Skabarga bērna pirkstiņā. Kā rīkoties?

Skabarga bērna pirkstiņā. Kā rīkoties?

17. Feb 2013, 00:01 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni skrien, lec, spēlējas un reizumis gadās, ka pirkstiņā tiek ievilkt skabarga. Kā rīkoties? Vai uzreiz jādodas pie ārsta? Atbildi meklējām pie Māmiņu Kluba ekspertes medicīnas sabiedrības „ARS” pediatres Astrīdas Dzirnieces.

Pediatres atbilde ir konkrēta: „Ja bērnu skabarga pirkstiņā neuztrauc, īpaši nesāp un neveidojas iekaisums, tad tas nav tik būtisks jautājums, kam pievērst pastiprinātu uzmanību un par ko uztraukties.”

Skabarga bērna ādā un ķermenī ir svešķermenis. Ja mazuļa imunitāte būs pietiekami spēcīga, skabarga ir ievilkta aiz virsējā ādas slāņa, āda skabargu „izgrūdīs” ārā kopā ar vieglu apsārtumu.

Ja veidojas nopietns iekaisums, tad gan ar steigu jādodas pie ārsta un jāmeklē ķirurģiska palīdzība.

Un tomēr zinām, ka māmiņu prāti nav mierīgi, ja mazulim kas kaiš. Tad pediatrei Dzirniecei ir viens ieteikums: „Ja ir iespējams, skabargu var izņemt ar pincetes galu. Ja tas neizdodas, tad vairāk knibināties nevajadzētu, lai neveicinātu iekaisumu, bet vienkārši nogaidīt.”

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.l

Vai Tavam mazulim ir bijusi skabarga? Pastāsti, kā tikāt galā!

princesemince princesemince 17. Feb 2013, 09:50

Mums, kopš puika (gandrīz 4 gadi) sācis aktīvi naglot, diezgan bieži nākas skatīties, ka atkal kārtējā skabarga kaut kur, bet viņš īpaši neatļauj aiztikt, tādēļ arī neaiztiekam un pēc pāris dienām skabarga ir pati pazudusi.