Rotaļlietas - kad beidzot ir par daudz?

Rotaļlietas - kad beidzot ir par daudz?

10. Oct 2010, 21:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saglabāt mērenību, pērkot bērnam rotaļlietas, izdodas retajam vecākam. Tā, ātri vien, istaba un viss dzīvoklis „pieaug” ar rotaļlietu klāstu, kas bieži bērnu nemaz neinteresē. Ja Tu vēlies sagādāt savam mazulim ne tikai prieku, bet arī sekmēt viņa attīstību, Tev jāzina kritēriji, pēc kuriem jāizvēlas rotaļlietas!

 

Haoss bērnistabā

 

Ja Tavam bērnam ir bērnistaba vai arī atvēlēta kāda istabas daļa, tad tā noteikti izskatās līdzīga mana bērna, manas draudzenes bērna un viņas draudzenes bērna istabai. Jebšu – visas bērnistabas līdzinās viena otrai: no skapīšiem un plauktiem rēgojas viena uz otras sakrautas bērnu spēles, puzles un grāmatas, spēļmantu kastes ir piekrautas ar klučiem, lego, mašīnām, piramīdām, kaktos atrodamas mašīnas vai lelles, bumbas un grabuļi, muzikālas rotaļlietas un kur nu mīksto mantiņu kaudzes!

 

Protams, ir tik viegli uzminēt, kādēļ rodas šāda pārpilnība – visi gan mēs, vecāki, gan omes, opji, tantes un onkuļi, draugi un krustvecāki vēlas bērnam uzdāvināt kaut ko tādu, par ko viņa actiņas priekā iemirdzēsies. Apģērbs vai nauda liek mirdzēt tikai vecāku acīm! Bērni gaida pārsteiguma momentu un iesākumā interesanta ir jebkura spēlmantiņa. Diemžēl arī Tu noteikti zini situācijas, kad vakar uzdāvinātā lelle vai mašīna šodien vairs nav aktuāla.

 

Cik daudz mantiņu bērnam patiesi vajag?

 

Ieejot rotaļlietu veikalā mani parasti pārņem pilnīgs apjukums – tik daudz, tik koši, tik krāsaini, ko lai pērk? Iedomājieties, ka pasaulē ik gadu lielākajā rotaļlietu mesē Nirnbergā tiek prezentētas miljons (!) rotaļlietu, no kurām 60 000 ir inovācijas vai kāda produkta uzlabotā un izmainītā versija, kas liek bērnu sirdīm sisties straujāk.

 

Ja pasaulē ik gadu ienāk tik daudz rotaļlietu, kā neapjukt to klāstā? Šeit ir jāņem talkā bērna personība. Vēro uzmanīgi savu bērnu! Kādas tēmas viņa dzīvē ir uz doto brīdi svarīgas? Kādai attīstības fāzei viņš iet cauri? Kādus papildus stimulus viņam vajag, lai attīstība noritētu veiksmīgi?

Rotaļlietām nevajadzētu būt kā brīvā laika izklaidei, bet gan vajadzētu sniegt prieku ilgstošā laika periodā.

 

Tieši tādēļ ir svarīgi iegādāties kvalitatīvas un vecumam piemērotas rotaļlietas, nevis tādas, kuras sliktās kvalitātes dēļ salūst vai ātri nolietojas un sabojā bērnam visu prieku. Svarīgi ir arī izvēlēties rotaļlietu kopā ar bērnu. Ja bērniņš ir vēl zīdainis, svarīgi ir bērnam domāto mantiņu veikalā iedot viņam aptaustīt, izmēģināt. Iespējams, ka vecāku noskatītais aktivitātes centriņš viņām nemaz nepatiks, bet vairāk interesēs rotaļu mobilais telefons.


Ja bērns jau ir lielāks, vecākiem nav jāizpilda katra mazuļa prasība. Tieši pretēji: nepieciešams skaidri definēt, ka noteiktas lietas netiks pirktas un pamatot savu viedokli – kāpēc. Šāda vecāku rīcība bērnam nāks par labu, jo tikai maka „vicināšana pa gaisu” absolūti nav pedagoģiska.

 

Tāpat centies nepārvērst svētkus par dāvināšanas māniju – centies veidot ģimenē tradīcijas, ka svarīgākie ir paši svētki un kopības izjūta, nevis dāvanas.

 

Laiku pa laikam izšķiro mantas!


Atvēli vienu dienu laika, lai ieviestu kārtību bērnistabā! Izšķiro bērna mantas. Ja mazais ir pietiekoši liels, lai Tev palīdzētu, dariet to abi kopā. Nospriediet, kādas rotaļlietas šobrīd nav aktuālas, kā arī izlemiet, ko vajadzētu iegādāties. Ja bērniņš ir maziņš, vislabāk darbojas mantu noglabāšana un pēc kāda laika tās tiek uztvertas ar tikpat lielu prieku, it kā tās būtu jaunas. Ja Tev ir labi draugi, kuriem ir bērns līdzīgā vecumā kā Tavējais, varat mainīties ar mantiņām!

Lai rotaļlietu pārbagātība nenovērstu uzmanību, labāk noslēp mantas atvērtos skapīšos un plauktos aiz aizkariņiem.

 

Īstās rotaļlietas


Atbildot uz šiem jautājumiem, Tu atradīsi vispiemērotākās mantiņas savam mīlulim!

•    Kādas intereses vai aizraušanās/hobiji ir manam bērnam (vai patīk mūzika, dzīvnieki, tehnika utt.)?

•    Kāds materiāls ir nepieciešams, lai sekmētu bērna patreizējo attīstību (ja bērnam ir izteikta vēlme pārvietoties, skrejritenis būs piemērotāks, nekā Lego)?

•    Cik daudz mēs mājās varam atvēlēt vietu rotaļlietai (vilciena komplekts ir jauks, tomēr ar nosacījumu, ka aiz tā neklūp katrā istabā un koridorā)?

•    Kādas rotaļlietas mums mājās jau ir un kādas rotaļlietas papildinās esošo klāstu?


Pieci padomi, kas palīdzēs izvairīties no stresa

 

•    Daudzas rotaļlietas var kalpot daudzus gadus, piemēram, Lego, dzelzceļa modelis u.c. Tādēļ ir svarīgi jau pēc iespējas agrāk iegādāties kādu no šādām rotaļlietām un laika gaitā piepirkt atsevišķās detaļas, piemēram, jaunus vilciena vagonus, sliežu daļas vai stacijās māju.

•    Pārāk daudz sīku rotaļlietu rada piebāztības sajūtu. Tādēļ neļaujies kārdinājumam un nepērc sadzīves preces, kurām kā akcija pievienota klāt kāda rotaļlieta.

•    Rotaļlietas, kas saistās ar filmām, grāmatām un datorspēlēm (Harija Pottera krūzīte vai Nemo zivtiņu spilvens)  ir tikai lielisks reklāmas tiks. Ja spēsi saglabāt vēsu galvu, kad sākās kārtējais „bums”, bērnistaba būs zināmā kārtībā daudz ilgāk!

•    Radiniekiem un draugiem vienmēr patīk mazulim kaut ko uzdāvināt. Istabā neradīsies rotaļlietu „plūdi”, ja lūgsi dāvināt zīmēšanas blokus, flomāsterus, pirkstiņkrāsas, ielu krītiņus, gaisa balonus un citas „iztērējamas” rotaļlietas.

•    Mīkstās rotaļlietas parasti ir tik piemīlīgas, ka prasīties prasās, lai tās nopērk.

 

Iespējams, ka no kārtējā lācīša pirkuma Tevi atturēs doma, ka pārāk lielā mīksto dzīvnieku jūklī bērnam neizdodas izvēlēties savu mīļmantiņu.


Kā ar lellēm?


Runājot par rotaļlietām, bieži vien vecākiem var rasties jautājums - vai bērniem vispār ir nepieciešamas lelles? Jā un nē. Ja mazulis nevēlas ar tām spēlēties, nav nekāda vajadzība tās pirkt, ja tomēr grib – tad kādēļ ne?

 

Vai zēniem ir jāspēlējas ar lellēm? Nē. Vai viņi drīkst spēlēties, ja vēlas? Jā! Vai tām ir jābūt vīrišķīgām lellēm ar īsiem matiem un biksēm? Protams, ka nē.

 

Tieši tāpat tas attiecas uz meitenēm – ja meitenes neizrāda nekādu interesi par lellēm, tas nenozīmē, ka vēlāk šādām meitenēm interesēs tikai, piemēram, labot auto, tomēr pat ja tā būs, tad kas tajā slikts?

 

Tāpat nav nekāda pamata uztraukties, ja zēni izvēlas labāk rotaļāties ar rozā drēbēs ietērpto lelli, bet meitenes dod priekšroku ugunsdzēsēju auto.


Lelles ir jāiegādājas, jo:


 - Vairums bērniem lelles patīk. Pirmkārt jau tās var aptaustīt un izpētīt, samīļot un vēlāk jau rūpēties kā par bērniņu vai mazāko brāli vai māsu;

-   Pārsvarā meitenēm patīk lellas. 60% meiteņu dod priekšroku lellēm, nevis klučiem vai traktoram;

-    Lelles izskatās kā cilvēki. Vai nav jauki, ka bērni spēlējas ar lietām, kas ir mums līdzīgas?

-    Lellēm nav jābūt ar zilām acīm vai tērptām rozā. Vecāki var lellītes gatavot no papīra, adīt, tamborēt vai uzšūt. 

 

Arī leļļu mājā kārtība

Laiku pa laikam seko līdzi, vai bērns spēlējas ar visām lellēm, vai arī daža ir saplēsta vai aizmirsta kaktā. Iespējams, tad tām arī ir laiks doties uz „labākiem” laukiem, vai arī tās var kļūt atkal aktuālas, ja māmiņa pacenšas uzšūt jaunu tērpu un kopā ar bērnu „novannot” sasmulēto un aizmirsto lellīti.

 

Kā Tu domā- vai Tavās mājās rotaļlietu nav par daudz?

surikats surikats 01. Nov 2011, 22:32

Es tieši šodien iedomājos, bet nonācu pie secinājuma, ka šobrīd mums mājās ir optimāls rotaļlietu daudzums. Meitai ir gan divas lelles, gan pāris mašīnas, gan kluči un bumbas. Vēl dažas attīstošas rotaļlietas. Un kāda neliela kaste ar sadzīves priekšmetiem, kas pilnīgi nemano ir aizceļojuši uz mantu kasti.