Prof. Gardovska: Gripas epidēmijas laikā bērnu veselībai jāpievērš īpaša uzmanība!

Prof. Gardovska: Gripas epidēmijas laikā bērnu veselībai jāpievērš īpaša uzmanība!

30. Nov 2011, 12:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apkopojot māmiņu jautājumus, Māmiņu Klubs devās pie profesores Daces Gardovskas, ērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītājas, lai noskaidrotu atbildes par jautājumiem, kas skar tieši bērnu veselību!

 


- Kādi ir gripas simptomi? Vai bērniem un pieaugušajiem šie simptomi ir vienādi? Medijos pavīdējusi informācija, ka bērniem gripu ir grūtāk konstatēt nekā pieaugušajiem. Kāpēc?

 

- Bērniem ne vienmēr gripa norit tipiskā formā kā tas raksturīgs pieaugušiem cilvēkiem. Jebkura pēkšņa temperatūras paaugstināšanās ar sliktu bērna pašsajūtu, galvassāpēm, sāpēm muskuļos, sausu klepu, sāpēm kaklā, nelielām iesnām jāvērtē kā iespējama gripa. Nereti slimību grūti atšķirt no citām akūtām respiratorām infekcijām. Vidēji smagos gadījumos iespējams, ka slimība norit  bez  temperatūras izteiktas paaugstināšanās, iespējama pat asimptomātiska slimības forma. Bērniem līdz divu gadu vecumam , kā arī tiem pacientiem, kuriem ir kādas hroniskas slimības visās vecuma grupās ir lielāks risks, ka gripa var noritēt ar  smagām komplikācijām. Bērniem pie gripas bieži ir nelaba dūša un vemšana , vidusauss iekaisums. Bērni bieži atsakās dzert, tāpēc attīstās šķidruma deficīts organismā, kas var būt dzīvībai bīstams. Iespējamas arī citas nopietnas komplikācijas- pneimonijas, krampji, smadzeņu , sirds, muskuļu un citu orgānu bojājumi.

 

- Kā jārīkojas, ja bērnam parādās pirmie simptomi? Kas būtu īpaši jāievēro?


- Gripas epidēmijas laikā bērnu veselībai jāpievērš īpaša uzmanība. Ja bērns jūtas slikti, jāizmēra temperatūra un jāseko citiem simptomiem. Pirmā palīdzība pie paaugstinātas temperatūras ir pastiprināta šķidruma piedāvāšana bērnam, kā arī zāles, kas mazina paaugstinātu temperatūru. Nerekomendējam bērniem dot kombinētus preparātus, kur zem viena  nosaukuma apvienotas dažādas iedarbības zāles. Noteikti nedodiet bērnam pie gripas aspirīnu, jo tas var izraisīt dažos gadījumos smagu aknu un smadzeņu bojājumu, kā arī nepārsniedziet zāļu lietošanas  instrukcijās noteiktās devas.

 

 

- Daudzi vecāki nedodas pie ārsta un nemeklē palīdzību, mēģinot ārstēt bērnu pašu spēkiem! Kā Jūs to vērtējat? Vai, parādoties simptomiem, noteikti jāzvana ārstam? 


- Noteikti ieteiktu par bērna slimību informēt ģimenes ārstu, jo pie smagi noritošas gripas vai pacientiem ar augstu komplikāciju risku  jau pirmajās 48 stundās jāuzsāk pretvīrusu terapija, kuru var izrakstīt tikai ārsts.

 

- Ko noteikti NEvajadzētu darīt, ja bērns ir saslimis?

 

Būtu vairāki aspekti, kas jāievēro un ko nevajadzētu darīt:

 

  • Sūtīt bērnu uz skolu vai bērnu dārzu, turpināt sporta vai kādas citas nodarbības,  apmeklēt sabiedriskus pasākumus.
  • Atstāt bērnu bez pieaugušo uzraudzības.
  • Kavēties griezties pēc medicīniskās palīdzības, ja bērna stāvoklis pasliktinās vai neuzlabojas.
  • Dot bērnam aspirīnu  vai antibiotikas bez ārsta nozīmējuma
  • Nepievērst uzmanību bērna šķidruma patēriņam

 

 

- Kā var pasargāt bērnu no saslimšanas? No kāda vecuma var vakcinēt bērnu pret gripu un vai tas ir efektīvs profilakses līdzeklis?


Vienīgais veids, kā pasargāt bērnu no saslimšanas ar gripu, ir savlaicīga vakcinācija. Bērnus var vakcinēt no 6 mēnešu vecuma. Jaunāki bērni par 6 mēnešiem var tikt pasargāti no gripas, ja tiek vakcinēti ģimenes locekļi, kā arī  pārdomāti tiek organizēta zīdaiņa socializācija. Vakcinācija ir efektīva , ja sezonālās gripas vakcīna atbilst gripas epidēmijas izsaucējam, kas bieži arī tā notiek.

 

 

- Kā noris slimība, ja bērns ir vakcinēts pret gripu, un kā - ja nav?  Vai atšķiras slimības gaita?

 

Ja bērns ir vakcinēts ar atbilstošu vakcīnu , slimība neattītās vai , ja attīstās, tad norit vieglā formā. Nevakcinētam bērnam, kurš iepriekš nav saskāries ar epidēmijas laikā cirkulējošo vīrusu, gripas norisi prognozēt ir grūti. Pastāv iespēja attīstīties gan viegli noritošai slimības formai, gan arī tādai, kuru pavada smagas komplikācijas , kas apdraud bērna dzīvību.

 

 

- Vai tie, kas ir vakcinēti pret gripu, slimo retāk?

 

Jā, protams.

 

 

- Kādi ir iespējamie riski no saslimšanas ar gripu? Kādas komplikācijas var rasties?

 

Maziem bērniem un hroniskiem slimniekiem risks komplikāciju attīstībai ir augstāks. Komplikācijas var izraisīt  gan pats gripas vīruss, gan arī citi mikroorganismi , kas pievienojās slimības dažādos periodos , kā arī pamatslimības saasināšanās, ja tāda ir. Komplikācijas saistās ar dzīvībai svarīgo orgānu atgriezeniskiem un neatgriezeniskiem bojājumiem.

 

 

-  Pēc cik ilga laika var parādīties komplikācijas un kādos gadījumos? Vai komplikācijas var rasties arī tad, ja bērnu sāk laicīgi ārstēt?

 

Komplikācijas var attīstīties jau no pirmās slimības dienas, tāpēc ir svarīgi, ka bērna stāvokli novērtē ārsts. 2011. gada rekomendācijas ārstēšanā paredz agrīnu pretvīrusu terapiju daudz plašākam pacientu lokam, tādejādi tiek cerēts, ka komplikāciju skaitu būs iespējams būtiski samazināt.

 

 

- Cik vidēji bērnu katru gadu slimo ar gripu? Vai pērn arī bijuši nāves gadījumi no gripas komplikācijām?

 

Ar gripu bērni slimo katru gadu, tomēr to precīzu skaitu grūti noteikt, jo visu gadījumu uzskaite valstī netiek veikta. Diemžēl ik gadus gan no gripas, gan citām vīrusu infekcijām novēro arī nāves gadījumus.

 

 

- Ko Jūs ieteiktu visiem, visiem vecākiem?

 

Gripas epidēmijas tiek novērotas katru gadu. Par to, ka gripa var skart arī mūsu bērnus, mēs iedomājamies parasti tikai tad, kad masu medijos parādās bēdīgi ziņojumi. Šodien mēs vēl nevaram apkarot gripu pilnībā, jo vīruss ir ļoti mainīgs un katru gadu nes kādu pārsteigumu, tomēr zinātnieku prognozes ir tuvas realitātei un ir iespēja sevi un savus bērnus pasargāt vakcinējoties. Ja slimība tomēr ir atnākusi, jāatceras , ka jādara vienkāršas lietas, ko varam mēs paši- bērnu dzirdīšana un kopšana ir ļoti svarīga, bet ārsta rokās ir zāles un prasme tās lietot savlaicīgi , kas  lielākai daļai no mums palīdz atveseļoties.

 

Māmiņu Klubs

taschinka taschinka 29. Jan 2011, 08:09

Es uzskatu,ka mums pašiem sava galva uz pleciem un kaut aicina,mēs taču izvēlamies iet vai nē,kāpēc tādā brēka? Varbūt kads vēlas iet un vinu netraucē tie vīrusi 😉
kaut kā šķiet,ka jūs kāds ar varu spiez iet,ja tada nepatika pret to,ka viss notiek.

taschinka taschinka 28. Jan 2011, 19:26

Bet kopumā lai jau notiek tās nodarbības,jūs taču pašas izvēlaties vai iet vai nē 😉 neviens jau neliek ar varu 😉

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

ne ar bērniem, tikai pieaugušajiem.

28. Jan 2011, 14:10

Man tā ņemšanās ap gripu ir noriebusies! Vienmēr ir bijusi gripa un, vizdrīzāk, tā arī būs! Uztaisa tādu ažiotāžu ap to, ka cilvēki ne par ko citu vairs pat nespēj domāt! Gripas vārdu izmanto pa labi un pa kreisi! M.Freimanis arī esot miris gripas komplikāciju dēļ.Izrādās- viņam nemaz nav ņemtas analīzes uz gripu un neviens šo diagnozi nav apstiprinājis!!!!!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

tāpēc jau ir tik maza cilvēku atsaucība, ka nav tādas 100% pārliecības, ka nu konkrētā pretgripas vakcīna derēs konkrētajam vīrusam. Cik sapratu, šobrīd cirkulē 3 vīrusi.