Pret abortiem jācīnās ar jauniešu izglītošanu

Pret abortiem jācīnās ar jauniešu izglītošanu

13. Jul 2010, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pret abortiem jācīnās, nevis liekot sievietēm klausīties bērna sirdspukstus dažas stundas pirms lēmuma pieņemšanas, bet gan ar jauniešu izglītošanu jau skolas gados, uzskata Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas valde.

 

Valdes priekšsēdētāja Dace Rezeberga uzsvēra, ka Saeimā nu jau neatbalstītie grozījumi Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, ieviešot kā obligātu augļa sirdpukstu izklausīšanu un untrasonogrāfijas veikšanu pirms legāla aborta izdarīšanas nav guvuši atbalstu arī asociācijas aprindās.

 

Viņa uzskata, ka ir nepieciešama jaunatnes izglītošana, lai izvairītos no nevēlamas grūtniecības, pielietojot mūsdienīgas kontracepcijas metodes, sākot ar obligātu veselības mācību skolā. Tāpat būtu nepieciešama sociāli maznodrošinātu/riska grupas reproduktīvā vecuma sieviešu nodrošināšana ar bezmaksas kontraceptīviem līdzekļiem.

 

Piedāvātie likuma grozījumi ir nerealizējami divu iemeslu dēļ, norādīja Rezeberga. Ne visas aborta veikšanas metodes tiek veiktas tādā grūtniecības laikā, kad jau var izklausīt augļa sirdspukstus vai var ieraudzīt augli ultrasonogrāfijā. Turklāt normu ieviešana prasītu papildus maksājumus izmeklējuma veikšanai, acīmredzot, no pacientes līdzekļiem, jo aborts pēc sievietes vēlēšanās ir maksas pakalpojums. Pakalpojuma cena pieaugs un kļūs nesamaksājama sociāli maznodrošinātiem pacientiem, kas novedīs pēc nelikumīgu ceļu meklēšanas grūtniecības atrisināšanai vai pieaugoša atstāto bērnu skaita.

 

Valsts apmaksāts šis pakalpojums arī nevar būt saitstībā ar tāpat nepietiekamu medicīnas finansējumu, jo nav iespējams grūtnieču aprūpes programmā ieviest jaunus papildus skrīninga izmeklējumus, skaidro ginekoloģe.

 

Aborts nav vienkārša izvēle sievietes dzīvē, un šādi emocionāli pārdzīvojumi tikai padziļinās pēcaborta krīzi, ja sieviete tomēr īstenos šo savu ieceri, un visbiežāk tā arī notiks, uzskata Rezeberga. "Tā nav metode demogrāfiskās situācijas uzlabošanai, jo sliktajai demogrāfiskai situācijai ir dziļāki socioekonomiski iemesli, kas šajā gadījumā netiek risināti."

 

Jau ziņots, ka vakar Saeima noraidīja vairāku Saeimas deputāšu piedāvātos grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā, kas paredzēja ieviest prasību, ka grūtniecības pārtraukšanu ārsts drīkst veikt tikai pēc tam, kad sieviete ir noklausījusies sava bērna sirdspukstus.

 

Grozījumus Saeimā iesniedza astoņas deputātes - Solvita Āboltiņa (JL), Silva Bendrāte (JL) Janīna Kursīte-Pakule (PS), Dagnija Staķe (ZZS), Inese Šlesere ( LPP/LC), Karina Pētersone (LPP/LC), Inta Feldmane (LPP/LC) un ārpusfrakciju deputāte Aija Barča.

 

Patlaban likumā paredzēts, ka abortu drīkst veikt ginekologs-dzemdību speciālists tikai ārstniecības iestādes stacionārajā nodaļā un ne agrāk kā 72 stundas pēc aborta norīkojuma izsniegšanas, turklāt pirms tam šo sievieti atkārtoti informējot par iespējamiem sarežģījumiem, kas saistāmi ar abortu.

 

Deputātes rosināja papildināt likumu ar normu, ka šo vismaz 72 stundu laikā pēc aborta norīkojuma būtu obligāti jāveic augļa ultrasonogrāfija vai arī māmiņai jānoklausās sava bērna sirdspuksti doplerogrāfā. Ārstam pirms aborta būtu pienākums atkārtoti informēt ne tikai par iespējamajiem sarežģījumiem, bet arī par embrija jeb augļa attīstību.

 

Likumprojekta autores tā anotācijā norādīja - kaut gan pēdējos gados mākslīgo abortu skaitam ir tendence samazināties, tas vēl joprojām ir ļoti augsts. Pērn kopumā veikts 8881 aborts, 2008.gadā - 10 425 aborti, bet 2007.gadā - pat 11 814 pārtrauktas grūtniecības. Līdz ar to kopš 2007.gada abortu skaits uz 1000 jaundzimušo ir nokrities no 508 līdz 410.