Vakcīnas pret cūku gripu Latvija tomēr neiepirks

Vakcīnas pret cūku gripu Latvija tomēr neiepirks

27. Sep 2010, 09:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Diena: VM pretgripas vakcīnas pagaidām neiepirks

Vācijas un Spānijas paziņojumi, ka tām ir vakcīnu pret H1N1 gripu pārpalikumi, līdz ar to valstis apsver iespējas tās tirgot citām valstīm vai nodot atpakaļ ražotājiem, Latvijā lielu rezonansi nav izraisījuši — Veselības ministrija (VM) joprojām neplāno iepirkt vakcīnas. Iedzīvotājiem, kuri vēlētos vakcinēties, nākšoties vien gaidīt, kad vakcīnas nonāks brīvajā tirgū, taču, kad tas notiks, — nav zināms.


Pretgripas vakcīnu ražotāju GlaxoSmithKline un Baxter pārstāvji Dienai stāsta, ka ražotāji neplāno laist brīvajā tirgū vakcīnas, jo tiek pildīti valstu valdību iepirkumu pasūtījumi. "Pieprasījums joprojām ir lielāks par piedāvājumu," saka Uldis Mitenbergs, Baxter Baltijas organizācijas vadītājs.


VM valsts sekretārs Armands Ploriņš saka — lai arī dažām valstīm tagad ir pretgripas vakcīnu pārpalikumi, patlaban nav izstrādāts mehānisms, kā rīkoties ar šīm vakcīnām. "Valsts, kura ir veikusi iepirkumu, uzņemas atbildību par visām sekām, kas var rasties no vakcīnas. Līdz ar to, ja pārņem vakcīnas no citas valsts, jautājums ir par to, kā pārņemt šo atbildību," saka A.Ploriņš. Kaut arī no jaunās gripas komplikācijām Latvijā miruši 28 cilvēki, Latvijas Infektoloģijas centra pārstāvis Jurijs Perevoščikovs norāda, ka gripas izplatība pēdējo triju nedēļu laikā ir samazinājusies. Šobrīd tās izplatība esot kā sākumā, epidēmijas vairs nav.

 

 


Laura Dzērve
Diena