Rotaļlietu izvēle mazuļiem līdz 1 gadam

Rotaļlietu izvēle mazuļiem līdz 1 gadam

10. Sep 2011, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmsskolas pedagoģe Dace Leja stāsta par rotaļlietu izvēli mazuļiem līdz viena gada vecumam.

 

Pirmās rotaļas ar bērnu

 

Kad bērniņš ir piedzimis, pirmais laiks paiet adaptējoties un pierodot pie jaunās pasaules. Pirmajā laikā, kad bērns ir nomodā, varam piedāvāt tikai piekarināmās rotaļlietas pie gultiņas. Māmiņa tās var gan iegādāties, gan pagatavot pati, nostiepjot no vienas gultas malas uz otru kādu lentīti un iesienot tajā mantiņas.

 

Bez šīm rotaļlietām bērns vēros arī vecāku sejas, kas savā ziņā arī ir rotaļa. Bērns vēro, vai māmiņa ir priecīga vai bēdīga.

 

Ļoti svarīgi ar bērniņu runāt jau no pirmās viņa dzīves dienas, lai mazajam rastos vēlēšanās pašam mācīties runāt.

 

Kad pirmais mēnesis ir pagājis, varam sākt piedāvāt dažāda veida grabuļus pamatkrāsās – dzeltenā, sarkanā, zilā. Grabuļi noteikti var būt gatavoti no dažādiem materiāliem – plastmasas, koka. Galvenais, lai bērniņam droši. Un interesanti.

 

4-5 mēnešu vecumā aktuālas būs taustāmas rotaļlietas, kuras var iebāzt mutē.

 

6-9 mēnešus veciem mazuļiem domātās rotaļlietas veicinās rāpošanu. Te noderīgas būs velkamās un atgrūžamās rotaļas. Mazulim var sākt interesēt bilžu grāmatas, bet tām jābūt ar maz burtiem un lielām bildēm.

 

9-12 mēnešus veciem bērniem varam sākt piedāvāt tādas rotaļlietas kā tornīti, kuru var būvēt.  10. – 12. mēnesī bērniņā jārada vēlme kāpt un rāpties – uzliekot viņam pieejamā augstumā rotaļlietu, pēc kuras viņš vēlētos tiekties. Jau tuvāk gada vecumam ļoti nozīmīgas ir rotaļas ar bumbu. Bērniņam jāmācās pacelt bumbu, to mest un ripināt. Šīs rotaļas attīsta mazuļa koordinācijas sajūtu.

 

Dāvanas

 

Ejot ciemos pie bērniņa, kuram vēl nav gads, noteikti nevajadzētu viņam dāvināt sarežģītas puzles un grāmatas, kurās ir vairāk teksta, nekā bildes. Arī mīkstās mantas bērnā īpašu interesi līdz gada vecumam neraisa. Ja mājās ir 1 vai 2 mīkstās mantiņas – tas ir pilnīgi pietiekami.

 

Ja vēlies, lai Tavs mazulis dāvanā nesaņemtu kārtējo mīksto mantu, uz kura krāsies putekļi, piesaki viesiem, kādu dāvanu vēlētos saņemt mazulim!

 

Pašdarinātas rotaļlietas

 

Rotaļlietas māmiņas var darināt arī pati, piemēram, sašujot maisiņus un saliekot tajos iekšā dažādas taustāmas un čabošas lietas. Arī tēti var dot ieguldījumu rotaļlietu veidošanā, izvirpojot, piemēram, koka klučus, no kuriem visi kopā var celt torņus un veselas pilsētas.

 

Māmiņa savukārt pati mājās var pagatavot rotaļu paklājiņu, iešujot katrā auduma stūrī kaut ko interesantu.

 

Mazulim līdz gada vecumam nemaz nav nepieciešama kaudze ar rotaļlietām, galvenais, lai tās būtu mazulim attīstošas un ne tikai mūsu acij tīkamas.

 

***

Pastāsti par rotaļlietu izvēli savam mazulim, iesūtot ziņu šeit!