, es zinu, ka lobēju sevi, bet esmu viena no 25 psihiatriem un psihologiem, kuri šobrīd Latvijā pirmie nopietni apgūst šo metodi un varu palīdzēt).

 

Lai stāvoklis uzlabotos, nav vajadzīga ilgstoša psihoterapija, ar KBT šo problēmu var atrisināt strukturētās iknedēļas sesijās, kurās ļoti drīz ir uzlabojums. Meklējiet palīdzību, jo panikas lēkmes ar laiku spēcīgi pazemina dzīves kvalitāti!

 

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem.