Sāli un cukuru bērnu putriņās - ar mēru!

Sāli un cukuru bērnu putriņās - ar mēru!

26. Apr 2011, 09:28 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai māmiņas atvieglotu savu ikdienu ražotāji piedāvā plašu gatavo putru klāstu. Bet kāpēc tās ir tik saldas? Konsultē pediatre Gerda Lielause.

1

 

Ņemot vērā, ka bērniem ir ātra vielmaiņa, viņiem enerģiju nodrošina putras, taču tikai ar tām vien nevajadzētu aizrauties. Arī putru sākumā iesaka izvēlēties no viena veida graudiem.

 

Par labu izvēli pirmajai putrai uzskata kukurūzu, griķus, prosu, rīsus un auzu pārslas. Šajos graudaugos nav graudaugu olbaltuma glutēna (precīzāk, tas ir nelielā daudzumā). Šis olbaltums mēdz izraisīt smagas organisma atbildes reakcijas, ja bērnam ir kāds no tā nepanesamības veidiem (visbēdīgāk, ja celiakija).

 

To nevar konstatēt, kamēr bērns nav apēdis kaut ko, kas satur glutēnu, bet šo brīdi var attālināt, sākumā dodot graudaugus, kas to nesatur. Tā tiek iegūts laiks, lai mazuļa gremošanas sistēma pagūst vairāk nobriest un iespējamās reakcijas nav tik smagas, kā arī papildēdiena piedāvāšana noris normāli. Tā kā vienas no pirmajām izsīkst bērna dzelzs rezerves, prosas, griķu, kukurūzas un auzu pārslu putras arī satur visvairāk dzelzs. Rīsu – mazāk.

 

Jāvēro, lai bērnam no kādas putras nerodas aizcietējumi vai šķidras fēces. Ja zīdainim parādās aizcietējumi, kā nākamo jauno ieteicams izvēlēties auzu putru. Ja izkārnījumi ir šķidri, kā nākamo labāk izvēlēties rīsu vai griķu putru. Kad mazais paaudzies, viņam var piedāvāt arī kviešu un miežu putru, kā arī gatavot putras no dažādiem graudaugiem vienlaikus. Piedāvājot putru ar pienu no bērnu pārtikas klāsta, jāraugās, vai zīdainim neparādās alerģiska reakcija tieši šajā nedēļā. Bērniem līdz gada vecumam visbiežāk alerģisku reakciju izraisa govs piena olbaltums. Tāpēc pirmajā dzīves gadā neiesaka dot govs pienu.

 

Sāls un cukura lietošanu gan nedrīkst pārspīlēt – ne vairāk, kā nepieciešams ēdiena pagatavošanai. Dabā iekārtots tā, ka pirmie attīstās garšas receptori, kas uztver saldumu. Ja bērnam bez vajadzības turpina saldināt visu pārtiku, dzīve var izvērsties visai rūgta, mokoties ar cukura diabētu vai aptaukošanos. Pārmērīga sāls daudzuma lietošana toties veicina dažādas sirds un asinsvadu slimības. Tādēļ ieteicams vārīt putras pašiem, bet rūpnieciski gatavotās izmantot tikai ārkārtas gadījumos (piem., ceļojumu, pārbraucienu laikā).

 

1

***

Pastāsti, kā Tu gatavo pašgatavotus ēdienus savam mazulim un pastāsti, kāds ir Tava mazuļa ēšanas ritms, iesūtot ziņu šeit!

Tāpat gaidām jautājumus par bērnu ēdināšanu uz e-pastu kristine@maminuklubs.lv!

 

Piedalies arī Tu projektā "Gatavojam bērnu pārtiku pašas!" un saņem jaukas balvas katru nedēļu!

2