Skaidrojam, kas ir polinoze jeb siena drudzis

Skaidrojam, kas ir polinoze jeb siena drudzis

14. May 2012, 07:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir siena drudzis jeb polinoze, kādas ir tās izpausmes un kad novērojams katrs no trimziedputekšņu sezonas viļņiem, stāsta Dr. Signe Puriņa. 

Siena drudzis jeb polinoze (lat. pollen – ziedputeksnis) ir organisma patoloģiska reakcija uz ziedputekšņiem. Ar polinozi slimo 15 - 25% cilvēku.

Siena drudža ietekmē rodas deguna un acu gļotādas kairinājums, pietūkums un iekaisums.

Biežākie polinozes simptomi ir tekošs, niezošs un aizlikts deguns, šķaudīšana, niezošas un sarkanas acis, un galvassāpes. Smagākā tās izpausme ir astma.

Reakciju smagums var būt dažāds, to ietekmē arī putekšņu koncentrācija gaisā.

Ziedputekšņu sezona Latvijā ilgst no marta beigām līdz septembrim un tai ir raksturīgi trīs viļņi.

Pirmais no tiem sākas martā un turpinās līdz maija beigām, kad zied: alkšņi, ozoli, bērzi, lazdas, kārkli un papeles.

Otrs vilnis ilgst no jūnija vidus līdz jūlija beigām, kad alerģijas izraisa pļavu zāļu ziedēšana (visbiežāk timotiņš, skarenes, labība, kamolzāle un ceļmallapas).

Savukārt trešais vilnis sākas jūlija beigās un turpinās līdz augusta beigām, kad uzzied nezāles – vērmeles, vībotnes, nātres un balandas.

Rīgas centrā uz Latvijas Universitātes ēkas jumta ir novietota speciāla ierīce, kura fiksē putekšņus. Pateicoties tai, ārstiem un pacientiem zināms precīzs „ziedputekšņu kalendārs”, kas palīdz noteikt konkrēto alergēnu, saprast, kad sākt ārstēšanu, un cik intensīvi to veikt, un kad ārstēšana beidzama.

Aerobioloģiskās prognozes par sezonālo ziedputekšņu aktivitāti var uzzināt interneta mājas lapāwww.zied.lv.

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Informāciju par alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognozi Latvijā katrai nākamajai nedēļai, kā arī alergologu komentārus, lasietwww.zied.lv.