Paplašināt bērnu vakcināciju ir valsts interesēs

Paplašināt bērnu vakcināciju ir valsts interesēs

14. Apr 2010, 23:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā bērnu ārsts ar ilggadēju pieredzi pilnībā atbalstu plānotās izmaiņas Imunizācijas valsts programmā, kas paredz ieviest valsts apmaksātu vakcināciju pret vēl trīs infekcijām — rotavīrusu, pneimokoku un dzemdes kakla vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu.

 

Noteikti piekrītu domai, ka bērna organismu bez vajadzības nedrīkst pakļaut svešiem antigēniem. Taču jaunās vakcīnas, kuras varētu ieviest 2010. gadā, ir paredzētas tādu infekciju novēršanai, kas Latvijā tiešām ir izplatītas. Piemēram, pneimokoka vakcīna būtu ļoti nepieciešama, jo visā pasaulē klimata nepastāvības dēļ saslimšana ar elpceļu infekcijām ir plaši izplatīta. Pneimokoki ir vieni no galvenajiem vaininiekiem smagu infekciju izraisīšanā, ko bieži pavada komplikācijas. Vakcinēties īpaši nepieciešams bērniem ar pazeminātu imunitāti. Ne visas ģimenes to var atļauties darīt par maksu, tāpēc atbalstu, ka vakcīna turpmāk būs valsts apmaksājamo sarakstā.

 

Ne mazāk svarīgi ir ieviest vakcināciju arī pret rotavīrusu. Ar tās palīdzību mums ir iespēja pasargāt mazuļus no smagas bakteriālas zarnu trakta infekcijas, kas sevišķi bieži uzliesmo ziemas un pavasara periodos. Turklāt jaunākā vakcīna ir bez nopietnām blakusparādībām. Tā ir dzerama, nevis injicējama.

 

Arī plānotā jaunu meiteņu vakcinēšana pret cilvēka papilomas vīrusu, kas sievietēm var izraisīt dzemdes kakla vēzi, ir apsveicama, jo saslimstība un mirstība ar šo vēža formu Latvijā ir augsta.

 

Manuprāt, ar laiku būs nepieciešams izskatīt iespēju ieviest revakcināciju arī pret vējbakām un no valsts budžeta apmaksāt visu bērnu vakcinēšanu pret ērču encefalītu, kas ir ļoti bīstama saslimšana. Tā kā daudziem vecākiem ienākumi krītas un ģimenes nevar atļauties vakcinēt bērnus par maksu, valstij būtu jāpalīdz, jo pati valsts taču ir ieinteresēta, lai bērni izaug par veselīgiem indivīdiem, kas var strādāt un maksāt valstij nodokļus.

 

Ģimenes ārstiem, kam uzticēta arī mazo pacientu aprūpe, novēlu vairāk izglītot vecākus par bērnu vakcinēšanu, lai nerastos maldīgi priekšstati par vakcināciju kā veselībai kaitīgu procedūru. Ikvienai parādībai ir savi plusi un mīnusi, taču pasaules pieredze liecina, ka ar vakcināciju mēs varam bērnus pasargāt no smagām slimībām, bet vakcinācijas nevēlamās blakusparādības konstatē tikai ļoti retos gadījumos. Arī atsevišķi pārtikas produkti, ko ikdienā uzturā lieto vairums cilvēku, atsevišķiem indivīdiem var izrādīties kaitīgi. Ārsta un vecāku uzdevums ir kopīgi noskaidrot, kādas varētu būt katras vakcinācijas nevēlamās blakusparādības konkrētam bērnam, un izvērtēt, vai izvairīšanās no vakcinācijas ir samērojama ar bīstamo infekciju slimību izraisītajām sekām.

 

Enoks Biķis,
Latvijas Pediatru asociācijas prezidents

Talsu Vēstis

rita123 rita123 15. Sep 2009, 12:14

Es arī par to,lai ērču vakcīna būtu bezmaksas.

15. Sep 2009, 11:44

es par to,lai ērču vakcinā būtu bezmaksas.

rita123 rita123 15. Sep 2009, 08:31

Piekrītu!

rita123 rita123 15. Sep 2009, 12:14

Es arī par to,lai ērču vakcīna būtu bezmaksas.

15. Sep 2009, 11:44

es par to,lai ērču vakcinā būtu bezmaksas.

rita123 rita123 15. Sep 2009, 08:31

Piekrītu!