Pūšas vēderiņš. Ko darīt?

Pūšas vēderiņš. Ko darīt?

08. Oct 2010, 14:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kolikas, vēdera pūšanās- lietas, kas rada māmiņai galvassāpes. Tātad- ko darīt? Ieskaties pediatres Zandas Oliņas - Putenes padomā!

 

Jautājums:

Bērniņš mocās ar gāzītēm un kolikām. Kā cīnīties ar mazuļa vēdera kolikām, atvieglot vēdera izeju? Kā mazināt vēdera pūšanos un sāpes? 

 

Atbild pediatre Zanda Oliņa- Putene:

 

Zīdaiņiem, it īpaši zēniem, pirmajos trijos dzīves mēnešos, nenobriedušā zarnu trakta dēļ bieži vien pūšas vēderiņš un viņus moka kolikas. Šīs “trīs mēnešu kolikas” izpaužas ar raudāšanu pēc ēšanas, it īpaši pēcpusdienās.

 

Svarīgi ir barot bērnu ar krūti, jo citu barību zīdainītis panesīs vēl sliktāk.

 

Māmiņai jāseko līdzi, kādi pārtikas produkti īpaši izraisa vēderiņa uzpūšanos mazulim un tad tie būtu uzturā jāierobežo. Uzmanies, lai mazulis neēd pārāk staidzīgi, izvēlies piemērotu barošanas pozu, jo ēšana guļus pastiprina gaisa sarīšanos. Pēc ēšanas noteikti sagaidi “atraudziņu” ! Mazulim patiks, ja māmiņa pamasēs viņa puncīti, pirms ēšanas piespiedīs saliektas kājiņas pie vēderiņa, lai iziet “purkšķi”.

 

Lielākam bērniņam vēdera uzpūšanos var radīt nepareizs uzturs, mazkustība, stress ģimenē, alerģijas, pārtikas produktu nepanesības.

 

Mazulim var dot padzerties tējas pret vēdera pūšanos, kā, piemēram, fenheļa, anīsa un ķimeņu tēju. Gatavojot maltītes, izmanto pēc iespējas vairāk svaigu zaļumu. Mazuļa zarnu traktam ļoti noderīgi ir skābpiena produkti. Māci bērniņam pareizi ēst – lēnām, nelielām porcijām, labi sakošļājot ēdienu. Ja ir aizdomas uz kādu pārtikas produkta nepanesību, tad izslēdz uz vairākām nedēļām to no ēdienkartes.

 

Izvairies no vēdera uzpūšanās veicinošas pārtikas  - pākšaugiem , kāpostiem, sīpoliem, negataviem augļiem.

 

Ja gāzu izvadīšana bērniņam sagādā lielas sāpes, piepūli, notiekti dodies pie ārsta!

 

Uzdod savu jautājumu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

28. Feb 2011, 11:53

Mans dēliņš arī mocījas tieši 3 mēnešus. Zinu, kādas zāles ir: Espumsan, Saab Simplex, Antiflat, fenheļu tēja.

taschinka taschinka 26. Feb 2011, 08:58

Mums šī problēma bija no dzimšanas līdz gada vecumam.Ļoti dēls mocījās ar vēdera pūšanos.Lietojām Sab Simplex,tas bija vienīgais,kas palīdz.
Pie ārsta griezāmies daudz un dikti,bet tik teica,ka pēc 3 mēnešu vecauma paries,kad pienāca tie 3,tad teica,ka pēc 6 mēnešu vecuma pāries utt.
Bet tik uz gada vecumu daudz maz pargāja.Tas viss mums tik stipri un ilgi bija jo dēlam bija alerģija uz olas baltumu.
Mēs tādos brīžos dēlu nēsājām rokās,pietupāmies,likām uz vēderiņa,salocījām kajiņas celīšos.Tā mums mācīja ārsts.
Bet tomēr bija pirms katras ēšanas,pēc katras ēšanas,pirms gulētiešanas bija jalieto Sab Simplex.