Pētījums: kofeīna lietošana neietekmē mazuļa miegu

Pētījums: kofeīna lietošana neietekmē mazuļa miegu

07. Apr 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lieliskas ziņas tām topošajām māmiņām un ar krūti barojošām māmiņām, kuras lieto kafiju: jauni pētījumi atklājuši, ka kafijas lietošana neietekmē mazuļa miegu naktī.

Pētnieki Brazīlijā novēroja 885 mazuļus, kas dzimuši 2004.gadā, pētījumam, kas publicēts aprīļa sākumā Pediatrics. Lai gan tika izteikta hipotēze, ka māmiņām, kuras dienas laikā izdzer lielu daudzumu kofeīna saturošu dzērienu, mazuļi ceļas daudz biežāk nakts laikā, šī hipotēze netika apstiprināta. Pētījuma laikā tika izvērtēta māmiņas kofeīna lietošana attiecībā uz mazuļa raudāšanu, koliku biežumu un nakts miegu trīs un 12 mēnešu vecumā, un tika secināts, ka nevienā gadījumā netika konstatēta kofeīna ietekme.

Māmiņas tika intervētas īsi pēc dzemdībām un tika novēroti mazuļi. Pēcāk 3 mēnešu vecumā tika uzdoti jautājumi par mazuļa miedziņa paradumiem 15 dienu periodā. Tāpat pētījuma laikā tika paņemti pagatavotās kafijas paraugi, ko lietoja māmiņas.

Amerikas Pediatru Akadēmija jau iepriekš izteikuši pieņēmumus, ka divas vai trīs tases kafijas dienā ir pilnīgi pieļaujamas ar krūti barojošām māmiņām. Gandrīz 20% māmiņu, kas piedalījās pētījumā lietoja vairāk kā 300 miligramus kofeīna saturošus dzērienus (kafija vai dzēriens, kas satur kofeīnu); tikai viena māmiņa atzina, ka nelieto nekādus kofeīnu saturošus dzērienus grūtniecības laikā.

Aptuveni 14% mazuļu modās vidēji trīs vai vairāk reižu nakts laikā; 41% aptaujāto māmiņu mazuļu pamodās vismaz reizi nakts laikā. Lai gan pētījuma laikā atklājās, ka šādas saknes nav, teorētiskais pieņēmums, ka šāda ietekme pastāv, pētniekos radīja pārsteigumu.

Vai Tu lietoji kafiju vai citus kofeīnu saturošus dzērienus grūtniecības laikā vai barojot mazuli ar krūti? Vai esi novērojusi, kā kafijas lietošana ietekmē mazuļa miegu?

annijalise annijalise 07. Apr 2013, 22:13

es kad gaidīju 2. meitu dzēru malto kafiju, un to turpinu darīt arī kad baroju ar krūti, un viņas miegu tas neiespaido.
bet kad gaidīju 1 meitu, no kafijas aromāta man jau kļuva nelabi, tā nu kad sadomājos zīdot dzert kafiju, tad gan meitu nevarēju dabūt gulēt, nu tad vairs nedzēru gan.

princesemince princesemince 07. Apr 2013, 18:34

Kad puikam sākās miega traucējumi, es kā barojoša mamma atsāku dzert kafiju, jo viņš jau tāpat negulēja. Jāsaka, ka nesāka negulēt vēl vairāk - cik nu bija nemierīgs, tika arī palika, kamēr izauga no tā visa.