Uzzini, kā pareizi attīstīt bērniņa garšas sajūtu!

Uzzini, kā pareizi attīstīt bērniņa garšas sajūtu!

29. Oct 2014, 16:48 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, kuru garšu bērniņš uztver izteiktāk? Izrādās – saldo! Turpinājumā uzzini, kādēļ mazulīša uzturā būtu jāizvairās iekļaut saldumus un saldinātus produktus!

Konsultē diētas ārsts Andis Brēmanis. 

Pati spēcīgākā - saldā garšas izjūta!

Tiem vecākiem, kuru mazuļi jau sasnieguši gada vecumu un vairāk, palēnām savu mazo jāsāk iepazīstināt gan ar produktiem, kuri aug mūsu pašu zemītē, gan tiem, kas nākuši no aizjūras. „Bērniņu jāiepazīstina ar dažādiem produktiem, lai mazajam cilvēciņam attīstītos garšas sajūtas – skābais, rūktais, saldais,” skaidro diētas ārsts.

Cilvēka mēle ir klāta ar receptoriem, kas uztver garšas nianses. Kā stāsta Andis Brēmanis, pastāv vairākas teorijas, no kurām viena aizstāv domu, ka jūtīgāki esot tie receptori, kas uztver saldo garšu. Tas arī izskaidro to, kādēļ saldumu kāre bērniem prevalē pār citām kārēm!

Ierobežo saldo!

Diētas ārsts uzsver, ka vecākiem būtu jāprot šīs saldās garšas un saldo produktu patēriņu bērna uzturā ierobežot.

„Mātes piens, kas ir pirmais produkts, ko viņš nogaršo, nav ne īpaši salds, nedz arī rūgts – tam ir samērā neitrāla garša.

Nereti gadās situācijas, kad arī ar barojošai māmiņai nākas kaut kur doties bez sava mazulīša un viņu atstāt, piemēram, vecmāmiņas apgādībā.

Tad nu gadās arī tā, ka vecmāmiņa, labu gribēdama, bērna putriņai vai maisījumam pieliek nedaudz cukura, ar domu, lai mazulītim šis ēdiens būtu gardāks. Bērniņš, protams, maisījumu apēd ar prieku, bet vakarā, kad māmiņa kā parasti piedāvā krūti, bērniņš to vairs neņem! Kādēļ? Jo viņš ar savu mēlīti ir sajutis, ka pasaulē pastāv arī saldākas lietas!

Tātad mans ieteikums vecākiem ir nesteigties ar saldinātiem produktiem, gan jau bērniņš pagūs nobaudīt arī tos,” tā Andis Brēmanis.

Izvēlies nesaldinātus piena produktus

Arī sākot bērna uzturā iekļaut piena produktus, viņam vajadzētu dot pienu, ieraudzētu kefīru, balto lakto vai biezpienu bez piedevām.  

„Vēlāk, kad bērniņš jau pieradis pie tīriem, dabīgiem piena produktiem, pa reizei viņam var dot nobaudīt arī kādu saldinātu produktu. Tomēr ar tiem noteikti nevajadzētu sākt,” iesaka diētas ārsts. Pretējā gadījumā var iznākt tā, ka dabīgus piena produktus bērniņš atsacīsies ēst, jo tie viņam vienkārši negaršos. Tā lielā mērā ir vecāku un citu pieaugušo līdzcilvēku atbildība!  

Nesaldināti, tīri piena produkti bērna augošajam organismam ir nepieciešami, jo tie satur labās olbaltumvielas un kalciju, tajos ir viegli asimilējami tauki un vasarā piena produktos koncentrējas arī A vitamīns.

Bērna garšas izjūtas ir jāattīsta, tādēļ vecākiem jārūpējas, lai viņš sajustu dabīgo produktu garšu, dodot nesaldinātus produktus. Tad, divu, trīs gadu vecumā, kad bērniņš šīs dabīgās garšas ir iepazinis, putras bļodiņā var ielikt arī kādu ievārījuma karoti vai biezpienam pievienot medu, vai rozīnes. Arī saldumiņi, ar kuriem vecāki izvēlas papildināt bērna ēdienu, var būt veselīgi!

Māmiņu Klubs

Kā tu attīsti sava mazulīša garšas izjūtu? Vai viņa uzturā ir pietiekami daudz nesaldinātu, dabīgu produktu?