Plakanā pēda mazulim

Plakanā pēda mazulim

27. Jun 2014, 07:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plakanā pēda ir pēdas deformācija, kurai ir raksturīga pēdas velves izliekuma samazināšanās. Kā no tās izvairīties un kad pievērst uzmanību plakanajai pēdai? Konsultē fizioterapeite Vita Lakša.

 

Fizioterapeite Vita Lakša

Plakanā pēda iedzimts procents ir iedzimtībai. Es uzskatu, ka ja, piemēram, bērniņa tētim ir plakanā pēda, tad ir iespējams bērnam uzlabot šo te pēdas stāvokli par gadījumos, kad plakanā pēda ir iedzimta. Pēda ir mugurkaula stāvoklis. Mugura ir pēdas stāvoklis.

Ja nevienam no vecākiem nav problēmu ar pēdām, tad ir skaidrs, ka mazulim ir problēmas ar muguru un mugurkaula muskulatūru. Šādā gadījumā uzreiz būtu jādodas pie ārsta rehabilitologa vai fizioterapeita,  kurš var palīdzēt novērtēt stāju.

Līdz 3 gadiem bērniem pēda vienmēr ir saplacināta un pēdas velve vēl nav izveidojusies. Pēdas velvīte sāk veidoties pēc 3 gadu vecuma, tāpēc līdz 3 gadu vecumam nav jāuztraucas par plakano pēdu, bet gan vairāk jāsaprot, ka bērns 6 mēnešos nevar būt kājās. Normāli kājās bērns var celties 8 vai 9 mēnešu vecumā.

Ja bērns agri bijis kājās, tas 90% gadījumos beidzas ar plakano pēdu un bērniem ar plakano pēdu skolas vecumā sāk sāpēt mugura.

Lai vingrinātu pēdiņas, nepietiek ar to vien, jāvingrina arī muguras dziļā muskulatūra, vēdera muskulatūra un stājas muskulatūra. Tāpat braukšana ar velosipēdu risina plakanās pēdas problēmu.

Uzdod savu jautājumu,rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!