Padomi rotaļām ar bērnu

Padomi rotaļām ar bērnu

12. Jul 2010, 20:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs apkopojis noderīgus padomus, kā rotaļāties ar bērnu un kā iekārtot rotaļu vidi!

 

 

Rūpējies par drošu rotaļāšanos! Izvēloties mantiņas, jādomā par bērniņa dažādo maņu attīstību un rūpīgi jāpārbauda, vai tām nav asu malu vai sīku detaļu, ar kurām mazulis var savainoties vai aizrīties, tāpēc, iegādājoties rotaļlietu, uzmanīgi jānovērtē noskatītā lieta.

 
Padomā par drošas vides izveidošanu! Lai rotaļāšanās noritētu bez raizēm un lieka satraukuma, laikus jāparūpējas par drošas vides izveidošanu bērnam, izpētot istabu no bēbīša skatupunkta un pielāgojot vidi bērna, nevis bērnu – videi. Nu būtu laiks nolikt vāzi uz augšējā plaukta un pārvietot arī zemo galdiņu ar karsto kafiju, kā arī padomāt par kontaktu paslēpšanu, sīkumu aizvākšanu no zemes vai pieejamajiem plauktiņiem un citiem drošas telpas un vides iekārtošanas nosacījumiem.

 
Paslavē savu mazuli par ikvienu panākumu! Paslavēšana veicina pozitīva pašnovērtējuma veidošanos bērnam un viņš pats iemācās priecāties par lietām, kas viņam izdodas! Taču, vajadzētu atcerēties, ka bērnu nekad nevajag salīdzināt ar citiem bērniem, kas var radīt kompleksus. Katrs bērniņš taču ir īpašs un attīstās savā individuālā ritmā!
 
 

Palīdzi mazulim iemīlēt savu ķermeni! Ikdienas darbību rotaļās vecākiem vajadzētu pievērsties arī ķermeņa iepazīšanas rotaļām, kas ir svarīgas, lai mazais nostiprinātu zināšanas par savu ķermeni un to iemīlētu.  Ja mazulis redzēs, ar kādu mīlestību vecāki viņu glāsta, viņš sāks uzskatīt savu ķermeni par kaut ko labu un skaistu. Pie ķermeniskajām rotaļām tiek pieskaitīta visas ķermeniskās saskares, piemēram, kāju un rociņu glāstīšana un sabučošana, maiga masāža, dažādi pieskārieni un gaisa peldes.

 
Piedāvā bērnam viņa vecumam atbilstošas rotaļlietas un rotaļas! Ar bēbīti (bērnu līdz 6 mēnešu vecumam) rotaļāšanās jāveic lēnā tempā, lai bērns varētu izsekot līdzi kustībām. Pirmajām rotaļlietām – grabuļiem, vajadzētu būt ar maigu skaņu un sarkanā, dzeltenā vai kādā citā pamatkrāsā, taču pietiekami košām, lai mazulim būtu vēlme pēc tās sniegties. Taču, kad bērns ir paaudzies (līdz 1 gada vecumam), arī viņš pats iesaistīsies rotaļās ar lielu interesi un entuziasmu un rotaļlietu izvēle kļūs plašāka. Viens no rotaļāšanās zelta likumiem ir - lai veicinātu mazuļa attīstību un mudinātu viņu pacensties, izvēlies nedaudz sarežģītākas spēles un rotaļas, nekā bērns līdz šim jau apguvis.
 
 

Rotaļājoties veicini gan patstāvības, gan sabiedrības apziņas attīstību! Rotaļājoties ar bērnu, mēģini sabalansēt laiku, ko Tu pavadi, rotaļājoties kopā ar bērnu, un laiku, ko bērns pavada, rotaļājoties pats ar sevi vienatnē. Tas nepieciešams, lai mazais iemācītos patstāvību. 
 
 

Komunicē ar mazuli! Svarīgi sarunāties ar jaundzimušo jau no pašām pirmajām viņa dzīves dienām, lai bērniņš turpmākā attīstības laikā spētu veidot vienkāršākas skaņas, zilbes, vārdiņus un teikumus. Lietu un priekšmetu nosaukšana vārdos, to radīto skaņu un arī bēbīša jaunvārdu atdarināšana, kā arī dziesmiņu dziedāšana ir ļoti būtiska, jo ieliek drošus pamatus bērna valodas un komunikācijas attīstībai.
 
 

Nosauc lietas vārdā! Dodoties kopā ar bērniņu ekskursijās pa dzīvokli vai māju un stāstot, kāda lieta kur ir redzama, mazulim tas ļauj uzzināt ļoti daudz par apkārtējo pasauli un veidot dažādas sakarības, kā arī iemācīties pašas vienkāršākās darbības un to nosaukumus. Tas ieliek pamatus valodas attīstībai!
 

Atbrīvo mazuļa ķermeni! Katru dienu mazuļiem ļauj padzīvoties plikiņam gaisa peldēs. Tās palīdz bērniņam norūdīties un attīstīties, ļaujot pilnīgāk iepazīt sava ķermeņa kustības, kuras viņš apguvis vai iemācīties jaunas. Pirms izģērb mazuli, pārliecinies, ka istabas temperatūra ir vismaz 23 grādi.
 

Šūpini mazuli uz lielās bumbas! Izmantojot ikdienas rotaļās lielo bumbu – pašūpini savu mazuli uz priekšu, atpakaļ un uz abiem sāniem. Tā tiek veicināta līdzsvara sajūtas attīstība, kas vēlāk noder arī sēdēšanas, rāpošanas un staigāšanas apguvē, turklāt tiek trenēta drosme nebaidīties no augstuma un uzticēties mammai vai tētim.
 

Iemāci bērnam drošības sajūtu! Drošības sajūtu visbiežāk un visvieglāk ir iemācīties caur paslēpju spēlēšanu – tā bērns jau no pirmajiem dzīves mēnešiem saprot, ka māmiņa var pazust, bet viņa noteikti atradīsies!
 

Piedāvā mazulim dažādu formu, krāsu, lielumu un funkciju rotaļlietas! Kluči, bumbas, mašīnas, grabuļi, aktivitātes centri, grāmatas ir pirmo dzīves gadu rotaļlietu pamats. Tomēr mazajam vienlaicīgi nevajag piedāvāt pārāk daudz rotaļlietu, citādi bērns nespēs koncentrēties un apjuks. Pie attīstošām rotaļlietām pieskaitāmas tās, kas atspoguļo reālo dzīvi un pasauli apkārt.   Izvēloties dažādās rotaļlietas, var parūpēties, lai tām būtu kāds pārsteiguma moments, piemēram, krāsainas bumbiņas mantas iekšienē - šādas rotaļlietas palīdz bērnam noturēt interesi un veicina koncentrēšanās spējas attīstību.
 

Dalies emocijās! Ja esi noskumusi, raudi! Ja esi priecīga, smaidi un priecājies! Taču ikvienas emocijas nosauc vārdā – tas mazulim dos iespēju atpazīt dažādas emocijas un vēlāk nosaukt tās vārdā. Emocijas ir cieši saistītas ar mīmikas attēlošanu un sejas muskulatūras trenēšanu, kas savukārt vēlāk palīdz arī valodiņas attīstībai. Jāpiebilst, ka tieši mazuļiem līdz divu gadu vecumam ir vispatiesākās emocijas, jo viņi vēl nemāk tēlot kā to dara pieaugušie un līdz ar to ar emocijām un mīmiku bērni pauž savas patiesās izjūtas.

Lai izdodas!

06. Nov 2009, 22:50

Cik jauki padominji - paldies, mēs mājās daram tieši tāpat kā šeit rakstīts un cenšamies mazajam nodrosināt drošu vidi un rotaļajamies uz lielās bumbas...😀