Pašgatavots ēdiens vs. veikalā pirkta burciņu pārtika

Pašgatavots ēdiens vs. veikalā pirkta burciņu pārtika

25. Mar 2011, 16:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kas ir labāks- pašgatavots ēdiens vai veikalā iegādāta burciņu pārtika?Kā pareizi sabalansēt bērna ēdienkarti, lai gūtu no lokālajiem augļiem un dārzeņiem vislielāko labumu un svaigos vitamīnus?Kā saglabāt pašas gatavotu ēdienu?

 

1

 

Konsultē bērnu ārste Gerda Lielause:

 

Vislabākais ēdiens mazulim ir pašas māmiņas vai omītes sagatavotais, klāt pievienojot savu sirdssiltumu :)


Burciņēdiens ir laba alternatīva, ja dodaties kādā izbraukumā.

 

Kaut gan dārzeņiem nav sevišķi augsta kaloriskā vērtība (izņemot kartupeļus), toties tajos ir ļoti daudz vitamīnu un minerālvielu, sevišķi burkānos, salātos un spinātos. Tādēļ jācenšas dārzeņu ēdienos pēc iespējas pilnīgi saglabāt visas to vērtīgās uzturvielas.

 

Dārzeņi ir vienmēr netīri, tādēļ netīrumi vispirms tekošā ūdenī rūpīgi jānomazgā un tikai pēc tam dārzeņus notīra ar nazi. Rīkoties otrādi, t. i., sākumā dārzeņus nomizot un pēc tam tos mazgāt, — ir nepareizi, jo tādā veidā kopā ar netīrumiem aizskalojas arī vērtīgas uzturvielas. Šo pašu iemeslu dēļ dārzeņi jāmizo un jāsagriež tikai īsi pirms vārīšanas; tos nedrīkst arī ilgi atstāt ūdenī. Labākais dārzeņu vārīšanas paņēmiens, kas vairāk saglabā to vitamīnus, ir šāds: tīri nomazgātus, nomizotus dārzeņus ieliek katliņā un pārlej ar verdošu ūdeni tā, lai ūdens tos pilnīgi apsegtu; katliņu nosedz ar vāku. Pēc kāda cita paņēmiena dārzeņus smalki sagriež, ieliek katliņā ar nedaudz cukura (3 g uz 200 g dārzeņu), pārlej tos līdz pusei ar verdošu ūdeni, cieši nosedz ar vāku un sautē līdz pilnīgai gatavībai (ne ilgāk par 40—50 minūtēm).

 

Dārzeņus izberž vēl karstus (ar koka karoti caur astru sietu), jo atdzisušus tos grūti izberzt. Izberztos dārzeņus atšķaida ar karstu pienu (līdz 1 gada vecumam- ar piena maisījumu vai māmiņas pienu). Jaukto dārzeņu biezeņiem (burkānu, kāpostu un kāļu) ieteicams pielikt cukuru pēc garšas.

 

Izberztus un ar pienu atšķaidītus dārzeņus uzliek vēlreiz uz uguns, kamēr parādās tvaiki (uzvārīt nedrīkst). Sviestu pieliek jau gatavam biezenim īsi pirms pasniegšanas galdā.Garšai variet pievienot arī sasmalcinātus zaļumus (piem., dilles) - tā, lai mazulim labi garšotu.

 

Izvārīti dārzeņi un dārzeņu zupas jāizlieto ne vēlāk kā 1—1 1/2 stundas pēc to pagatavošanas (lai pasargātu no C vitamīna zudumiem).Jāuzglabā ledusskapī.

 

Vārot kartupeļus, jāievēro šādi noteikumi: katla alvojums nedrīkst būt bojāts (dzelzs traukos kartupeļus nedrīkst vārīt); katla vākam jābūt cieši noslēdzamam; vārīšanas beigās jāpaliek ne mazāk kā pusei vārāmā ūdens, ko izlieto mērcēm, putrām un zupām.

 

Kartupeļi jāvāra katlā, kas cieši nosegts ar vāku. Kartupeļus vārot, C vitamīns gaisa klātbūtnē sašķeļas. To veicina arī kartupeļu sasmalcināšana. Vārot kartupeļus ar mizu, sašķeļas ap 25% C vitamīna, bet, vārot nomizotus kartupeļus,.— 30—40%.

 

Kāpostus liek karstā ūdenī, bet pakāpeniski, ne visus uzreiz, lai ūdens temperatūra nepazeminātos un tas visu laiku vārītos. Kāpostus vāra tikai līdz gatavībai (nedrīkst pārvārīt!), jo ilgā vārīšanā iet zudumā C vitamīns un pasliktinās ēdiena garša sakarā ar šķiedrvielas sairšanu un sērūdeņraža izdalīšanos. Ja izvārīti kāposti stāv 2 stundas, tie zaudē 30% C vitamīna.

 

Kāļi karstuma iespaidā zaudē ap 30% C vitamīna sakarā ar tā oksidēšanos, tādēļ arī tie jāvāra cieši nosegtā traukā. C vitamīna sašķelšanās vārīšanas procesā notiek pakāpeniski, tādēļ kāļus vāra tikai līdz gatavībai un neļauj tiem ilgi stāvēt; jau pēc stundas tajos ir vairs tikai 40% C vitamīna, pēc trim stundām — nemaz.

 

Augļi, ogas


Visieteicamākais- mazulim dot svaigas ogas, augļus. Šos gardumus (tāpat kā jebkuru jaunu produktu) ēdienkartē ievieš ļoti pakāpeniski, pārliecinoties, ka mazulim nav alerģiskas reakcijas uz šīm lietām. Iesākumā saspiestās ogas jāsajauc ar nelieluvārīta  ūdens daudzumu, lai ogu koncentrācija būtu mazāka, līdz ar to iespējams izvairīties no alerģijas. Ļoti garšīgu desertu iegūstam, sablenderējot ogas kopā ar biezpienu un nedaudz pievienojot saldu krējumu.

 

Augļos, sevišķi ogās, daudz vitamīnu. Lai vitamīnus augļos saglabātu (piemēram, ābolos), tos vāra veselus (ar miziņu un sēklām) ar vāku nosegtā traukā un izberž karstus caur astru sietu.

 

Lai pavairotu ķīseļa, uzpūteņa, želejas vai kompota vitamīnu saturu, sagatavotam ēdienam pielej tikko izspiestu svaigu augļu vai ogli sulu (vienu tējkaroti uz porciju). Žāvēto augļu kompotiem pieliek dzērveņu vai citrona sulu (1/2 tējkarotes) vai arī tējkaroti mežrozīšu paauglīšu novārījuma.

Sagatavotus augļus un ogas jāuzglabā ne ilgāk par 1-1 1/2 stundu, pie kam- ledusskapī.

1

***

Pastāsti, kā Tu gatavo pašgatavotus ēdienus savam mazulim un pastāsti, kāds ir Tava mazuļa ēšanas ritms, iesūtot ziņu šeit!

Tāpat gaidām jautājumus par bērnu ēdināšanu uz e-pastu kristine@maminuklubs.lv!

 

Piedalies arī Tu projektā "Gatavojam bērnu pārtiku pašas!" un saņem jaukas balvas katru nedēļu!

2