Vai ir vajadzīgas maskas?

Vai ir vajadzīgas maskas?

18. Aug 2010, 11:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai gadījumos, kad apkārt plosās bīstami vīrusi un gripa, ir jāvalkā maska? Ārstu domas atšķiras, bet mēs esam atraduši papildus informāciju par masku lietošanu slimošanas laikā!

 

Ja Tu neesi slima, Tev nav nepieciešams valkāt maskas.

 


Ja Tu kop slimu cilvēku, ir jāvalkā maska, ja esi ciešā kontaktā ar viņu. Pēc šādas kontaktēšanās, izmet masku, iesaiņotu iepakojumā, un nomazgā rokas.
 

 

Vīrusi izmērs daudz mazāks, tad masku, lai veseli cilvēki var inficēties, pat ja viņš nēsā masku. Turklāt maska nav tik viegli elpot. Līdz ar to persona parasti sāk elpot muti, dodot vīrusiem iespēju iekļūt tieši plaušas, bez kavēšanās ar degunu.


Vīrusi spēj izplatīties pat tad, ja valkā masku, tāpēc, arī vesels cilvēks, nēsājot masku, var infičeties. Turklāt, maska apgrūtina elpošanu. Visbiežāk cilvēki, kuri valkā masku, elpo caur muti, kas palīdz vieglāk vīrusiem iekļūt organismā nekā tad, ja cilvēks elpotu caur degunu.

 
 Pētījumi pierāda ieguvumus tikai no maskas valkāšanas slēgtās telpās, kur cilvēks atrodas kopā ar slimu pacientu, piemēram, palātā.

 
Pasaules Veselības organizācijas ieteikums: "Higiēnas noteikumu ievērošana ir daudz svarīgāka kā masku nēsāšana."


 
 Jebkurā gadījumā atceries:


- Maskai ir jāaizklāj mute un deguns, neatstājot spraugas;

- Neaiztieciet lietotu masku. Ja esat tai pieskāries, nomazgājiet rokas ar ziepēm un ūdeni vai dezinficējošu šķidrumu;

- Mitras maskas nekavējoties jānomaina ar jaunu un sausu masku;

- Neizmantojiet atkārtoti iepriekš lietotas maskas.

 

 
Medportal.ru

 

Vai Tu esi lietojusi sejas maskas?

28. Nov 2009, 09:12

Vēl,studējot mediķos,mums pasniedzēji mācīja,ka parastās maskas aizsargā nevis valkātāju,bet citus no valkātāja baktērijā un vīrusiem. Lai aizsargātu valkātāju ir vajadzīga speciāla med.maska(ļoti līdziga gāzmaskai,bet tik uz mutes) ar filtru.