Sargājam sevi no alerģijas pret mājas putekļu ērcītēm un pelējuma!

Sargājam sevi no alerģijas pret mājas putekļu ērcītēm un pelējuma!

07. Jun 2012, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tā kā mūsdienās cilvēki pat 90% laika pavada iekštelpās, svarīgi rūpēties par iekštelpu gaisa kvalitāti, it īpaši guļamistabās. Taču telpās nav nepieciešama sterilitāte! Kas vēl jāzina par izsargāšanos no alerģijas pret mājas putekļu ērcītēm un pelējuma, stāsta Dr. Signe Puriņa. 

Tāpat vajadzētu izvēlēties arī videi un cilvēkam draudzīgus sadzīves kopšanas līdzekļus, kas veidoti uz sodas, citronskābes, etiķskābes bāzes.

Galvenie priekšnoteikumi, lai mazinātu putekļu ērcīšu daudzumu gaisā  ir  gaisa mitruma uzturēšana 40-50% līmenī un gaisa temperatūrai guļamtelpās nevajadzētu pārsniegt 180C, jābūt labai ventilācijai.

Vēlama askētiski iekārtota guļamtelpa ar slēgtiem skapjiem, plauktiem, ar minimālu tekstīliju daudzumu - tas atvieglos kopšanu.

Gultas veļu vajadzētu mazgāt temperatūrā, kas pārsniedz 550C vismaz vienu reizi nedēļā, kā arī spilvenus un segas izvēlēties no materiāla, ko var mazgāt šādā režīmā.

Putekļu ērcītes iznīcina aukstums un ultravioletais starojums, tāpēc vēlama regulāra segu un spilvenu vēdināšana.

Svarīga arī ir ikdienas mitrā grīdu uzkopšana.

Putekļu sūcējam jābūt aprīkotam ar HEPA vai ūdens filtru. Labs un efektīvs palīgs uzkopšanā ir arī tvaika slotas!

Izsmidzināmie pretērcīšu aerosoli pētījumos nav pierādījuši savu efektivitāti, tāpēc Eiropas alergologu un imunologu asociācija tos neiesaka.

Efektīvs palīgs putekļu ērcīšu ietekmes mazināšanai ir ērcīšnecaurlaidīgu pārklāju lietošana - ar tiem apvelk spilvenus, segas, matračus- tie rada barjeru - ērcītes nevar savairoties jaunā matracī vai segā, un otrādi - no segas vai matrača netiek līdz cilvēkam.

Lietojot šādu pārvalkus, alergēnu līmenis samazinās par apmēram 90%.

Pelējuma esamība dzīvojamajās telpās nav pieļaujama! 

Rubriku atbalsta:

Jūnijā Mēness aptiekās Claritine N ̊10 cena ir 3,79 LVL

Claritine 10mg N10atvieglo alerģisku reakciju izraisītus simptomus – šķaudīšanu, izdalījumus no deguna, deguna niezi, dedzināšanu vai niezi acīs, ko rada alerģija pret ziedputekšņiem, pārtiku, putekļu daļiņām, dzīvnieku spalvām, pelējuma sēnīti, sadzīves ķīmiju u.c. 

CLARITINE N10–bezrecepšu medikaments alerģijas simptomu mazināšanai. Medikaments ir otrās paaudzes antihistamīna preparāts un alerģisku reakciju mazināšanai nepieciešama tikai viena tablete dienā. Parasti neizraisa miegainību.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai. Pirms zāļu lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu.

Informāciju par alerģiju izraisošo augu ziedēšanas prognozi Latvijā katrai nākamajai nedēļai, kā arī alergologu komentārus, lasiet www.zied.lv.