Uzmanību, odi! Sakosts bērniņš jau ārstējas slimnīcā

Uzmanību, odi! Sakosts bērniņš jau ārstējas slimnīcā

06. Mar 2011, 12:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Odi apdraud bērnu veselību. Pēdējās trīs dienās Bērnu slimnīcā palīdzība odu kodumu ārstēšanā sniegta 18 bērniem. Lielākā daļa bērniņu bijuši vecumā līdz pieciem gadiem. Turklāt viens mazulis odu kodumu dēļ ievietots slimnīcā un tur uzturas arī patlaban.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece portālam TVNET pastāstīja, ka slimnīcas Neatliekamās palīdzības nodaļā pagājušajā piektdienā, sestdienā un svētdienā vērsās 18 kukaiņu sakosti bērni.



Daļa atvesto bērnu vecāku varēja apstiprināt, ka ļaundari bijuši tieši odi, bet citi kā uzpampumu un brūču iemeslus minēja dažādus kukaiņus, iespējams, odus. Bērniem noņemtas arī piesūkušās ērces.

Viens odu sakosts mazulis ievietots slimnīcā. Divgadīgā bērniņa stāvoklis patlaban esot stabils.

Ātrā palīdzība nav saukta



Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Bukša portālam TVNET pastāstīja, ka dienests brīvdienās nav saņēmis nevienu izsaukumu saistībā ar odu sakostiem cilvēkiem. Dienesta pārziņā ir 85% Latvijas.


Bukša lēsa, ka odu sakostie pēc palīdzības vērsušies pie ģimenes ārstiem vai arī centušies paši tikt galā.



Odu kodieni visbīstamākie ir maziem bērniem un cilvēkiem ar alerģiskām reakcijām.



Kā rīkoties, dodoties dabā?


Bukša atgādināja, ka cilvēkiem, dodoties dabā, jau laikus vajadzētu padomāt par odu atbaidīšanas līdzekļiem. Tāpat būtu jāņem līdzi medikamenti, kas palīdz mazināt niezi un citas alerģiskas reakcijas. No tautas līdzekļiem niezes un uzpampuma mazināšanai noderēs vēsa ūdens kompreses.

Savukārt Namniece bez šiem ieteikumiem minēja arī to, ka, zīdaiņiem guļot ārā, vajadzētu lietot aizsargtīklus mazuļu pasargāšanai no kukaiņiem.

Portāls TVNET jau vēstījis, ka pēdējās nedēļas laikā būtiski pieaudzis pretodu līdzekļu pārdošanas apjoms aptiekās un daudzviet šie līdzekļi vairs nav iegādājami.

Ātrās palīdzības mediķi dodas glābt odu sakostu mazuli

Tāpat portāls TVNET jau ziņoja, ka Neatliekamās palīdzības mediķi piektdien saņēma izsaukumu uz Zemgales reģionu, kur kādu mazuli bija stipri sakoduši odi. Ieradušies pie divus gadus vecā bērniņa, mediķi viņam injicēja nepieciešamās zāles, un viss beidzās veiksmīgi.

 

Kritušu lopu vēl nav


Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistare portālam TVNET sacīja, ka pagaidām dienesta rīcībā nav informācijas par kukaiņu kodumu dēļ kritušiem lopiem. Šā raksta Resursos varat iepazīties ar speciālistu ieteikumiem saistībā ar karstuma stresu un kukaiņu uzbrukumiem mājdzīvniekiem.

Santa Kvaste, TVNET