Reakcija uz vakcīnu- iekaisums

Reakcija uz vakcīnu- iekaisums

02. Oct 2009, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam saņēmuši māmiņu jautājumus par vakcināciju. Nu jau bijusī Sabiedrības Veselības aģentūra, kuras funkcijas ir sadalītas, atbildēja uz uzdotajiem jautājumiem.

 

Jautājums:

Kāpēc visbiežākā reakcija uz poti ir iekaisums? Kas notiek organismā šādā gadījumā? Kāda ir iekaisuma funkcija šajā situācijā?

 

Atbilde:

Lai gan mūsdienu vakcīnas ir sevišķi drošas, dažas no tām var izraisīt dažādas organisma reakcijas pēcvakcinācijas periodā. Izplatītākās no tām ir lokālas reakcijas – ādas apsārtums, infiltrāts, tūska, sāpes vakcīnas ievadīšanas vietā. Lokālas reakcijas var izraisīt nepareiza vakcīnas ievadīšana piem., ja inaktivēta vakcīna, kuru pēc vakcīnas instrukcijas paredzēts ievadīt dziļi intramuskulāri, tiek ievadīta subkutāni. Rezultātā veidojas iekaisuma reakcija uz vakcīnas antigēnu vai kādu palīgvielu. Šīs reakcijas parasti ir pašlimitējošas un neatstāj paliekošas sekas.

 

Tās novēro diezgan bieži. Retos gadījumos pēc injekcijas ar nesterilu šļirci vai adatu var izveidoties abscess – šādi gadījumi Latvijā pēdējos gados nav reģistrēti. Pēcvakcinācijas lokālās blaknes un iekaisumu (arī ķermeņa temperatūras paaugstināšanos) var izraisīt vakcīnas antigēns vai tās sastāvdaļas un tā ir dabiska organisma imūnsistēmas atbildes reakcija uz svešu vielu – vakcīnas antigēnu.

rita123 rita123 02. Oct 2009, 08:24

Mums paaugstināta temperatūra ir bijusi no dažām potēm,bet paldies Dievam apsārtumi un iekaisumi nē.😀

02. Oct 2009, 13:51

Mums mazai no atsevišķām potēm tikai bija temperatūra un šķidrāks vēders.....bet tā viss normāli, tik biski kašķējās.....

02. Oct 2009, 10:49

mums pēdējo reizi bij temperatūra,bet tā citu simptonu gan nav bijis..

rita123 rita123 02. Oct 2009, 08:24

Mums paaugstināta temperatūra ir bijusi no dažām potēm,bet paldies Dievam apsārtumi un iekaisumi nē.😀