Padomi, kā pasargāt sevi un bērnu no saslimšanas rudens laikā

Padomi, kā pasargāt sevi un bērnu no saslimšanas rudens laikā

29. Sep 2011, 13:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai arī bērni jau priecājas, ka var lēkāt un dauzīties pa pelķēm vai rudens lapām un nevar sagaidīt, kad varēs celt sniegavīrus, vēsais laiks veicina arī risku saaukstēties. Lai stiprinātu bērna imūnsistēmu, SIA G.Miežis Ārsts sadarbībā ar ģimenes ārsti, pediatri Gerdu Lielausi sniedz dažus vienkāršus padomus. 

 

Par zarnu infekciju higiēnu


Regulāra roku mazgāšana ir vienkāršākais un lētākais veids, kā pasargāt bērnus no saslimšanas. Pārliecinieties, vai pirms katras ēdienreizes un pēc tualetes apmeklējuma rokas tiek nomazgātas rūpīgi ar ziepēm vai antibakteriālo līdzekli. Svarīgi bērnam arī iemācīt neberzēt acis, degunu vai muti, ja rokas ir netīras, jo tādējādi baktērijas var iekļūt asinsritē. Tā mēs varam izvairīties no parazītu nonākšanas mutes dobumā, kas, savukārt, var izraisīt zarnu infekcijas vai, piemēram, enterobiozi (inficēšanās ar spalīšiem, cērmēm).

 

Iesnas un klepus

 

Iesnas ir viens no saaukstēšanās simptomiem, ko visbiežāk izraisa elpošanas ceļu  infekcijas. Deguna dobumā tiek ražots liels sekrēta daudzums, kas var nosprostoties deguna blakusdobumos. Ja jūsu bērns vai jūs esat saaukstējušies, tad varat uzsākt ārstēšanos ar tā dēvētajām tautas metodēm, taču neaizmirstiet - lai slimība neprogresētu, laikus jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kas nozīmēs adekvātu terapiju.

 

Ieteikumi saaukstēšanās gadījumā:

  • Izkarsējiet kājas (ja nav paaugstināta ķermeņa temperatūra) un pēc tam tūliņ dodieties gultā zem siltas segas;
  • Dzeriet daudz zāļu tējas, kas bagātinātas ar ingveru un C vitamīnu (citroni, mežrozīšu augļi, upenes) un medu. Ieteicamais daudzums ir apmēram 1,5- 2 litri dienā;
  • Papildus lietojiet C vitamīnu 1- 2 g dienā (ja nav alerģiskas reakcijas);
  • Veiciet inhalācijas ar kumelīšu tēju un sodu, papildus var pievienot piparmētru vai eikaliptu eļļu - pāris pilienus uz 1 l inhalāciju šķīduma;
  • Augsta temperatūra ir organisma aizsargreakcija pret slimību izraisītājiem. Ja ķermeņa temperatūra ir +39 grādi, tad vairums vīrusu vairs nevairojas. Komprese kāju ikru rajonā palīdzēs augstas temperatūras gadījumā;
  • Ieteicams mazu temperatūru (līdz +38 grādiem) nedzīt zemāku, bet ļaut organismam cīnīties ar infekciju;
  • Vīrusu infekciju profilaksei un terapijai pirmajās trijās dienās ieteicams homeopātisks līdzeklis Oscilococcinum.

 

Ja tomēr 3 dienu laikā nav vērojama uzlabošanās un vērojami vēl jauni slimības simptomi, nekavējoties jādodas pie ārsta.

 

Sabalansēta uztura nozīme


Lai mēs labi justos, mums no uztura jāsaņem nepieciešamo enerģiju, ko var iegūt, pareizā apjomā ēdot veselīgus produktus. Sabalansēts uzturs nozīmē, ka ikdienas ēdienkartē ietilpst

 

4-5 veidu dārzeņi, kā arī 2-4 veidu augļi, ko var uzturā lietot starp ēdienreizēm.Vismaz 2 reizes dienā ieteicams uzturā lietot piena produktus un ar olbaltumvielām bagātus produktus, piemēram, vistas, teļa, zivs gaļu, olas, pupas, sēnes. Tāpat uzturā ieteicams lietot graudu izstrādājumus, pastas ēdienus, kartupeļus. No tiem brokastīs priekšroku būtu jādod putrai vai pilngraudu maizei. Pusdienās - kartupeļiem, griķiem, brūnajiem rīsiem. Vakarā svarīgākie ir dārzeņi un augļi, no kuriem arī organisms uzņems vajadzīgās šķiedrvielas un vitamīnus.

 

Veselīgs un sabalansēts uzturs palīdz aizsargāt organismu no saslimšanas, savukārt C vitamīns palīdz stiprināt imūnsistēmu un veicina atveseļošanos. Visvairāk šī vitamīna būs upenēs, apelsīnos, kivi un paprikā, tādēļ tos ieteicams lietot uzturā svaigus vai augļu kokteiļos un desertos. Ja bērnam garšo saldumi, tad bez ogām un augļiem varat ēdienkartē iekļaut veselīgo saldumu Hematogens, kura svarīgākā sastāvdaļa ir pārtikas albumīns, kas satur organismam viegli asimilējamu dzelzi anēmijas profilaksei, dzelzs līdzsvara atjaunošanai organismā un enerģijas uzturēšanai. Tā sastāvā ir arī C un B vitamīni, kas nodrošina labāku dzelzs uzsūkšanos organismā. Tāpat, protams, neatņemama rudens ēdienkartes sastāvdaļa ir arī ķiploks.

 

Vingrinājumi

Imūnsistēmu stiprina vingrinājumi, kuri, pildīti regulāri, uzlabos bērna labsajūtu. Vingrojumi uzlabo asinsrites, elpošanas un gremošanas orgānu darbību, stimulē centrālo nervu sistēmu, stiprina imunitāti. Izmantojot koriģējošus vingrojumus, var samazināt vai novērst dažādas ķermeņa deformācijas, piemēram, nepareizu stāju.

 

Apģērbs

 

Ejot ārā, bērns jāģērbj silti, taču ne pārmērīgi, lai spēlējoties nesasvīstu. Ieteicams nēsāt līdzi arī rezerves cimdu vai zeķu pāri, ja esošie kļūst slapji.

 

Atpūta

 

Ja bērns tomēr ir saslimis, tam jāļauj atpūsties un izgulēties, jo miegs ir viens no labākajiem veidiem, kā organisms cīnās ar saslimšanām. Taču, ja bērns jūtas pietiekami labi, lai ietu uz skolu vai bērnudārzu, to nevajadzētu arī aizliegt. Jau ir pierādījies, ka ātrāk izslimojot, bērnam attīstīsies spēcīgāka imūnsistēma. 

 

Kāpēc lietot HUMER?

 

Izsmidzinot HUMER, deguna gļotāda tiek noklāta ar mikroskopiskiem pilieniem, kas

-          sekmē ausu un kakla slimību ārstēšanu;

-          maigi izvada sažuvušus izdalījumus;

-          mitrina deguna gļotādu sausā gaisā.  

 

HUMER bērniem?

 

Humer aerosols 150ml

 

Fizioloģisks, sterils jūras ūdens zīdaiņiem no 1 mēneša vecuma un bērniem!

 

HUMER 150 ir ērti lietojams bērniem, jo aprīkots ar vienvirziena vārstuli un speciāli pielāgotu uzgali ar drošības uzmavu. Flakonu var izsmidzināt no jebkura stāvokļa.