Vai jādzīvo kopā ar bērniņa tēvu tikai tāpēc, ka bail no vientuļās mātes statusa?

Vai jādzīvo kopā ar bērniņa tēvu tikai tāpēc, ka bail no vientuļās mātes statusa?

08. Sep 2012, 14:40 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāda māmiņa vērsās pie psiholoģes Diānas Zandes pēc palīdzības visai nopietnā jautājumā, kas skar ģimenes tālāko nākotni, ko ieteica psiholoģe, lasi!

 

JAUTĀJUMS

 

Pašlaik manā dzīvē ir diezgan grūts posms,esmu nolēmusi šķirties. Precējušies neesam, bet mums ir 10.mēnešus vecs puika. Zemapziņā saprotu,ka vieglāk (psiholoģiski) būs dzīvot ar dēlēnu atsevišķi, jo bieži ar viņa tēvu strīdamies un bērnu visi šie strīdi satrauc. Tomēr tajā pašā laikā saprotu,ka dēlam ir svarīga tēva klātbūtne. Pati augu bez tēva,tāpēc zinu kā tas ir. 

 

Dažreiz aizdomājos un uzdodu jautājumu pati sev-varbūt pati esmu vainīga pie tā,ka mums nekas nesanāk? Un tad sāku sev pārmest,jo zinu,ka bērnam ir vajadzīgs tēvs. Tad atkal nomierinos un cenšos sadzīvot,bet tad notiek kas tāds,kas liek saprast,ka nevēlos ar šo cilvēku dzīvot kopā. Viņš neciena mani,noniecina un uzskata par muļķi. Ar bērnu kopā pavada ļoti maz laika,jo ir aizņemts ar savām lietām (daudzas no tām ir mazsvarīgas, pēc manām domām, sevišķi, ja aizdomājas par to, - kas vispār var būt svarīgāks par dēlēnu). Viņš bieži lieto alkoholu.

 

Kad strīdamies,tad bieži draud. Var redzēt,ka viņš gribētu man iesist,taču vēl to nav darījis,un negribu sagaidīt to dienu,kad viņš nenoturēsies un to izdarīs.I r dienas, kad liekas,ka viss ir kārtībā-labi saprotamies,rotaļājamies ar puiku. Tad uz brīdi ir tāda ģimenes sajūta,bet pēc laiciņa atkal tas viss pazūd...Kā man rīkoties? Dzīvot kopā ar viņu un cerēt,ka viss būs labi (zinu,ka cilvēki nemainās,bet tomēr...),lai bērnam būtu tēvs? Vai šķirties un dzīvot pārmetumos,ka neesmu izvēlējusies savam bērnam pietiekoši labu tēvu? Pati jau arī nekāda perfektā māte neesmu. 

 

Varbūt varat ieteikt kā tikt galā pašai ar sevi,kā sakārtot domas un to jucekli,kas ir galvā? Laikam jau baidos arī no šī "vientuļās mātes" statusa.

 

 

Atbild psiholoģe Diāna Zande:

 

Jūsu situācija ir , patiešām, ļoti nopietna, un lēmumu pieņemt nav viegli, jo - iesaistīti ne tikai pieaugušie, bet arī bērns. Svarīgi - lēmums būs jāpieņem Jums pašai, un to nevar balstīt uz padomdevēju ieteikumiem.Arī speciālisti Jums nepateiks risinājumu. Arī es...

 

Ko varu ieteikt? Uzdodiet sev daudz jautājumu, lai izprastu , kas ar Jūsu attiecībām notiek! Tas palīdzēs kaut nedaudz pietuvoties atbildei - šķirties vai nē? - cik bieži Jums ir ģimenes sajūta ar Jūsu partneri? Kad tā bija pēdējo reizi? cik ilgi tā bija? Kur vēl šo sajūtu varat gūt - varbūt, pie saviem vecākiem, vai - ar kādu tuvu draudzeni, kas Jūs atbalsta?

 

Kādēļ Jūs nolēmāt būt kopā ar šo vīrieti?Kā jūs zinājāt, ka jūsu partneris jūs mīl? Kā jūs zināt, ka jūs viņu mīlat? Kad jums pēdējo reizi bija sajūta, ka esat tuvi? Un apskatiet situāciju arī no otras puses - cik bieži strīdaties? Par ko - vai par sīkumiem vai - Jums ir nopietnas domstarpības? Vai Jūs joprojām esat pāris vai tikai vecāki bērnam? Vai - nejauši paziņas, kam ir bērns? Un - cik bieži notiek iedzeršana vai dzeršana? Vai tā kļūst biežāka/ retāka? Vai draudi kļūst stiprāki? Cik ilgi vēlaties tā dzīvot? Vai tas ir vienīgais veids, kā bērnam nodrošināt to, ka viņam ir tēvs? Varbūt, ka neesot kopā kā pārim, jūs kļūtu labāki vecāki? Bet - varbūt arī nē?

 

Neviens nevar zināt, ko Jums darīt - tas jānoskaidro Jums pašai un , kad pieņemts lēmums, rīkojieties. Jā, dažreiz ir ļoti svarīgi pieņemt lēmumu - ES vairs negribu un nevaru būt kopā ar šo vīrieti. Bet svarīgi arī, lai šis lēmums ir apzināts, nevis balstīts emociju uzplūdā.

 

Jūs rakstāt, ka galvā ir juceklis. Varat paņemt papīra lapu un uzrakstīt atbildes kaut vai uz dažiem no augstāk minētiem jautājumiem - varbūt, galvā radīsies vairāk skaidrības.

 

Meklējiet atbalstu, runājiet ar cilvēkiem, kuriem Jūs esat svarīga! Ja iespējams, protams, būtu svarīgi Jums saņemt psiholoģisko atbalstu, bet tas dažreiz ir neiespējami cenas dēļ.

 

Bezmaksas psiholoģisko atbalstu un informāciju varat iegūt, arī zvanot uz krīzes centru "Skalbes" - 67222922. tur varat aprunāties ar tālruņa konsultantu un viņš var palīdzēt sakārtot Jūsu domas.

 

Veiksmi Jums!

 

 

UZDOD SAVU JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

 

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem .