Attīstoša vide mazulim līdz gada vecumam

Attīstoša vide mazulim līdz gada vecumam

20. Jul 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa attīstība pirmajā dzīves gadā ir cieši saistīta ar vidi, kurā viņš atrodas. Tāpat tā saistīta arī ar to, vai vide ir attīstoša, vai tajā ir vieta mazuļa kustībām un brīvība pasaules iepazīšanai.

 

Neiedziļinoties visā teorijā, kas, kāpēc, gribētos uz mirklīti aizdomāties par to, kāda tad ir ideālā vide mazulim!

Pirmkārt, tai jābūt drošai. Gatavojoties tam, ka jūsu mājā ieradīsies mazulis, ir vērts parūpēties par to, lai visi vadi tiktu noslēpti, no apakšējiem plauktiem jābūt noņemtiem vērtīgiem priekšmetiem, grīdai jābūt sagatavotai bērna rāpošanas priekam - varētu noderēt puzles paklājiņš vai kas līdzīgs. 

 

Savs rotaļu stūrītis. Mazulim jābūt savai rotaļu zonai. Svarīgi, lai tā būtu pareizi organizēta. Nevis liels grozs, kurā samestas visas rotaļlietas, bet sašķirotas rotaļlietas. Atsevišķi grāmatiņas - plauktiņā. Pat, ja grāmatiņa ir mīkstā, pirmā grāmatiņa, tai jābūt plauktiņā. Audzinām kultūru! Atsevišķi jābūt arī mīkstajām rotaļlietām. Atsevišķi klucīšiem un konstruktoriem. Atsevišķi jābūt arī grabulīšiem un muzikālajām rotaļlietām. 

Kaut kad sen atpakaļ, kad manam dēlam bija 11 mēnešu, es dalījos savā pieredzē par rotaļlietu izkārtojumu. To var izlasīt Maminklub.lv portālā ievietotā blogā krievu valodā ar nosaukumu "Kā atmodināt interesi par rotaļlietām?"

 

Nav pieļaujams ne maksimālisms, ne minimālisms, un lai no tā visa izvairītos, mēs visu izveidojam tā, lai bērns varētu aiztikt visu, lai viņš varētu iepazīt pasaule. Un pēc iespējas agrāk liekam mazuli uz grīdas un arī paši pārceļamies uz grīdu. Rosinām mazulī vēlmi rotaļāties ar bumbu. Liekam uz grīdas dažādus segumus - mīkstu paklājiņu, durīgu paklājiņu, spilventiņus utt. Pie sienām var pielikt krāsainus plakātus ar dzīvnieku attēliem vai uztaisīt planšetes ar pamatkrāsām, lai, pārvietojoties pa dzīvokli ar mazulirokās, varētu skatīties bildītes, stāstīt viņam, kas tajās attēlots. 

Kā iekārtota Jūsu mazuļa vide?

Vai tā ir attīstoša? Padalieties pieredzē!

Jūsu Sabīne Bakilina