Pavasara alerģiju laiks ir sācies

Pavasara alerģiju laiks ir sācies

15. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Beidzot pavasaris ir klāt ar sauli, siltu laiku un plaukstošām lapām, taču ne katram šis laiks saistās ar patīkamām sajūtām. Tieši pavasarī, kad zied koki un krūmi, nereti gan bērniem, gan pieaugušajiem jāsaskaras ar elpošanas ceļu alerģijām, kas izpaužas kā acu un deguna nieze, acu asarošana, aizlikts vai tekošs deguns, smagākos gadījumos arī tūska vai pat elpas trūkums. 

Kā atzīst alergoloģe, pulmonoloģe daktere Ieva Cīrule, tā kā pavasarī laiks mēdz būt diezgan mainīgs – te silti silda saulīte, te uzpūš vējiņš, tad bieži alerģija tiek uzskatīta par parastu saaukstēšanos un, tikai īpaši piedomājot pie tā, ka katru gadu ir līdzīgi simptomi, rodas aizdomas un tiek veidotas sakarības par iespējamo alerģiju.

Alerģija ir organisma imūnsistēmas reakcija uz kādu ārējās iedarbības kairinātāju jeb alergēnu, kas pavasarī visbiežāk ir tieši ziedošo koku un krūmu ziedputekšņi, piemēram, lazdu, alkšņu, bet par sevišķi alerģiskiem tiek uzskatīti bērzu ziedputekšņi, tāpēc te var runāt par sezonāla rakstura alerģiju, nevis pastāvīgu saslimšanu.

Alergoloģe I.Cīrule atklāja, ka pastāv krustotā alerģija, kur pastāv saistība starp pārtikas un ziedputekšņu alerģiju, t.i., cilvēkam, kuram ir alerģija pret lazdu ziedputekšņiem, ir alerģiskas izpausmes arī pret riekstiem un otrādi. Krustotā alerģija mēdz būt pret riekstiem, kivi, selerijām, kartupeļiem, burkāniem, kauleņaugļiem un sēkleņaugļiem atkarībā no tā, pret kuru ziedaugu ziedputekšņiem ir alerģija. Ja vecāki ir noskaidrojuši, ka bērnam ir alerģija pret kādu noteiktu ziedputekšņu sugu, būtu jāizvairās arī no radniecīgo produktu lietošanas pārtikā, kas arī izsauktu līdzīgas reakcijas pazīmes kā saskare ar ziedputekšņiem.

Tā kā alerģijas izpaušanos ietekmē ģenētika,  nav iespējams ietekmēt alerģijas parādīšanos – tā var iedzimt vai parādīties pēkšņi dzīves laikā. Taču pastāv arī sakarības starp bērniem un pieaugušajiem - mazi bērni ir alerģiskāki un tāpēc biežāk šīs elpošanas ceļu alerģijas parādās agrīnā skolas vecumā, neizslēdzot iespēju arī pieaugušajiem iegūt šāda veida (ziedputekšņu) alerģiskas izpausmes. Te būtu jāpiezīmē, ka alerģija nenozīmē to, ka tagad visu mūžu nāksies sadzīvot ar pavasara nedienām, jo cik pēkšņi alerģija ir parādījusies, tik pēkšņi tā var arī pazust, piemēram, pēc 2-3 sezonām, bet ir gadījumi, kad alerģiskas reakcijas intensitāte, sevišķi jauniešu vecumā, kļūst spēcīgāka un simptomi izteiktāki.

Ja ir radušās aizdomas par iespējamo alerģiju, tiek ieteikts izrunāt šo situāciju vispirms ar ģimenes ārstu, kurš tālāk izlems par speciālista nepieciešamību, kurš veiktu pilnu alerģijas diagnostiku un noteiktu medikamentu lietošanu alerģijas mazināšanai. Kad ir izlemts par labu kādam no medikamentiem, kas šodien ir diezgan plašā klāstā un var atrast piemērotu līdzekli kā bērnam, tā pieaugušajam, būtu ieteicams uzsākt to lietošanu, negaidot, kad parādīsies pirmie simptomi, un turpināt lietot medikamentus visu ziedēšanas sezonu.

Ikdienā nav iespējams visu koku un krūmu ziedēšanas laiku palikt telpās, tad lai kaut nedaudz mazinātu nepatīkamo alerģiju un saudzētu savu organismu, daktere Ieva Cīrule šajā vēl bez medikamentu lietošanas papildu bērniem un pieaugušajiem iesaka:

  • izvairīties no potēm, operācijām un citām plānveidīgām manipulācijām, kur iesaistīti kādi medikamenti;
  • samazināt fiziskās aktivitātes, jo to laikā elpceļos nonāk pastiprināts daudzums putekšņu;
  • valkāt saulesbrilles;
  • valkāt cepuri ar platām malām;
  • pēc ienākšanas telpās nomazgāt rokas un seju, kā arī nomainīt drēbes, lai telpās būtu pēc iespējas mazāk ziedputekšņu pēdas;
  • matus mazgāt vakarā, lai ziedputekšņi nenonāktu guļamvietā, kas papildu varētu kairināt elpošanas ceļus;
  • izmazgāto veļu žāvēt telpās, nevis ārpus tām;
  • veikt pastaigas gar jūru;
  • vēdinot istabas, netaisīt caurvēju, kas ienestu ziedputekšņu daļiņas telpās;
  • vislabāk telpas vēdināt pēc lietus;
  • laukos, kur putekšņu koncentrācija ir lielāka rītos, telpas vēdināt vakaros, savukārt pilsētās telpas vēdināt no rītiem, kad koncentrācija ir mazāka.

Lai alerģiskos cilvēkus ziedputekšņu parādīšanās nepārsteigtu nesagatavotus, iegūt informāciju par ziedputekšņu daudzuma koncentrāciju ir iespējams, zvanot uz numuru 67221064, kā arī apmeklējot mājas lapas:www.zied.lvwww.polleninfo.org, kur var atrast informāciju par ziedputekšņu koncentrāciju Eiropas valstīs un arī Latvijā, un www.astmaalergija.lv, kur atrodama informācija par dažādiem alerģiju veidiem un astmu, kas ir viena no elpošanas ceļu saslimšanām.

Ziedputekšņu izplatīšanās laiks ir sācies, tāpēc tie, kuriem ir nosliece uz alerģisku reakciju ar ziedputekšņiem, centieties pasargāt bērnus un paši sevi!

Māmiņu Klubs